קרדיומיופטיה היא מחלת לב חמורה הפוגעת ביכולת הלב לשאוב דם ביעילות. מחלה זו יכולה לגרום לאי ספיקת לב ולתסמינים נוספים המשפיעים באופן משמעותי על תפקודו היומיומי של החולה. במקרים מסוימים, חולי קרדיומיופטיה עשויים להיות זכאים לקבלת גמלת נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי. בשורות הבאות נפרט מה זו קרדיומיופטיה ולמה היא גורמת, על הסוגים השונים של מחלת הקרדיומיופטיה ומאפייניהם, האתגרים התעסוקתיים עמם נאלצים חולי קרדיומיופטיה להתמודד, על הצורך בהגשת תביעת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה, הזכוית המגיעות לחולי קרדימיופטיה בישראל, האופן שבו המוסד לביטוח לאומי קובע את דרגת הנכות למבקשי קצבאות נכות כללית בגין קרדיומיופטיה והדרך שבה סיוע משפטי מקצועי יכול להקל על התהליך למימוש הזכויות של חולה הלב.
מה זו קרדיומיופטיה ולמה היא גורמת?
קרדיומיופטיה היא מחלת לב חמורה הפוגעת בשריר הלב. מחלה זו יכולה לגרום לאי ספיקת לב ולבעיות נשימה. אדם הלוקה בקרדימיופתיה אשר גורמת להגבלות משמעותיות בתפקודו, עשוי להיות זכאי לקצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי. תביעות אלה נבחנות לאור מגבלות התפקוד והתעסוקה הנגרמות בעקבות המחלה. אולם תהליך הגשת תביעת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה הוא הליך מורכב, שכדאי מאוד לעשות אותו עם עו"ד מומחה בתחום.
על הסוגים השונים של מחלת הקרדיומיופטיה ומאפייניהם
קרדיומיופטיה היא מונח כללי למצבים שבהם תפקוד הלב או מבנהו אינם תקינים. קיימים שלושה סוגים עיקריים של המחלה:
- קרדיומיופטיה מורחבת – זוהי הצורה הנפוצה ביותר של המחלה, המאופיינת בהרחבה או הגדלה של הלב.
- קרדיומיופטיה היפרטרופית – במקרים אלו המחלה מתאפיינת בעיבוי ניכר של דופן הלב ללא הרחבת חלל הלב.
- קרדיומיופטיה רסטריקטיבית – זהו סוג נדיר יותר של המחלה, אשר מתבטא בירידה בגמישות דופן הלב, ללא שינוי בגודלו.
לעיתים אצל חולה מסוים, קיים מופע של קרדיומיופטיה המהווה למעשה שילוב בין סוגי המחלה השונים.
האתגרים התעסוקתיים עמם נאלצים חולי קרדיומיופטיה להתמודד
ההתמודדות עם מחלות היא תמיד קשה, ובחלק לא מבוטל מהמקרים, הן מובילות לפגיעה חמורה באנשים עובדים שמנסים להתפרנס. אנשים שסובלים מקרדיומיופטיה במהלך עבודתם עשויים להיתקל בקשיים משמעותיים. כאשר בין היתר המחלה יכולה לגרום לתשישות, קוצר נשימה, כאבים בחזה ועוד, אשר יכולים להקשות על ביצוע עבודתם של האנשים הלוקים במחלה זו.
בנוסף, אנשים עם קרדיומיופטיה עשויים להיות בסיכון מוגבר למוות פתאומי, מה שעלול להיות מטריד במיוחד במקום העבודה. אם אתם סובלים מקרדיומיופטיה ועובדים, חשוב לדבר עם הרופא שלכם על האפשרויות העומדות בפניכם. הרופא שלכם יוכל לעזור לכם להבין את ההשפעה הפוטנציאלית של המחלה על העבודה שלכם, ויכול לסייע לכם לפתח תוכנית שתאפשר לכם להמשיך לעבוד בבטחה, או שהוא יגיד לכם להפסיק לעבוד ולהגיש תביעת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה במקרים הקיצוניים יותר.
על הצורך בהגשת תביעת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה
יש הרבה מאוד סוגים של מחלות שונות, וכאשר עסקינן במחלות לב, קרדיומיופטיה נחשבת כמחלה שיכולה לגרום ללא מעט ליקויים בריאותיים נלווים. לאור זאת, רבים מהאנשים הלוקים במחלה זו נדרשים להגיש תביעות נכות כללית בגין קרדיומיופטיה על מנת לקבל קצבה חודשית ושירותי תמיכה אחרים שהמוסד לביטוח לאומי מעמיד לרשות חולי לב שחוו פגיעה בכושר עבודתם.
מהן הזכויות המגיעות לחולי קרדיומיופטיה בישראל?
אדם הלוקה בקרדיומיופטיה אשר גורמת להגבלות משמעותיות בתפקודו, עשוי להיות זכאי לקצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי. תביעות אלה נבחנות לאור מגבלות התפקוד והתעסוקה הנגרמות בעקבות המחלה. בכל מקרה, חשוב להיות ערים לעובדה שהתהליך להגשת תביעות נכות כללית בגין קרדיומיופטיה הוא לא עניין של מה בכך אלא הליך מורכב, שרצוי מאוד לגשת אליו בליווי של עורך דין המתמחה במימוש זכויות רפואיות לחולי לב בביטוח הלאומי.
כיצד המוסד לביטוח לאומי קובע את דרגת הנכות למבקשי קצבת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה?
קביעת דרגת הנכות הרפואית בגין קרדיומיופטיה מתבצעת על פי הסיווגים המופיעים בתקנות הביטוח הלאומי לקביעת דרגת נכות. אחוזי הנכות הרפואית בגין כל סיווג נקבעים כתלות במידת חומרתה של המחלה ומנעד התסמינים הנלווים אליה.
בכדי שלחולה לב תקבע במוסד לביטוח לאומי רמת אי כושר המזכה בקצבת נכות כללית, בוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי, צריכה להיקבע עבורו דרגת נכות רפואית בהיקף העולה על 60% או 50% כשמדובר על עקרת בית, או לחילופין – למעלה מ- 40% נכות רפואית משוקללת אשר מחושבים בשקלול של הליקויים השונים מהם החולה סובל, כשאחד מהם או יותר מקנה לחולה מעל 25% נכות רפואית.
יתר על כן, חשוב לציין כי קיימות זכויות שונות המגיעות לחולי קרדיומיופטיה על בסיס אחוזי נכות רפואית, גם למי שלא נמצא זכאי לקצבה, עקב אי עמידתו במכלול התנאים לקבלתה. לדוגמה, מי שנקבעה לו נכות רפואית צמיתה של לפחות 20% זכאי לשיקום מקצועי וסיוע בלימודים. כמו כן, מי שנקבעה לו נכות רפואית של 100% (או מעל 89% בחישוב מיוחד) עשוי להיות זכאי לקבלת פטור מתשלום מס הכנסה.
כיצד עורך דין לתביעות ביטוח לאומי יכול לסייע במימוש זכויות לחולי קרדיומיופטיה?
תביעת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה היא הליך מורכב, אשר דורש היכרות מעמיקה עם החוק והתקנות של הביטוח הלאומי. הוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי נדרשות לקבל החלטות על בסיס מסמכים רפואיים בלבד, ולכן חשוב להגיש את התביעה בצורה מסודרת ומקצועית. עורך דין מומחה בביטוח לאומי יכול לעזור לכם בתהליך הגשת התביעה, ולשפר את הסיכויים שלכם לקבלת הכרה בנכות. בסופו של דבר, עורך דין מומחה בביטוח לאומי יכול לייצג אתכם בפני הוועדה הרפואית, ולהציג את המקרה שלכם בצורה הטובה ביותר.
סיכום – הדרך הנכונה להגשת תביעת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה היא בליווי מקצועי
קרדיומיופטיה היא מחלת לב קשה העלולה לגרום לירידה משמעותית בתפקודו של החולה. במקרים מסוימים, חולים הסובלים ממחלה זו עשויים להיות זכאים לקבל נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי. עם זאת, הליך הגשת התביעה וקבלת הזכאות יכול להיות ארוך ומורכב.
לכן אם אתם או בן משפחתכם סובלים מקרדיומיופטיה, מומלץ לפנות ללא דיחוי לעורך דין המתמחה בתחום תביעות הנכות בביטוח לאומי, על מנת לקבל ליווי וייעוץ בהליך.
אנו במשרד עו"ד אימבר גולן פרטוש מתמחים בתביעות מעין אלה ונשמח לסייע לכם בהגשת התביעה ומיצוי זכויותיכם.
לפגישת ייעוץ ראשונית במשרדנו – פנו אלינו כעת.
מהם תנאי הזכאות לקצבת נכות כללית בגין קרדיומיפטיה?
זכאות לקצבאות נכות כללית בגין מחלת הקרדיומיופטיה, ניתנת לתושבי ישראל בין גיל 18 לגיל הפרישה החוקי מהעבודה, שמגישים תביעות נכות כללית בגין מחלתם, לביטוח הלאומי. על מבוטחים אלו להיות מוכרים בוועדה לקביעת נכות מטעם ביטוח לאומי, דרגת נכות רפואית העולה על 60% או 50% כאשר מדובר בעקרות בית, או נכות רפואית משוקללת בשיעור של 40% ויותר בגין כמה ליקויים שמתוכם אחד לפחות מקנה 25% נכות.
האם ניתן להגיש תביעת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה לאחר גיל הפרישה הקבוע בחוק?
מי שמעוניין שתקבע לו נכות רפואית כללית מהמוסד לביטוח לאומי בלי להגיש תביעה לקצבת נכות, יכול להגיש בקשה לרשות המסים ולהיבדק בידי ועדה רפואית לצורך קבלת פטור ממס הכנסה. לדוגמה, גבר שחלה במחלה זו לאחר שהגיע לגיל פרישה ואינו יכול עוד להגיש תביעה לקצבת נכות בגין קרדיומיופתיה בגלל גילו, יכול לנסות ולממש את ההטבות הניתנות לבעלי נכות רפואית שאינן תלויות בקבלת קצבת נכות, בערוץ חלופי זה.
מהם המסמכים הרפואיים שיש לצרף אל תביעות נכות כללית המוגשות בגין קרדיומיופטיה?
על המסמכים הרפואיים לכלול: סיכום של קרדיולוג לגבי מצבו הרפואי הנוכחי של החולה, אשפוזים וניתוחים קודמים, תיעוד של ביצוע צינתור, עדויות על השתלת מעקפים, ראיות להפרעות קצב, סיכומי אשפוז וכיוצא באלו. בנוסף, עבור אנשים הלוקים במספר מחלות או ליקויים, מומלץ לאסוף מראש את כל המסמכים והבדיקות הרלוונטיים לכל הליקויים הנלווים הללו, לפני הגשת התביעה. זאת מכיוון שקיום של ליקויים נוספים עשוי להגדיל את שיעור אחוזי הנכות שייקבעו לחולה הלב בסופו של התהליך.
מה ניתן לעשות אם תביעת נכות כללית בגין קרדיומיופטיה נדחית או לא מניבה את דרגת הנכות הרצויה?
אם הוועדה הרפואית דחתה את התביעה שלכם, אתם יכולים להגיש ערעור על ההחלטה. הערעור מוגש לוועדת עררים, אשר תדון בתיק מחדש. על מנת להגיש ערעור, יש לשלוח לביטוח לאומי בקשה בכתב, תוך 60 יום מקבלת ההחלטה. יש לצרף לבקשה את מסמכי התביעה המקוריים, וכן את כל המסמכים החדשים שיכולים לתמוך בטענות שלכם.