תאונות עבודה הן למרבה הצער תופעה נפוצה למדי, הגורמת נזקים כבדים לעובדים מכל הסקטורים במשק. אם ברצונכם לדעת מהן זכויות נפגעי תאונות עבודה – מדריך זה יפרט אודות הפיצויים שנפגעי עבודה זכאים לקבל על פי החוק בישראל, כולל זכאותם לטיפול רפואי, הזכאות לתשלומי פיצויים שונים מהמוסד לביטוח לאומי, וכלה באפשרות להגיש תביעת נזיקין כנגד המעסיק במקרים מסוימים.
מהם סוגי תאונות העבודה הנפוצים ביותר?
הסוגים הנפוצים ביותר של תאונות עבודה הם:
- נפילות – למרבה הצער, נפילה מסולמות, מפיגומים, מגגות ומשטחים מורמים היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לתאונות עבודה בישראל (ולא רק).
- פגיעות חשמל – זרם חשמלי, התחשמלות וכו' גורמים לאחוז לא מבוטל מתאונות העבודה.
- כוויות – מהוות גם הן חלק משמעותי מתאונות העבודה, בעיקר בענפי תעשייה ובמטבחים תעשייתיים.
- פגיעות מחומרים מסוכנים – חשיפה לחומרים כימיים, גזים רעילים וכד' עלולה לפגוע בבריאות העובד באופן חמור.
- תאונות דרכים – המתרחשות במהלך הנסיעה אל מקום העבודה ובחזרה, ייחשבו כתאונת עבודה במרבית המקרים.
- תאונות עבודה בכלי רכב כבדים – תאונות המערבות מלגזות, משאיות וציוד הנדסי.
אילו זכויות נפגעי תאונות עבודה בישראל יכולים לממש?
לאנשים שנפגעו בתאונות עבודה בארץ, יש מגוון רחב של זכויות חוקיות, שמטרתן לפצות אותם על הנזקים הפיזיים והכלכליים שנגרמו להם בטווח המיידי והארוך. זכויות אלה אמורות לאפשר לנפגעי תאונות העבודה להתמודד עם הפגיעות שלהם ביעילות, ולספק להם תשלומי פיצויים שיעזרו להם לשמר את איכות חייהם ושל בני משפחותיהם בתקופה שבה הם מחלימים ולא יכולים לעבוד בהיקף המלא שאליו היו רגילים, או שאינם יכולים לעבוד כלל.
זכויות נפגעי תאונות עבודה במוסד לביטוח לאומי
על מנת לממש את הזכויות החוקיות של נפגעי תאונות עבודה, הצעד הראשון שעל נפגע עבודה לנקוט הוא פניה למוסד לביטוח לאומי – הגוף הממשלתי הממונה על הכרה רשמית בתאונות כפגיעות הקשורות לעבודה. במקרים בהם ישנה אי בהירות משפטית לגבי סיווגו של מקרה מסוים כתאונת עבודה, בית הדין לעבודה הוא שיכריע בנושא ויקבע האם מדובר בתאונת עבודה או לא.
מהן זכויות נפגעי תאונות עבודה על פי חוק הביטוח הלאומי?
להלן הזכויות העיקריות של נפגעי תאונות עבודה על פי חוק הביטוח הלאומי:
- הזכות לטיפול רפואי מלא הכולל טיפול ראשוני, אמבולנס, אשפוז וטיפולים נוספים בקופת החולים וממקורות אחרים.
- דמי פגיעה בשיעור 75% משכרו של הנפגע – במקרים בהם נקבע כי התאונה גרמה לאובדן כושר עבודה חלקי או מלא של הנפגע, הוא זכאי לפיצוי כספי מהמוסד לביטוח לאומי בגין אובדן הכנסתו עקב התאונה. פיצוי זה מכונה "דמי פגיעה", והוא משולם למשך 90 הימים הראשונים שלאחר האירוע בשיעור של 75% משכרו החודשי של הנפגע.
- קצבת נכות חודשית קבועה או מענק נכות חד פעמי, בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו בוועדה הרפואית בגין נכות מתמשכת של הנפגע.
- תוספת מיוחדת לקצבה או מענק מיוחד לנפגעים עם לפחות 75% נכות.
- אפשרות לשיקום מקצועי.
- זכויות לשארים במקרה מוות כתוצאה מתאונת העבודה.
הזכויות שפורטו לעיל מהוות רכיבים מרכזיים במערך התמיכה הניתן לנפגעי תאונות עבודה ובני משפחותיהם, שמטרתו לסייע בהחלמתם ולשמור על רווחתם. מערך תמיכה זה כולל טיפול רפואי, פיצויים כספיים, שיקום מקצועי ועוד – המיועדים לאפשר לנפגעי תאונות העבודה ובני משפחותיהם להתאושש באופן המיטבי מהפגיעה, הן מבחינה פיזית והן מבחינה כלכלית.
מהו התהליך למימוש זכויות נפגעי תאונות עבודה בביטוח לאומי?
על מנת לממש את מלוא הזכויות החוקיות שלהם כנפגעי תאונות עבודה, על נפגעים לנקוט בשורה של צעדים:
- יש לפנות מיידית לטיפול רפואי ולשמור היטב את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים שישמשו הוכחה לפגיעה.
- יש ליצור קשר עם המעביד ולמלא טופס בל 250 המהווה הודעה רשמית על תאונת העבודה לביטוח הלאומי.
- במידת הצורך יש להגיש תביעה לביטוח הלאומי לקבלת דמי פגיעה לתקופה של עד 3 חודשים, ולאחר מכן אם נדרש – גם תביעת נכות.
צעדים אלה הכרחיים על מנת לממש במוסד לביטוח לאומי, את מלוא הזכויות על פי החוק כנפגע תאונת עבודה.
איזה טיפול רפואי יכול לקבל נפגע בתאונת עבודה?
נפגעי תאונות עבודה זכאים לקבל טיפול רפואי מקיף על חשבון ביטוח לאומי. טיפול זה כולל: טיפול ראשוני במקום האירוע, פינוי באמבולנס למיון או אשפוז אם נדרש, טיפולי המשך בקופת החולים של הנפגע, וכן הפנייה לטיפולים משלימים במידת הצורך – והכל על בסיס הפגיעות והצרכים הרפואיים שנגרמו בעקבות תאונת העבודה.
מתי יש להגיש תביעת נכות מעבודה?
תביעת הנכות מעבודה מאפשרת קבלת פיצוי כספי, בצורה של קצבה חודשית מתמשכת או מענק חד פעמי, בהתאם לשיעור הנכות שנקבע עבור הנפגע בוועדה רפואית. ככלל, נכות הנמוכה מ- 20% מזכה במענק חד פעמי, ואילו נכות של 20% ומעלה מזכה בקצבה חודשית קבועה. עם זאת, תנאי מקדים למימוש זכויות אלה הוא המצאת אישור רפואי הקובע כי הנפגע אינו מסוגל עוד לעבוד במקצועו או בתחום דומה, בשל מגבלות בריאותיות הנובעות מתאונת העבודה.
למידע נוסף אודות נכות מעבודה, לחצו כאן >>>
על האפשרות למימוש זכויות נפגעי תאונות עבודה מול המעביד
במקרים שבהם תאונת העבודה נגרמה כתוצאה מרשלנות או הפרת חובת הזהירות מצד המעביד, לנפגע הזכות לנקוט בהליכים משפטיים כנגד המעביד או חברת הביטוח שלו לשם קבלת פיצויים. כך לדוגמה, כאשר המעביד לא נקט באמצעי בטיחות נדרשים, מה שהוביל לפציעת העובד. מצב זה נפוץ למדי, לצערנו הרב, אולם רוב המעסיקים מבוטחים למקרי נזקי גוף של עובדים. עם זאת, ביטוח זה אינו פוטר את המעביד מאחריותו המלאה לתאונת העבודה אם זו נבעה מרשלנות מצדו.
מדוע חשוב לפנות לסיוע משפטי מקצועי בנושא מימוש זכויות נפגעי תאונות עבודה ?
במצבים מורכבים של תאונות עבודה והשלכותיהן, חשוב ביותר לפנות לליווי משפטי מקצועי של עורך דין מומחה בתחום. עורך דין מנוסה בנושא תאונות עבודה יכול להבטיח מימוש מלא של מכלול הזכויות החוקיות של נפגע התאונה מול הביטוח הלאומי, לנהל בשמכם משא ומתן להשגת פיצוי הולם מול חברות הביטוח, ובמידת הצורך גם להגיש תביעה לפיצויים כנגד המעביד שלכם. בכך יוכל עורך דינכם להבטיח שתקבלו את מלוא הפיצוי המגיע לכם באופן צודק ומלא.
לסיכום
תאונות עבודה הן מציאות שלילית אך נפוצה הפוקדת עובדים רבים במדינת ישראל מדי יום ביומו. למרבה המזל, לנפגעי תאונות עבודה קיימת מערכת זכויות מקיפה – החל מטיפול רפואי, דרך תשלומי פיצויים מביטוח לאומי, ועד לאפשרות להגיש תביעות נזיקין נגד מעסיקים במקרים של רשלנות. על כן, חשוב לדעת מהן הזכויות העומדות לרשות נפגעי עבודה וכיצד לממש אותן באופן מלא. לשם ייעוץ משפטי מקצועי בנושא, אנו מזמינים אתכם לפגישת התייעצות במשרדנו – משרד עו"ד אימבר גולן פרטוש, המתמחה בייצוג נפגעי תאונות עבודה, שבמסגרתה נוכל לבדוק למענכם מהן הזכויות המגיעות לכם וכיצד ניתן לממשן בצורה היעילה והמלאה ביותר.
מה ההגדרה החוקית לתאונות עבודה?
תאונת עבודה מוגדרת כאירוע המתרחש במהלך שעות העבודה, אשר גורם לפציעה או נזק כלשהו לעובד, בין אם בשל טיב העיסוק עצמו או בגלל תנאי סביבת העבודה. בישראל, הביטוח הלאומי מכיר גם בתאונות דרכים שנגרמו לעובדים בדרכם אל העבודה וממנה או במהלך נסיעות עבודה, כתאונות עבודה לכל דבר.
אילו זכויות מגיעות לנפגעי עבודה בישראל?
עובדים שנפגעו בתאונות עבודה זכאים על פי חוק למגוון זכויות, ביניהן: טיפול רפואי מלא בגין הפגיעה, דמי פגיעה מהביטוח הלאומי כפיצוי על אובדן כושר עבודה זמני, וכן קצבאות נכות חודשיות או מענק נכות חד פעמי במקרים של אובדן כושר עבודה לטווח ארוך או קבוע הנובע מתאונת העבודה.
כיצד על נפגע תאונת עבודה לפעול לטובת מימוש זכויותיו?
כדי לממש את מלוא זכויותיהם לאחר תאונת עבודה, על נפגעי תאונות עבודה לנקוט במספר צעדים: ראשית, לפנות מיידית לקבלת טיפול רפואי. שנית, לשמור היטב את כל המסמכים והרשומות הרפואיות הרלוונטיים לטיפול שקיבלו. שלישית, להודיע למעסיק על מנת שימלא עבורם את טופס בל 250 המהווה הודעה רשמית על תאונת העבודה לביטוח לאומי. טופס זה יסייע בהמשך לקבל את האישורים הרפואיים הנדרשים על מנת לממש את זכאותו של הנפגע לתגמולים מהביטוח הלאומי.
האם לנפגע תאונת עבודה אפשרות להגיש תביעת פיצויים כנגד מעבידו?
בהחלט כן. נפגעי תאונות עבודה יכולים לתבוע פיצויים מהמעסיק שלהם, אם התאונה נגרמה כתוצאה מרשלנות מצדו. זאת ניתן לעשות על ידי הגשת תביעה משפטית כנגד חברת הביטוח של אותו מעסיק או כנגד המעסיק עצמו, במידה ואיננו מבוטח. בכל מקרה, ייצוג על ידי עורך דין מנוסה בתחום תביעות הנזיקין יכול לסייע בהתמודדות יעילה יותר עם המורכבויות המשפטיות הכרוכות בהגשת תביעות מעין אלה.