קצבת הנכות הכללית דרך ביטוח לאומי היא מערכת המספקת תמיכה כלכלית לאנשים סובלים מאי כושר מתמשך. במסגרת זו, נדרש המבוטח להציע הוכחות מהימנות לפגיעה בכושר עבודתו שיוערכו בידי מומחים רפואיים של ביטוח לאומי. השאלה שאנשים שואלים היא מי זכאי לקצבת נכות כללית ביטוח לאומי ומה היקף הקצבה. בשורות הבאות נדאג לספק לכם את התשובות.
הצורך להבין מי זכאי לקצבת נכות כללית ביטוח לאומי
החיים מביאים אותנו לעיתים למצבים בהם אנו נאלצים להתמודד עם אתגרים לא צפויים, ובעיקר במקרים של נכות כללית. בישראל, מערכת הביטוח הלאומי אחראית לענות על צרכים אלו ולספק תמיכה כלכלית לאנשים הנמצאים במצבי נכות כללית מתמשכת. אך מי זכאי לקצבת נכות כללית ביטוח לאומי ומהם הקריטריונים שמגדירים את הזכאות לתמיכה כזו? מיד נפרט.
מי זכאי לקצבת נכות כללית ביטוח לאומי לפי חוק הביטוח הלאומי
לפי חוק הביטוח הלאומי, הזכאות לקצבת נכות כללית נקבעת לפי מספר קריטריונים:
זכאים לקצבת נכות כללית תושבי ישראל מגיל 18 ועד גיל פרישה.
צעירים בגיל 18-16 שעבדו כ"עובד/ת קטין/ה" עשויים גם הם להיות זכאים, בהתאם לעמידתם בשאר תנאי הזכאות.
לפי פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה, הזכאות חלה גם על מבוטחת שממשיכה לעבוד אחרי גיל פרישה, ועד לגיל 67.
בנוסף לתנאי הגיל, על הנבדק/ת לעמוד בכל התנאים הבאים:
- לקות רפואית בשיעור של 60% לפחות, או בשיעור של 40% לפחות במקרים מסוימים.
- אי-כושר לעבוד, או ירידה של 50% לפחות בכושר ההשתכרות.
- הכנסה מעבודה כשכיר או עצמאי שלא עולה על 7,122 ₪ לחודש, נכון ל-2023.
יתר על כן, אישה נשואה שעונה על הגדרת עקרת בית, שנקבעה לה נכות רפואית בשיעור של 50% לפחות ונמצא שהכושר שלה לתפקד במשק הבית צומצם ב-50% לפחות, עשויה אף היא להיות זכאית לקצבת נכות כללית ביטוח לאומי.
מה ההיקף של קצבת נכות כללית ביטוח לאומי נכון לשנת 2024?
להלן היקף קצבת הנכות הכללית נכון לשנת 2024:
דרגת אי כושר | סכום הקצבה |
100% או 75% (קצבה מלאה) | 4,063 ₪ |
74% (קצבה חלקית) | 2,770 ₪ |
65% (קצבה חלקית) | 2,496 ₪ |
60% (קצבה חלקית) | 2,345 ₪ |
מהם השלבים החשובים בהגשת התביעה לקצבת נכות כללית מביטוח לאומי?
על מנת להגיש תביעה לקצבת נכות כללית, יש למלא טופס תביעה ולצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים, כגון אישורים על טיפולים ואשפוזים.
ניתן להגיש תביעה לקצבת נכות כללית באמצעות אתר הביטוח הלאומי באינטרנט, במשלוח בדואר או פקס, או לחילופין – בהגשה לתיבת השירות בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים של התובע.
גם במוקד הטלפוני 3928* של המוסד לביטוח לאומי ניתן להגיש את התביעה לפי הצורך. נציגי המוקד ימלאו את התביעה יחד עם התובע, ויעדכנו את הפונה לגבי המשך הטיפול.
מדוע חשוב להיעזר בעורך דין ביטוח לאומי בהגשת תביעות קצבת נכות כללית?
במערכת המורכבת של ביטוח לאומי והזכאות לקצבת נכות כללית, חשוב ביותר לשקול את השימוש בשירותי עו"ד ביטוח לאומי. עו"ד המתמחה בתחום יכול להוות שותף מועיל ומקצועי לתהליך מיצוי הזכויות, שיסייע בייעוץ ובליווי משפטי במהלך הדרך.
הכרה בזכאות לקצבת נכות כללית מביטוח לאומי היא תהליך מורכב שדורש הבנה יסודית ומעמיקה של חוקים, תקנות והליכי הטיפול בתביעות מול המוסד לביטוח לאומי. עו"ד מוביל בתחום זה, מוסמך לספק ללקוחותיו לא רק מידע משפטי מהימן, אלא גם עזרה מעשית רבת ערך באיסוף והגשת המסמכים הדרושים. בכך בכוחו לשפר את הסיכויים להצלחה של התביעה במידה רבה.
בנוסף, לעיתים קרובות מסמכי ביטוח יכולים להיות מורכבים וקשים להבנה ללא עזרה מקצועית. השימוש בעו"ד ביטוח לאומי מבטיח שהמבוטח יקבל את הייעוץ המקצועי והמקיף ביותר, מה שיכול לסייע לו להבין את זכויותיו, להצליח בקבלת הקצבה בהיקף ההולם את מצבו ולשרת את יעדיו השיקומיים וצרכי המחיה שלו.
בקצרה, עו"ד ביטוח לאומי הוא שותף חיוני לדרך שיכול להפוך את תהליך השגת קצבת הנכות הכללית לנוח ופחות מורכב, ולהבטיח שהמבוטח מקבל את מלוא התמיכה שהוא ראוי לה.
4 עצות מועילות להגשת תביעה לקצבת נכות כללית
על מנת להגדיל את הסיכויים לקבלת קצבת נכות כללית, מומלץ לנקוט בשורה של פעולות:
- להיעזר בעורך דין ביטוח לאומי: עורך הדין יוכל לסייע בהגשת התביעה, ולייצג אתכם בוועדה הרפואית.
- לצרף מסמכים רפואיים מקיפים ומפורטים: המסמכים הרפואיים צריכים להתייחס לכל הליקויים הרפואיים מהם אתם סובלים, וכן להשפעת הליקויים על כושר עבודתכם.
- להכין חוות דעת מקצועית: חוות דעת מרופא מומחה יכולה לתמוך בטענותיכם ולהגדיל את הסיכויים לקבלת הקצבה.
- לשתף פעולה עם הוועדה הרפואית: השתדלו להבין את מהות השאלות של הוועדה, ולענות עליהן באופן מפורט ומדויק.
על ידי נקיטת הצעדים הללו, תוכלו להגביר את הסיכויים שלכם לקבל את הקצבה המגיעה לכם.
לסיכום
קצבת נכות כללית היא קצבה חודשית המשולמת על ידי הביטוח הלאומי לאנשים עם מוגבלות, אשר עקב ליקוי גופני, שכלי או נפשי, צומצם או נפגע הכושר שלהם להשתכר באופן משמעותי.
דרגת אי הכושר נקבעת על ידי ועדה רפואית מטעם הביטוח הלאומי, בהתבסס על מסמכים רפואיים וראיות נוספות. סכום הקצבה משתנה בהתאם לדרגת הנכות הרפואית, דרגת אי הכושר, הכנסות האדם וגורמים נוספים.
אם אתם חושבים שאתם זכאים לקצבת נכות כללית, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי במשרד עו"ד אימבר גולן פרטוש. עורכי הדין במשרדנו מתמחים בתחום תביעות הנכות, ויכולים לסייע לכם לקבל את הקצבה המגיעה לכם ולהגיש ערעורים לפי הצורך.
מהם הקריטריונים העיקריים לקביעת זכאות לקצבת נכות כללית מביטוח לאומי?
תושבי ישראל מגיל 18 ועד גיל פרישה זכאים לקצבת נכות כללית, אם הם עומדים בכל התנאים הבאים:
- לקות רפואית בשיעור של 60% לפחות, או בשיעור של 40% לפחות במקרים מסוימים.
- אי כושר לעבוד, או ירידה של 50% לפחות בכושר ההשתכרות.
- הכנסה מעבודה כשכיר או עצמאי שלא עולה על 7,122 ₪ לחודש, נכון ל-2023.
עשויה להיות זכאית לקצבת נכות כללית בביטוח הלאומי, גם אישה שעונה על הגדרת עקרת בית, שנקבעה לה נכות רפואית בשיעור של 50% לפחות ונמצא שהכושר שלה לתפקד במשק הבית צומצם ב- 50% לפחות.
האם יש צורך בעזרת עו"ד בתהליך זכאות לקצבת נכות כללית?
בהחלט. הסתייעות בשירותיו המקצועיים של עו"ד בתביעות נכות המוגשות במוסד לביטוח לאומי, יכולה להקל באופן ניכר על המבוטח בתהליך, ולסייע בהבנת הזכויות ובאיסוף המסמכים הדרושים. עו"ד טוב יכול לעשות את ההבדל ולהביא לאישורה של התביעה בצורה מהירה ומשמעותית יותר. לעומת זאת, הגשת תביעה ללא סיוע משפטי מקצועי, יכולה להביא להרבה טעויות במילוי הטפסים ובהתנהלות מול הוועדה הרפואית, ובאופן זה אף למנוע את אישור התביעה וקבלת הקצבאות השמגיעות לכם כחוק.
מדוע חשוב להגיש מסמכים תומכים לתביעת נכות כללית בביטוח לאומי?
כאשר שואלים מי זכאי לקצבת נכות כללית ביטוח לאומי ניתן לראות כי האדם המבוטח יזוהה כזכאי לקצבת נכות כללית ביטוח לאומי באופן אוטומטי כאשר הוא איבד את כושר עבודתו באופן חלקי או מלא, בשל פגיעה רפואית פיזיולוגית, קוגנטיבית ו/או נפשית. במקרים מסוימים, יתכן והמבוטח יצטרך לסייע בהפקדת מסמכים המשקפים בבירור את אי היכולת שלו לעבוד ולכלכל את עצמו בשל מצבו הרפואי והתפקודי.
כיצד הביטוח הלאומי ממשיך את המעקב אחרי המבוטחים?
חשוב לציין כי התהליך של קבלת הקצבה הוא רק התחלה. ביטוח לאומי עשוי לבצע בדיקות מול המבוטח באופן תדיר על מנת לוודא כי אי הכושר מתמשך וכי המבוטח עדיין זכאי לקצבת נכות כללית בחלוף הזמן.