גמלת ניידות מאפשרת למי שסובל מנכויות שונות המגבילות את יכולתו לנוע במרחב, הקלה בהתמודדות הכלכלית הכרוכה במימון פתרונות המאפשרים את ניידותו חרף נכותו. גמלה זו ניתנת לאדם העומד בקריטריונים הקבועים בחוק ולאחר התייצבות בפני וועדה רפואית.
מהי גמלת ניידות
גמלת ניידות היא שם קיבוצי למגוון הטבות סוציאליות הניתנות שמי שסובל מנכות המגבילה את יכולתו ללכת. הטבות אלו כוללות קבלת קצבה בסכומים משתנים לתחזוקת כלי רכב עבור מי שהינו מוגבל בניידות ומחזיק ברכב. כמו כן, מי שאינו מחזיק ברכב ומוגבל בתנועתו, עשוי להיות זכאי לקבלת קצבה חודשית בסכום של 2,364 ₪ בחודש במידה שהוא עומד בתנאי הזכאות.
בין ההטבות הנוספות הניתנות למי שמוגבל ביכולתו לנוע, ניתן למנות זכאות לקבלת הלוואות שמטרתן מימון אביזרים שנועדו לאפשר תנועה במרחב. הלוואות אלו כוללות בין היתר הלוואה לרכישת רכב רגיל או כזה המיועד לנכה הנדרש להתנייד בכיסא גלגלים. כמו כן, מאפשרת גמלת הניידות קבלת החזר בגין הוצאות שהוצאו על רכישת אביזרי ניידות.
מי זכאי לגמלה?
הזכאים הינם מי שאינם מצויים בגיל הפרישה. טווח הזכאים כולל גם ילדים מגיל 3 ומעלה. פלח אוכלוסייה זה אשר חפץ בקבלת גמלת ניידות, נדרש להתייצב בפני וועדה רפואית של משרד הבריאות. על הוועדה לקבוע כי המבקש סובל ממוגבלות בניידות לצמיתות הנובעת ממגוון ליקויים ברגליהם המפורטים בחוק.
אחוזי המוגבלות בניידות המזכים בגמלת הניידות הינם 40% לפחות, במקרה של מבקש בעל רישיון נהיגה או 60% לפחות, במקרה של מבקש שאינו בעל רישיון נהיגה, הזוכה לסיוע ממי שהוכר על ידי הביטוח הלאומי כמורשה נהיגה עבור המבקש.
גמלת ניידות עבור ילד נכה
הורים אשר ילדם סובל מנכות הגורמת למוגבלות בתנועה, זכאים לקבל עבורו גמלת ניידות, למעט אם הם נהנים מקבלת גמלת ילד נכה. יחד עם זאת, במקרים בהם מדובר בילד הנזקק לכיסא גלגלים באופן קבוע או ילד שהוועדה הרפואית קבעה כי אחוזי מוגבלותו בניידות הינם 80% לפחות, יזכו ההורים בשם ילדם, לקבל את שתי הקצבאות.
דרכי מימוש הזכאות לגמלת ניידות
על מנת ליהנות מגמלת נכות, על המבקש להגיש בקשה לזימון וועדה רפואית של משרד הבריאות, באופן מקוון או ידני. על המבקש לצרף לבקשתו אסמכתאות רפואיות הנוגעות לנכותו. במהלך הדיון בוועדה, יידרש המבקש לעבור בדיקה רפואית. לאחר הופעת המבקש בפני הוועדה, תישלח אליו קביעת הוועדה באשר לאחוזי המוגבלות שנקבעו לו על ידה.
יצוין כי מי שמוגבל בתנועתו ונהנה מקבלת קצבת שירותים מיוחדים מהביטוח הלאומי, ייאלץ במרבית המקרים לבחור בין גמלת הניידות לבין הקצבה לשירותים מיוחדים, למעט מי שנקבעו לו על ידי הוועדה הרפואית אחוזי מוגבלות בתנועה בשיעור של 100% או מי שנזקק לכיסא גלגלים באופן קבוע.
בקשת גמלת ניידות – רק על ידי ליווי של גורם מקצועי
על מנת למצות את המיטב מהליך הגשת הבקשה לגמלת ניידות, מומלץ להסתייע בגורם מקצועי בעל ניסיון. משרד עו"ד אמבר גולן-פרטוש, הוא הכתובת הנכונה לצורך ליווי בכל שלבי הליך הגשת הבקשה לקבלת גמלת ניידות, לרבות זימון הוועדה הרפואית וערעור על קביעתה במידת הצורך בעזרת עורך דין ביטוח לאומי.