ככלי רכב מנועי ונפוץ להרמת מטענים, המלגזה חשופה לא פעם לתאונות עבודה שיכולות להסתיים בפגיעות גוף חמורות. תאונת מלגזה בעבודה יכולה להיחשב הן כתאונת עבודה רגילה והן כתאונת דרכים, כאשר לסיווג יש השפעה מכרעת על תהליך התביעה. על מנת לשפוך אור על הנושא במאמר זה נסקור את ההיבטים השונים של הגשת תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה.
הנסיבות שבהן הגשת תביעת פיצויים עקב תאונת מלגזה במקום העבודה עומדת על הפרק
בתחומי הלוגיסטיקה והתעשייה בישראל, למלגזות יש תפקיד מרכזי בהרמת והזזה של מטענים כבדים. לצערנו הרב, לעיתים לא נדירות, קורות בענפי התעשייה הללו תאונות הקשורות למלגזות, הפוגעות הן במפעיל המלגזה עצמו והן בזולתו. תאונות אלה מסווגות בדרך כלל כתאונות עבודה, וניתן לתבוע פיצויים על נזק שנגרם מהן באמצעות הגשת תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה.
כיצד החוק בישראל מתייחס למלגזה?
המלגזה היא אחד הכלים השימושיים והנפוצים ביותר בתעשייה, במסחר ובלוגיסטיקה. היא משמשת להרמת מטענים כבדים במיוחד ולהזזתם ממקום למקום בקלות ובמהירות. המלגזה מורכבת מזרועות פלדה ממונעות, בגדלים ובכושר הרמה שונים, ומותאמת בעיקר לשימוש בסביבות סגורות.
למרות שהשימוש הנפוץ במלגזות הוא לא בכבישים ציבוריים, על פי החוק, המלגזה נחשבת לרכב לכל דבר, ולכן היא מחויבת ברישיון רכב וביטוח חובה כמו כלי רכב ממונעים אחרים.
יחד עם זאת, מלגזות מסוימות מופעלות ללא ישיבה בתוכן, אלא מבחוץ בצורה חיצונית, ומלגזות אלה אינן מחויבות בביטוח חובה.
הנזקים האפשריים כתוצאה מתאונת מלגזה
בדומה לכלי רכב אחרים, גם בשימוש במלגזה עלולות לקרות תאונות שונות. בין המקרים השכיחים ביותר הם התהפכות המלגזה או פגיעה בצד שלישי. תאונות מלגזה יכולות לגרום למגוון רחב של נזקי גוף, כמו פגיעות בראש ובצוואר, בגב ובגפיים.
תאונות המלגזה נגרמות בדרך כלל משימוש לא נכון במלגזה. למשל, הפעלה על ידי אדם שלא עבר הכשרה מתאימה, נהיגה לא זהירה, חוסר שימוש באמצעי המיגון המתאימים או אי הקפדה על הוראות ההפעלה.
האם תאונת מלגזה נחשבת כתאונת דרכים?
תאונת מלגזה שקורית במקום העבודה מסווגת בדרך כלל הן כתאונת עבודה והן כתאונת דרכים. אולם על מנת שתאונת המלגזה תיחשב כתאונת דרכים, חייב להתקיים שימוש בכוח המכני של המלגזה במהלך התאונה – כלומר שהפגיעה נגרמה תוך כדי נסיעה של המלגזה.
נגד מי ניתן להגיש תביעת פיצויים במקרה של תאונת מלגזה המוגדרת גם כתאונת דרכים?
כאשר תאונת מלגזה בעבודה מסווגת גם כתאונת דרכים, ניתן לתבוע פיצויים משני גורמים:
- המוסד לביטוח לאומי:
מכיוון שכולנו משלמים דמי ביטוח לאומי, זו המסגרת העיקרית שאליה ניתן להגיש תביעת פיצויים במקרה של תאונת מלגזה. הנפגע יזומן לוועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות שייקבעו לו, ואלה ישפיעו על גובה הפיצוי.
- חברת הביטוח:
מכיוון שמלגזות הן כלי רכב מנועי על פי החוק, הן מחויבות בביטוח חובה לכיסוי נזקי גוף. לכן ניתן גם להגיש תביעה לחברת הביטוח שביטחה את המלגזה, לטובת קבלת פיצוי כספי לנפגע התאונה. זאת מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים בישראל (הידוע בקצרה בראשי התיבות פלת"ד).
מתי תאונת מלגזה לא נחשבת כתאונת דרכים?
תאונת מלגזה בעבודה לא תיחשב כתאונת דרכים אם לא התקיים שימוש בכוח המכני של המלגזה בעת האירוע. על מנת לבסס את התביעה ולקבל פיצויים, על הנפגע להוכיח מספר דברים:
- מהות הנזק שנגרם לו והשפעתו על שגרת חייו – ככל שהנזק חמור יותר, כך יגדלו הסיכויים לפיצויים גבוהים יותר.
- רשלנות המעביד – יש להוכיח שהמעביד התרשל או הפר חובה חוקית באופן שתרם להתרחשות התאונה.
- קשר סיבתי בין הנזק לרשלנות – יש להראות שרשלנות המעביד אכן גרמה לתאונה ולנזק שנגרם.
מכיוון שמדובר בהליך משפטי מורכב, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה בתחום תאונות עבודה.
מה התהליך להגשת תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה בביטוח לאומי?
להלן הצעדים העיקריים בהתהליך להגשת תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה בביטוח לאומי:
הגשת טופס תביעה
יש למלא טופס תביעה לפיצויים בגין תאונת עבודה ולצרף מסמכים רלוונטיים כגון אישורים רפואיים, תלושי שכר וכד'.
בדיקת זכאות ראשונית
המוסד לביטוח לאומי בודק את עמידה בתנאי הזכאות לדמי פגיעה.
קבלת החלטה
על סמך ההכרה בתאונה כפגיעת עבודה בביטוח לאומי, משולמים לעובד דמי פגיעה כפיצוי למשך עד 91 ימים מפגיעתו.
תביעה להכרה באחוזי נכות
במידה ונותרו לנפגע פגיעות פיזיות בחלוף תקופת הזכאות לדמי פגיעה, באפשרותו לתבוע הכרה באחוזי נכות מעבודה בביטוח לאומי. התובע ייבדק בוועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות והפגיעה בכושר ההשתכרות שנגרמו לו מהתאונה. בהתאם לאלו, תיקבע זכאותו לגמלת נכות חודשית או מענק נכות חד פעמי לנפגעי עבודה.
ההבדל בין תאונת עבודה "רגילה" לתאונת עבודה ממלגזה המוגדרת כתאונת דרכים
בשורות הקודמות ראינו שתאונת מלגזה בעבודה יכולה להיחשב הן כתאונת עבודה רגילה והן כתאונת דרכים, על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. כאן המקום לציין כי מלבד ההבדל במינוח, קיים הבדל מהותי מבחינה משפטית בין שני המקרים, בעיקר בנוגע לתהליך ההוכחה וביסוס התביעה.
בתאונת עבודה רגילה, חובת ההוכחה חלה על העובד שנפגע. לעומת זאת, בתאונת מלגזה המוגדרת גם כתאונת דרכים, לא חלה על הנפגע חובת הוכחה. הבדל זה נובע מחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הקובע כי נפגע בתאונת דרכים, זכאי לפיצוי מהחברה המבטחת בביטוח חובה את כלי הרכב שמעורב היה בתאונה, ללא קשר לאחריותו או אשמתו של הנפגע בתאונה.
כיצד עורך דין תאונות עבודה יכול לסייע בהגשתה של תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה?
הגשת תביעת פיצויים עקב תאונת מלגזה בעבודה, בין אם היא מוגדרת כתאונת עבודה רגילה ובין אם כתאונת דרכים, היא הליך מורכב מול גופים גדולים שלא תמיד ממהרים לשלם פיצויים מלאים לנפגעים.
עם זאת, עורך דין מומחה בתאונות עבודה יכול לספק ליווי וייצוג מקצועי, החל ממתן הדרכה ראשונית על הצעדים הנדרשים לביסוס התביעה, דרך סיוע בייצוג בוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי, וכלה במציאת הדרכים הטובות ביותר למימוש מלוא הפיצויים המגיעים לנפגע התאונה על פי דין.
תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה – סיכום
הגשתה של תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה, היא הליך מורכב, שיכול להיות מאתגר במיוחד כאשר לא ניתן לסווג את המקרה הספציפי גם כתאונת דרכים על פי הפלת"ד (החוק לפיצוי נפגעי תאונות דרכים). בהתחשב בכך, על מנת להבטיח שתקבלו את מלוא הזכויות והפיצויים המגיעים לכם על פי דין, חשוב להיעזר בליווי של עורך דין מומחה בתחום של מימוש זכויות לנפגעי תאונות עבודה.
לייעוץ ראשוני והדרכה מקצועית בנושא הגשת תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה, פנו אל משרד עורכי דין אימבר גולן פרטוש להתייעצות פרטנית – ללא התחייבות. נשמח לסייע לכם!
מהם סוגי הנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה משימוש במלגזה בעבודה?
המלגזה משמשת בעיקר להרמת מטענים כבדים ולהזזתם ממקום למקום. שימוש לקוי במלגזה, בין אם בשל מפעיל בלתי מיומן ובין אם בשל נהיגה לא זהירה, עלול לגרום לנזקי גוף שונים. בין נזקים אלה ניתן למנות פגיעות בראש ובצוואר, פגיעות בגב ופגיעות בגפיים השונות.
האם תאונת מלגזה בעבודה נחשבת כתאונת דרכים על פי החוק בארץ?
מאחר שמלגזה היא כלי רכב מנועי, היא נחשבת בראי החוק ככלי רכב לכל דבר ועניין. לכן, אם הפגיעה ממלגזה נבעה מכוחה הממונע, הרי שהתאונה מסווגת הן כתאונת עבודה והן כתאונת דרכים. ההבדל העיקרי בין הסיווגים הוא בהליך ההוכחה הנדרש – הליך זה נחשב למורכב ומאתגר יותר כאשר מדובר בתאונת עבודה שאינה מסווגת גם כתאונת דרכים.
כיצד מבססים את התביעה במקרה של תאונת מלגזה בעבודה?
אם תאונת המלגזה מסווגת כתאונת דרכים, תהליך ההוכחה הוא פשוט יחסית – על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הנפגע זכאי לפיצויים ללא קשר לאחריותו או אשמתו בתאונה. לעומת זאת, אם מדובר בתאונת עבודה ממלגזה שאינה נחשבת כתאונת דרכים, יש להוכיח את מהות הנזק שנגרם, את רשלנות המעביד ואת הקשר הסיבתי בין הרשלנות לבין הנזק.
כיצד עורך דין מומחה בתאונות עבודה יכול לסייע להצלחתה של תביעת תאונת עבודה עקב פציעה ממלגזה?
עורך דין המתמחה בתחום תאונות עבודה יספק לנפגע בתאונת מלגזה בעבודה, ליווי משפטי מקצועי לאורך כל הליך התביעה. הוא יסייע בבחינת נסיבות המקרה בעין מקצועית לשם הערכת ערוצי התביעה הרלוונטיים ביותר עבור הנפגע, בהמשך – יסייע באיסוף הראיות הנחוצות ובניית האסטרטגיה המשפטית לשם ביסוס ברור ומהימן של התביעה, ולבסוף – ייצג את הנפגע מול הגורמים המבטחים הרלוונטיים ואף בבתי המשפט. כך ניתן יהיה לקבל את מלוא הפיצויים המגיעים לכם על פי דין – בין אם מהמוסד לביטוח לאומי ובין אם מחברת הביטוח ו/או צד שלישי האחראי לתאונה ברשלנותו.