כאשר עובד עובר תאונת עבודה – מה מגיע לי? זו שאלה מתבקשת החיונית למימוש זכויותיו באופן שיתמוך בהחלמתו, בכיסוי הוצאותיו הרפואיות ובמיתון הפגיעה הכלכלית שתאונה מסוג זה נוטה להסב לנפגעים ולבני משפחתם. מאמר זה יסקור באופן מקיף את הפיצויים והתשלומים השונים להם נפגעי עבודה בישראל זכאים על פי חוק הביטוח הלאומי, בין אם נפגעו בתאונה במקום העבודה, בדרך אליו או בשובם ממנו. במסגרת זו, נכיר את סוגי הגמלאות השונות כגון דמי פגיעה, פיצויי נכות והסיוע הרפואי שניתן לקבל מטעם הביטוח הלאומי, ובהמשך לכך – נסקור את הצעדים הנדרשים למימוש הזכויות המגיעות לנפגע.
האם מגיעות לנפגעי תאונת עבודה זכויות מביטוח לאומי?
תאונות עבודה הן אירועים מצערים מאוד אך נפוצים, העלולים לפגוע בעובדים פיזית, נפשית וכלכלית כאחד. לאור חומרת ההשלכות הנלוות אל פגיעות עבודה, עובדים בישראל שנפגעו מתאונת עבודה, מחלת מקצוע או מיקרוטאומה, זכאים למגוון זכויות בביטוח לאומי, שמטרתן לפצות אותם על הנזקים הפיזיים והכלכליים שנגרמו להם בטווח המיידי והארוך. זכויות אלה אמורות לאפשר לנפגעי תאונות העבודה להתמודד עם הפגיעות שלהם ביעילות, ולספק להם תשלומי פיצויים שיעזרו להם לשמר את איכות חייהם וחיי בני משפחותיהם בתקופה שבה הם מחלימים ולא יכולים לעבוד בהיקף המלא שאליו היו רגילים, או שאינם יכולים לעבוד כלל.
אילו סוגי תאונות נכנסות תחת הגדרת תאונת עבודה בחוק הביטוח הלאומי?
תאונת עבודה מוגדרת בחוק הביטוח הלאומי בתור אירוע שהתרחש במסגרת שעות העבודה, וגרם לפציעה או לנזק אחר לעובד, בין אם בעקבות אופי העיסוק כשלעצמו או בעקבות תנאי העבודה. חוק הביטוח הלאומי מכיר גם בתאונות דרכים שעברו עובדים בדרך לעבודה וממנה או בנסיעות עבודה, כתאונות עבודה לכל דבר ועניין.
הפיצויים והתשלומים השונים להם נפגעי עבודה בישראל זכאים על פי חוק הביטוח הלאומי
להלן הזכויות העיקריות של נפגעי תאונות עבודה על פי חוק הביטוח הלאומי:
הזכות לטיפול רפואי מסובסד
נפגעי תאונות עבודה זכאים לקבל טיפול רפואי מקיף על חשבון ביטוח לאומי. טיפול זה כולל: טיפול ראשוני במקום האירוע, פינוי באמבולנס למיון או אשפוז אם נדרש, טיפולי המשך בקופת החולים של הנפגע, וכן הפנייה לטיפולים משלימים במידת הצורך – והכל על בסיס הפגיעות והצרכים הרפואיים שנגרמו בעקבות תאונות עבודה.
דמי פגיעה
אלו הם פיצויים זמניים בשיעור 75% משכרו של הנפגע – במקרים בהם נקבע כי התאונה גרמה לאובדן כושר עבודה חלקי או מלא של הנפגע, הוא זכאי לפיצוי כספי מהמוסד לביטוח לאומי בגין אובדן הכנסות עקב התאונה. פיצוי זה מכונה "דמי פגיעה", והוא משולם למשך 90 הימים הראשונים שלאחר האירוע בשיעור של 75% משכרו החודשי של הנפגע.
תגמולי נכות
הגשת תביעת נכות מעבודה מאפשרת קבלת פיצוי כספי, בצורה של קצבה חודשית מתמשכת או מענק חד פעמי, בהתאם לשיעור הנכות שנקבע עבור הנפגע בוועדה רפואית בגין נכות מתמשכת של הנפגע. ככלל, נכות הנמוכה מ- 20% מזכה במענק חד פעמי, ואילו נכות של 20% ויותר, מזכה בגמלת נכות חודשית קבועה.
זכויות שאירים
זכויות לשארי העובד במקרה של מוות חו"ח כתוצאה מתאונת העבודה.
הזכויות לעיל הן רכיבים מרכזיים במערך התמיכה הניתן לנפגעי תאונות עבודה ובני משפחותיהם, שמטרתו לסייע בהחלמתם ולשמור על רווחתם. מערך תמיכה זה כולל טיפול רפואי, פיצויים כספיים, שיקום מקצועי ועוד – המיועדים לאפשר לנפגעי תאונות העבודה ובני משפחותיהם להתאושש באופן המיטבי מהפגיעה, הן מבחינה פיזית והן מבחינה כלכלית.
הצעדים הנדרשים למימוש הזכויות המגיעות לנפגע תאונת עבודה מול המוסד לביטוח לאומי
על מנת לממש את הזכויות החוקיות של נפגעי תאונות עבודה, הצעד הראשון שעל נפגע עבודה לנקוט הוא פניה למוסד לביטוח לאומי – הגוף הממשלתי הממונה על הכרה רשמית בתאונות כפגיעות הקשורות לעבודה. במקרים בהם ישנה אי בהירות משפטית לגבי סיווגו של מקרה מסוים כתאונת עבודה, בית הדין לעבודה הוא שיכריע בנושא ויקבע האם מדובר בתאונת עבודה או לא.
על מנת לממש את מלוא הזכויות החוקיות בביטוח לאומי, נפגעי תאונות עבודה נדרשים לנקוט בשורה של צעדים:
- יש לפנות מיידית לטיפול רפואי ולשמור היטב את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים שישמשו הוכחה לפגיעה.
- יש להודיע למעביד על האירוע ולמלא טופס ב"ל 250 המהווה הודעה רשמית על תאונת עבודה בביטוח לאומי.
- יש להגיש תביעה לקבלת דמי פגיעה לתקופה של עד 3 חודשים, ולאחר מכן אם נדרש – גם תביעת נכות.
הצעדים האלה הכרחיים על מנת שהנפגע יוכל לקבל לאחר תאונת עבודה זכויות מלאות בביטוח הלאומי.
עברתי תאונת עבודה – מה מגיע לי כפיצוי מהמעסיק שלי?
במקרים בהם תאונת עבודה נגרמת כתוצאה ברורה מרשלנות או מהפרת חובת הזהירות של המעסיק כלפי עובדיו, לנפגעים שמורה הזכות לנקוט בהליכים משפטיים נגד מעסיקם או כנגד חברת הביטוח של המעסיק האמור, לצורך קבלת פיצוי כספי.
במקרים אלו, אם יש אפשרות להוכיח כי המעסיק לא נקט באמצעי בטיחות נדרשים בסביבת העבודה, דבר אשר הוביל לפציעתו של העובד, ניתן יהיה להגיש תביעה בסיוע עו"ד נזיקין.
אף על פי שרוב המעסיקים מבוטחים למקרי נזקי גוף של עובדים, ביטוח זה אינו פוטר את המעביד מאחריותו המלאה לתאונת העבודה אם זו נבעה מרשלנות בצידו.
נפגעתם מתאונת עבודה? פנו לעורך דין תאונות עבודה כדי לקבל את כל מה שמגיע לכם
במצבים מורכבים של תאונות עבודה והשלכותיהן, חשוב ביותר לפנות לליווי משפטי מקצועי של עורך דין מומחה בתחום. עורך דין מנוסה בנושא תאונות עבודה יכול להבטיח מימוש מלא של מכלול הזכויות החוקיות של נפגע התאונה מול הביטוח הלאומי, לנהל בשמכם משא ומתן להשגת פיצוי הולם מול חברות הביטוח, ובמידת הצורך גם להגיש תביעה לפיצויים כנגד המעביד שלכם. בכך יוכל עורך דינכם להבטיח שתקבלו את מלוא הפיצוי המגיע לכם באופן צודק ומלא.
לסיכום
תאונות עבודה הן אירועים שכיחים, שעלולים לגרום לפגיעה פיזית, פגיעה נפשית ואף לפגיעה בהכנסת העובד. לאור חומרת ההשלכות, חשוב לדעת כי עובד שנפגע בתאונת עבודה זכאי לפיצויים על פי חוק. הפיצוי כולל בין היתר דמי פגיעה, החזר הוצאות רפואיות, קצבאות נכות או מענק נכות ועוד. כדי לממש את הזכויות המגיעות לכם אם נפגעתם בתאונת עבודה בצורה האפקטיבית והמלאה ביותר, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי אצל עורכי דין מומחים במימוש זכויות רפואיות, שיוכלו לסייע לכם בהתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי ובהגשת תביעה נזיקית נגד המעסיק, בהתאם לנסיבות המקרה.
להתייעצות פרטנית בנוגע להתנהלות לאחר תאונת עבודה, בדיקת הזכויות המגיעות לכם ובחינת הערוצים האפשריים למימושן – פנו אל משרד עו"ד אימבר גולן פרטוש בהקדם.
בגין אילו סוגי תאונות עבודה מגיע לעובדים פיצוי מביטוח לאומי?
עם הסוגים השכיחים ביותר של תאונות עבודה המזכות בזכויות בביטוח לאומי, ניתן למנות: נפילות, פגיעות חשמל, כוויות, פגיעות מחומרים מסוכנים בעבודה, תאונות דרכים בדרך לעבודה ובחזרה ממנה, תאונות עבודה בכלי רכב כבד ועוד.
מה מגיע לנפגעי תאונות עבודה במסגרת חוק הביטוח הלאומי?
לעובדים בישראל אשר נפגעו במסגרת תאונת עבודה זכויות שונות על פי חוק הביטוח הלאומי, שביניהן: הזכות לקבלת טיפול רפואי מלא ומסובסד בעקבות הפגיעה, הזכות לקבל דמי פגיעה מביטוח לאומי כפיצויים בגין אובדן כושר העבודה הזמני, וגם קצבת נכות חודשית או מענק חד פעמי לנכי עבודה במידה והתרחש אובדן כושר העבודה באופן זמני או לצמיתות בשל פגיעת העבודה.
מה צריך לעשות נפגע עבודה כדי לקבל את הפיצוי המגיע לו מביטוח לאומי?
כדי לממש את מלוא זכויותיהם לאחר תאונת עבודה, על נפגעי תאונות עבודה לנקוט במספר צעדים: ראשית, לפנות מיידית לקבלת טיפול רפואי. שנית, לשמור היטב את כל המסמכים והרשומות הרפואיות הרלוונטיים לטיפול שקיבלו. שלישית, להודיע למעסיק על מנת שימלא עבורם את טופס בל 250 המהווה הודעה רשמית על תאונת העבודה לביטוח לאומי. טופס זה יסייע בהמשך לקבל את האישורים הרפואיים הנדרשים על מנת לממש את זכאותו של הנפגע לתגמולים מהביטוח הלאומי.
איך מקבלים פיצויים מהמעסיק עקב תאונת עבודה שנגרמה בשל התרשלותו?
נפגע תאונת עבודה יכול לתבוע פיצוי מהמעסיק באם התאונה נגרמה עקב רשלנות מצידו. זאת בהגשת תביעה כנגד אותו מעסיק או נגד חברת הביטוח שלו (במידה והוא מבוטח). בכל מקרה, ייצוג משפטי שניתן מטעם עורך דין מנוסה בתחום תביעות נזיקין יכול לסייע בהתמודדות אפקטיבית יותר עם המורכבויות המשפטיות הכרוכות בהגשת תביעות כגון אלו.