קצבת שירותים מיוחדים
אנשים רבים לא מכירים אותה, אבל ישנה קצבה מהמוסד לביטוח לאומי, שנקראת קצבת שירותים מיוחדים. היא ניתנת לאנשים שסובלים ממוגבלות או נכות, ונדרשים לשלם לסיוע בביצוע פעולות יומיומיות. מה היא בדיוק? מי זכאי לקצבה? ולמה צריך עורך דין כדי לקבל אותה? כל הפרטים ממש כאן לפניכם, במאמר הבא.
077-804-3544
מהי קצבת שירותים מיוחדים?
אדם הסובל מנכות או מוגבלות גופנית אשר אינן מאפשרות לו לבצע באופן יומיומי את הפעולות הבסיסיות ביותר, עשוי למצוא עצמו נדרש להוצאת סכומים משמעותיים לשם העסקת אדם אשר יוכל להיות לו לעזר בביצוע פעולות אלו. על מנת לאפשר למי שנדרש לסיוע קבוע לעמוד בהוצאות העסקת עוזר צמוד, באפשרותו לקבל מדי חודש קצבת שירותים מיוחדים על ידי המוסד לביטוח לאומי. קצבת שירותים מיוחדים, הינה קצבה חודשית הניתנת למי שנדרש לסיוע אנושי ואינו יכול להתמודד עם מרבית מטלות היומיום. לקצבה זכאי מי שאינו מאושפז במוסד סיעודי או שיקומי. הקצבה משולמת בשיעור הנגזר ממידת מוגבלותו של המבקש על ידי תביעות סיעוד.
מי זכאי לקבל את הקצבה?
התנאי העיקרי לקבלת הקצבה הוא צורך ממשי של המבקש בעזרה מצד אדם אחר בביצוע המטלות הפשוטות ביותר כגון הכנת מזון, לבישת בגדים, ניידות ממקום למקום ורחצה. הזכאות לקבלת הקצבה היא לאוכלוסייה הבוגרת שאינה כוללת את מי שמצוי בגיל הפרישה, למעט מי שזכאותם לקצבה אושרה לפני הגעת לגיל פרישה.
תנאי נוסף לקבלת קצבת שירותים מיוחדים, הוא קבלה של קצבת נכות כללית. עם זאת, במקרים מסוימים מאפשר החוק למי שאינו מקבל קצבת נכות כללית לקבל קצבת שירותים מיוחדים וזאת כאשר נקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 75%, והוא אינו מקבל סיוע כספי מטעם רשות כלשהי לצורך מימון גורם המסייע לו בביתו.
הליך הגשת התביעה עבור הקצבה
לצורך קבלת הקצבה, יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. בהמשך להגשת התביעה, יישלח למבקש זימון להופעה בפני וועדה רפואית. רצוי לצרף לתביעה מסמכים רפואיים, אשר חשוב כי יעמדו לנגד עיני חברי הוועדה הרפואית.
מה בדיוק צריך לעשות כדי לקבל את הקצבה?
בירור תנאי זכאות לשירותים מיוחדים
מה זה אומר? קודם כל כפי שתיארנו לעיל, צורך ממשי בעזרה, או קבלה של קצבת נכות כללית. מעבר לזה, גם מי שמקבל טיפולי דיאליזה פעמיים בשבוע לפחות, מי שהושתל בתוכו איבר כלשהו, או מוח עצם מתורם זר, חולה אונקולוגי כפי שמפורט בחוזר נכות של משרד הבריאות. כמובן שהוא צריך להיות מבוטח בביטוח לאומי, וגילו מ -18 ועד גיל פרישה. אם הוא מקבל קצבת נכות כללית או בעל נכות רפואית בשיעור של 40% לפחות החל מ2022 או 60% החל מ2021. או שנקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 75%.
ומה אחרי גיל הפרישה?
אפשר להמשיך לקבל את הקצבה גם לאחר גיל פרישה, וזאת אם רופא הביטו הלאומי קבע את הזכאות בתקופה שלפני גיל הפרישה. בנוסף, מי מי שמקבל הטבות על פי הסכם ניידות, כלומר נקבעה לו על ידי וועדה רפואית מוגבלות בניידות בשיעור של 100%.
הגשת התביעה
ניתן להגיש את התביעה בקישור מיוחד באתר המוסד לביטוח לאומי. ישנן שתי אפשרויות להגשת הטופס. אם זה בעזרת מילוי ושליחת הטופס המקוון, כאשר לשם כך יש להזין את תאריך הנפקת תעודת הזהות של הממלא. אפשרות נוספת היא בעזרת מילוי, הדפה והגשה לביטוח הלאומי באמצעות דואר, פקס, או דרך סניף הביטוח הלאומי. יש לצרף כמובן מסמכים רפואיים לגבי כלל המצב הרפואה, כאמור לעיל. יש להגיש טופס ויתור סודיות רפואית, וזאת על פי דרישת קופות החולים.
להנחיות מילוי הטופס, והגשת הטופס – לחצו כאן >>>
השלמת מסמכים ומעקב אחר הטיפול באתר
אתר הביטוח הלאומי מרכז עבורכם את הליך הטיפול בתביעה. כאשר תוכלו להיכנס דרך אתר שירות אישי, באתר המוסד לביטוח לאומי, ולראות אם יש צורך בהשלמת מסמכים מצדכם, ואיפה עומדת הפניה.
העברת המסמכים לחוות דעת רופא
לאחר שמתקבלים כלל המסמכים, הם מועברים לקבלת חוות דעת של רופא הביטוח הלאומי. הוא זה שמחליט על אישור זכאות מיד, או החלטה על זימון לוועדה רפואית, כפי שנכתב כבר למעלה.
הודעה על החלטה ודרך קבלת התשלום
זמן מה לאחר ההופעה בפני הוועדה הרפואית, תקבלו הודעה, דרך אתר הביטוח הלאומי, באזור האישי שלכם, ובה ההחלטה האם תביעתכם לקבלת הקצבה התקבלה, או נדחתה. לאחר מכן ,אם תביעתכם אושרה, הקצבה תשולם לחשבון הבנק ב -28 לכל חודש.
איך חברי הוועדה מחליטים?
קביעת הוועדה הרפואית בדבר מידת התלות של המבקש בסיוע חיצוני, תתבסס על מסמכים רפואיים שסופקו על ידי המבקש ועל בדיקה רפואית שתיערך למבקש במהלך הדיון בוועדה. ייתכנו מקרים שבהם תיערך בדיקה בדבר מידת תלותו של המבקש בביתו וזאת על ידי גורם מוסמך מטעם הביטוח הלאומי.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
המלצות
לפי מה נקבע גובה קצבת שירותים מיוחדים?
קצבת שירותים מיוחדים ניתנת על פי סולם הכולל מספר דרגות, כאשר כל דרגה מבוססת על מידת התלות של דורש הקצבה בסיוע חיצוני, כפי שמוצג להלן:
- אדם שיש לו צורך בסיוע בביצוע מרבית מטלות היומיום זכאי לקצבה בסך 1,527 ₪.
- אדם הזקוק להשגחה צמודה בכל שעות היממה ולסיוע במרבית שעות היממה, זכאי לקצבה בסך 3,534 ₪.
- אדם הנזקק להשגחה תמידית ותלוי באופן אבסולוטי באדם אחר בביצוע כלל הפעולות היומיומיות, זכאי לקצבה בסך 5,641 ₪.
- במקרים חריגים במיוחד של תלות באדם אחר, ניתן לקבל קצבה עד לסכום של 7,168 ₪.
הצלחות המשרד
למה צריך עורך דין לשם קבלת קצבת שירותים מיוחדים?
בסוף מדובר בקצבה המבוססת על הוראות החוק. כי לעמוד בתנאי החוק, וכדי לעבור את הדיון בפני הוועדה הרפואית בהצלחה, יש צורך גם בהיכרות עם החוק וכל סעיפיו, וגם לדעת מה בדיוק רוצה הוועדה, במה היא מתמקדת, ואיך מומלץ להציג בפניה את המצב. שימו לב, שאדם ללא ניסיון וידע מקצועי בתחום, כנראה יצליח פחות, או יקבל דרגה נמוכה יותר, וכך קצבה נמוכה ממישהו שמסתייע במשרד עורכי דין, שמכיר את התחום, שיש לו ניסיון של שנים בהגשת תביעות לקבלת קצבת שירותים מיוחדים, ובאופן כללי עבד מול הביטוח הלאומי.
מה היא תקופת הזכאות של קצבת השירותים המיוחדים?
אם התביעה שלכם אושרה על ידי המוסד לביטוח לאומי, תוכלו לקבל את הקצבה לצמיתות. יתר על כן, במקרים מסוימים, תוכלו לקבל את הקצבה רטרואקטיבית, כלומר גם על הזמן שכבר עבר.
מה התנאים לקבלת הקצבה רטרואקטיבית?
קודם כל, תצטרכו שהזמן שעבורו אתם מבקשים רטרואקטיבית יהיה בתקופה של עד 6 חודשים לפני תחילת תשלום הקצבה. תנאי שני הוא שאדם שרוצה לקבל את הקצבה על הזמן שחלף, יהיה אכן זכאי לקבלת קצבה באותה עת. כלומר, מצבו הרפואי יהיה דומה למצבו כעת.
משרדנו בתקשורת
פורסם ב- כלכליסט
במקרה של פציעות חיילי צה"ל וכוחות הביטחון, התיעוד הוא קריטי להצלחת התביעה - מאמר שפורסם בכלכליסט .
פורסם בוואלה
האם ניתן לקבל קצבת אובדן כושר עבודה ולהמשיך לעבוד?
פורסם בחדשות 14
בשנת 2022 נשבר שיא של 4 שנים במספר הנפגעים בתאונות עבודה. עו"ד אימבר גולן פרטוש בראיון בנושא.
פורסם ב-במעריב
יפוצה בכ - 3 מליון ש"ח על אף שהחליק מקטנוע בתאונה עצמית.
פורסם ב-themarker - דה מרקר
משרד עורכי דין אימבר גולן פרטוש – מהמובילים בתביעות נזקי גוף
איך בוחרים עורך דין לתביעה כזו?
כפי שאמרנו, תרצו עורך דין שמתמחה בתחום, ובעל ניסיון בהליכים מול הביטוח הלאומי. בנוסף, כמו בכל הליך משפטי או הליך הדומה להליך זה, תרצו עורך דין אמין, שישקף עבורכם את המצב בצורה מדויקת, ויבהיר לכם מתי כדאי להמשיך עם ההליך, ומתי סיכוייכם נמוכים, ואולי כדאי להפסיק.
שאלות נפוצות בנושא
ככלל, ניתן לקבל קצבת שירותים מיוחדים במקביל לקצבת נכות כללית. עם זאת, לא ניתן לקבל קצבה זו במקביל לקצבה מיוחדת לנפגעי עבודה או תשלום עבור טיפול אישי או עזרה בבית על פי חוק אחר. לגבי גמלת סיעוד, אנשים שהגיעו לגיל פרישה צריכים לבחור בין קצבת שירותים מיוחדים לגמלת סיעוד, כיוון שלא ניתן לקבל את שתיהן במקביל.
המוסד לביטוח לאומי רשאי לבדוק מחדש את מצבכם הרפואי והתפקודי מעת לעת. אם חל שינוי משמעותי במצבכם, בין אם לטובה או לרעה, חשוב לדווח על כך למוסד לביטוח לאומי. אם מצבכם השתפר, ייתכן שרמת הקצבה תופחת או שהזכאות תיפסק. מאידך, אם מצבכם החמיר, ייתכן שתהיו זכאים לקצבה גבוהה יותר.
אם נמצאתם זכאים לקצבת שירותים מיוחדים לפני הגיעכם לגיל פרישה, תוכלו להמשיך לקבל אותה גם לאחר מכן, כל עוד אתם עומדים בתנאי הזכאות. עם זאת, אם לא הייתם זכאים לקצבה לפני גיל הפרישה, תוכלו להגיש תביעה לקצבה עד חצי שנה לאחר גיל הפרישה לכל המאוחר. במקרה כזה, רופא מטעם הביטוח הלאומי יבדוק אם הייתם זכאים לקצבה בתקופה שלפני גיל הפרישה.
עולים חדשים עם נכות קשה הזקוקים לעזרה רבה בפעולות היומיום עשויים להיות זכאים לקצבת שירותים מיוחדים לעולה. הזכאות מתחילה מהיום ה-91 לעלייה, ובמקביל ניתן לקבל קצבת נכות מהיום ה-181, עד תום השנה הראשונה לעלייה. לקראת השנה השנייה לעלייה, תיבדק הזכאות מחדש לפי הכללים הרגילים של קצבת נכות כללית וקצבת שירותים מיוחדים.