הגשת תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה, הופכת רלוונטית במקרים שבהם אדם סופג פגיעה מוחית טראומטית המותירה אותו עם נכות מתמשכת הפוגעת בכושר עבודתו. במקרים אלו הנפגעים זכאים למגוון זכויות במוסד לביטוח לאומי, שניתן להסתייע בעורך דין מנוסה על מנת למצותן כראוי, כפי שנסביר במאמר זה.
על הצורך בהגשת תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה
הצורך בהגשת תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה, מתעורר על רקע פגיעה מוחית טראומטית, אשר נגרמת כתוצאה מחבלה בראש, כתוצאה מנפילה, תאונה או אירוע טראומטי אחר. חבלה זו עשויה להוביל לירידה תפקודית בלתי הפיכה – הן ברמה הפיזית והן ברמה הקוגנטיבית.
הפגיעה התפקודית באה לידי ביטוי לרוב, בקשיים בביצוע פעולות יומיומיות, פגיעה ביכולת עבודה ואף אי יכולת מוחלטת לעבוד. במקרים רבים, נדרש גם סיוע בביצוע מטלות בבית והשגחה צמודה לנפגע.
זאת כאשר חומרת הפגיעה, מיקומה המדויק ודרכי הטיפול, משפיעות כולן על הנזקים והלקויות שמהם סובלים הנפגעים.
מכאן הצורך האקוטי להגיש תביעת נכות כללית לביטוח הלאומי, למטרת קבלת תמיכה כספית ושירותי סיוע שונים לנפגע.
זכויות נפגעי פגיעה מוחית בביטוח לאומי
לאחר הקביעה שהפגיעה המוחית נגרמה כתוצאה מתאונה ואינה ניתנת לריפוי, ניתן להגיש לביטוח הלאומי תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה, כדי שהנפגע יוכר כנכה הזכאי לזכויות רפואיות שונות וקצבת נכות כללית.
בנוסף לזכאות של נפגע שאושרה תביעתו, לקבלת גמלת נכות כללית מביטוח לאומי, באפשרותו במקרים רבים לקבל גם זכויות נלוות, הנשענות על ההכרה בנכותו, לרבות:
קצבת שירותים מיוחדים
במקרים של החמרה במצב הרפואי בשל פגיעת המוח, והיווצרות קשיים הולכים וגדלים בביצוע פעולות יומיומיות, זכאים הנפגעים לקבל קצבת שירותים מיוחדים. קצבה זו נועדה לממן סיוע סיעודי לנפגע הראש, ותינתן בנוסף לקצבת הנכות הכללית.
שיקום מקצועי
המוסד לביטוח לאומי מציע לנפגעים שאינם יכולים לחזור לעבודתם הקודמת בעקבות פגיעתם המוחית, מסלול שיקום מקצועי. במסגרת זו, ילמדו הנפגעים מיומנויות מקצועיות חדשות, המתאימות למגבלותיהם, ויאפשרו להם להשתלב חזרה בשוק העבודה.
גמלת ניידות
נפגעי פגיעה מוחית שהוכרו כנכים על ידי הביטוח לאומי ומתקשים להתנייד, זכאים להשתתפות כספית במימון שירותי ועזרי סיוע בניידות בהגשת תביעה לקצבת ניידות.
שירותים רפואיים מסובסדים
הנפגעים זכאים לקבלת שירותי רפואה, כולל ביקורים במכונים, טיפולים ורופאים מומחים, ללא תשלום.
הטבות במס הכנסה
בעלי נכות רפואית של 91% ומעלה זכאים לפטור ממס הכנסה.
במקרים מסוימים ניתן לקבל החזר מס הכנסה רטרואקטיבי עד 6 שנים אחורה.
הטבות ברשויות מקומיות
ניתנת הנחה בתשלומי ארנונה לנכים המוכרים על ידי הביטוח הלאומי.
זכויות במשרד התחבורה
לבעלי פגיעה מוחית מתאונה, אשר הוכרו כבעלי נכות כללית בביטוח לאומי, ניתן לבקש גם תו חנייה לנכה. כמו כן, במקרים בהם הנפגע אינו יכול לנהוג, בן משפחה קרוב או האדם המטפל בנפגע, זכאי לקבל תו חנייה.
בקצרה, המודעות לזכויות לאחר פגיעה מוחית, הן עבור הנפגע עצמו והן עבור מקורביו, חשובה ביותר. הבנה מעמיקה של הזכויות תאפשר לכם לקבל את הסיוע והתמיכה להם אתם זקוקים, הן ברמה הרפואית והן ברמה הכלכלית.
איך נראה תהליך קביעת דרגת הנכות למגישי תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה?
בתהליך קביעת דרגת הנכות למגישי תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה, הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי קובעת את דרגת הנכות למבקש הקצבה, פקיד התביעות מגדיר מה דרגת אי כושר העבודה של הנפגע בעקבות פגיעתו המוחית, – ועל פיה נקבע גובה קצבת הנכות הכללית לה זכאי הנפגע מהמוסד לביטוח לאומי
לסיכום
מאמר זה סקר את הזכויות הרבות המגיעות לבעלי פגיעה מוחית מתאונה, הן מהביטוח הלאומי והן מחברות הביטוח. הבנה מעמיקה של זכויות אלה תאפשר לכם לקבל את הסיוע והתמיכה להם אתם זקוקים, הן ברמה הרפואית והן ברמה הכלכלית.
אולם חשוב להיות ערוכים מראש לכך, שמימוש זכויותיכם עשוי להתגלות כתהליך מורכב. מדובר בפרוצדורה הכרוכה באיסוף מסמכים ואסמכתאות רבות, התמודדות מול בירוקרטיה מוסדית ענפה ולעיתים גם הליכי ערעור.
משרד עורכי דין אימבר גולן פרטוש כאן כדי לסייע לכם בכל הנושאים הללו, תוך מתן ייעוץ משפטי מקצועי, יסודי ורגיש.
אל תהססו לפנות אלינו לעזרה – צוות המשרד יעמוד לצידכם בשמחה ויסייע לכם לקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם בהקדם.
מהן הזכויות המגיעות למגישי תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה?
בעלי פגיעה מוחית זכאים למגוון רחב של זכויות, הן מהביטוח הלאומי והן מחברות הביטוח. זכויות אלה כוללות בין היתר:
- קצבת נכות
- קצבת שירותים מיוחדים (בהתאם לצורך)
- קצבת ניידות (בהתאם לצורך)
- פטור ממס הכנסה
- הנחה בארנונה
- תו חניית נכה
- ועוד
באילו מקרים תוגש תביעת נכות מעבודה במקום תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה?
נפגע זכאי, להגיש במקום תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה, תביעת נכות מעבודה בגין פגיעתו. זאת במידה והתאונה שהובילה לפגיעה המוחית התרחשה במקום העבודה, בדרך אליו או ממנו. במקרה כזה ראשית התהליך תהיה בהגשת דיווח על תאונת עבודה והגשת תביעה לדמי פגיעה לנפגע עבודה, למוסד לביטוח לאומי. כך ניתן לקבל פיצוי כספי מיידי בהליך קצר יותר, ולהניח את היסודות להגשת תביעת הנכות מעבודה – ככל ותידרש כזו בהמשך הדרך.
האם ניתן לתבוע פיצוי כספי גם מחברות הביטוח בנוסף להגשת תביעת נכות כללית בגין פגיעה מוחית מתאונה?
ביטוח בריאות פרטי עשוי להציע פיצוי כספי לנפגעי פגיעה מוחית, בהתאם לתנאי הפוליסה, אם כי מטבע הדברים, רכישת הפוליסה צריכה להיעשות לפני התאונה וגובה הפיצוי נקבע מראש בעת רכישת הפוליסה. בנוסף, במידה והנפגע רכש טרום התאונה פוליסת אובדן כושר עבודה פרטית, או שנרכש עבורו כיסוי ביטוחי כזה על ידי מעסיקו, באפשרותו להגיש תביעת ביטוח בגין פגיעתו גם בערוץ זה, על מנת לשמר את רמת החיים שלו חרף פגיעתו ולקבל פיצוי ראוי על אובדן כושר עבודתו.
כיצד ניתן לממש את הזכויות לבעלי פגיעה מוחית מתאונה בצורה היעילה ביותר?
מימוש זכויותיכם הוא תהליך מורכב, הכולל איסוף ראיות, התמודדות מול בירוקרטיה, הבנה משפטית ועוד. לכן מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין המתמחה בייצוג בעלי פגיעות מוחיות בהליכי תביעה מול הביטוח הלאומי וחברות הביטוח. עורך הדין יסייע לכם להבין את זכויותיכם, לאסוף את הראיות הדרושות ולנהל את התהליך מול הגורמים הרלוונטיים ביעילות המרבית.