משמעות המושג תשלום תכוף הינו הליך מהיר שמאפשר לאדם שנפגע בתאונת דרכים לקבל סכום פיצוי ביניים שיעזור לו באופן מידיי לפני תחילת תהליך התביעה שעלול להמשך זמן מה. התשלום התכוף הינו נגזרת של חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשלום זה הינו מעוגן בחוק והוא מגיע לנפגש אשר פגיעותיו קשות אשר מונעות ממנו לשוב לעבודה לתקופה ממושכת. סכום התשלום ינוכה מסכום הפיצוי הסופי שייפסק לטובת התובע.
מה גובה התשלום התכוף?
גובה סכום תשלום זה משתנה על פי אופי התאונה ורמת הפגיעה. ההחלטה על גובה התשלום נעשית על בסיס תצהיר הנפגע וכמובן על דוח הרופא המומחה. מאחר והתשלום הינו מידיי והגורמים המשפטיים טרם החליטו על הזכאות לפיצויים עבור התובע ייתכן כי הנפגע יקבל תשלומים תכופים גבוהים יותר מסכום הפיצוי הסופי שנקבע לו. במצב זה יהיה על התובע להחזיר את יתר התשלומים שקיבל.
איך מקבלים תשלום תכוף?
על מנת לממש את הזכות שלכם על פי החוק לפיצויי נזקי גוף בגין תאונת דרכים עליכם להגיש דרישה לחברת הביטוח. על חברת הביטוח לשלם את התשלום התכוף לנפגע תוך 60 ימים מקבלת הדרישה בכתב, במקרה וחברת הביטוח אינה עמדה בכך הנפגע רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לתשלום תכוף על ידי מילוא תצהיר קבוע ובנוסף לנכוח במועד הדיון בבית המשפט.
תקופת הזמן המקסימלית שנפגע יכול לקבל תשלומים תכופים הינה כשנתיים מיום התאונה אלא אם בית המשפט שינה את תקופה זו מטעמים חוקיים.
אילו הוצאות נרשמות תחת הזכות לקבלת תשלום תכוף
הפיצויים שיושלמו בעזרת התשלום התכוף הינם הוצאות שהוציא הנפגע לצרכי ריפוי, כולל הוצאות אשפוז בבית חולים. כמו כן תשלום זה יספק גם את צרכי ריפוי הנפגע ואת צרכי מחייתו ומחיית בני משפחתו שתלויים בפרנסתו. גובה התשלום ייקבע תוך חישוב הנזק וגובה ההכנסה הקודמת לאירוע. על מנת להבין טוב יותר את גובה התשלום נדרש לפרט מהם "צרכי מחיה".
הגדרת המונח צרכי מחיה מופיע בתקנות פיצויים לנפגעי תאונת דרכים. התקנות קובעות כי צרכי מחייה לעניין תשלום זה הינם מזון, לבוש, מגורים ולימודים. מטרת התשלום אינו להחזיר את הרמה הכלכלית של הנפגע לקדמותו אלא לאפשר לו ולמשפחתו התלויה בו לקיים צרכי מחיה בסיסיים בלבד ולכסות את ההוצאות הרפואיות של הנפגע. בחוק זה נכלל מושג נוסף שהוא – צרכי סיעוד. כוונת מונח הינה הזדקקות לשירותים המיועדים לסייע לנפגע בפעולות יום-יום (לבישה, אכילה, התפנות, רחצה וניידות בבית) ובהשגחה.
נפגע אשר ממשיך לקבל משכורת לא יהיה זכאי להמשיך לקבל תשלומים תכופים ולכן גם נפגע בתאונה קשה אך רמת חייו אינה נפגעה כיוון שיכול להמשיך לעבוד ולהתפרנס לא יוכל לקבל תשלומים תכופים אלא להמתין עד לפסיקת הפיצויים בסוף התביעה ולקבל את הפיצויים המגיעים לו.
פיצויים בגין נזקי גוף ללא ביטוח חובה
החוק במדינת ישראל קובע כי על כל נוהג ברכב להחזיק בפוליסת ביטוח המתאימה לפרטיו בעת נהיגתו. במקרה של תאונת דרכים כל נפגע יתבע את ביטוח החובה שלו ויקבל את מירב הפיצויים המגיעים לו ללא כל משמעות לצד האשם בקרות התאונה.
במקרים שהנפגע הנוהג באוטו אינו מבוטח בביטוח חובה, התביעה תתנהל על פי פקודת הנזיקין ולא על פי חוק הפלת"ד. תביעה זו תהיה מבוססת את עוולת הרשלנות – על הנפגע הלא מבוטח יהיה להוכיח את אשמת הצד השני ולתבוע את חברת הביטוח של צד ג' האשם בתאונה.
תביעה זו תספק לנפגע את הפיצויים אך ורק במקרה שבו בית המשפט יטיל אשמה מובהקת על הצד השני. במקרה והצד השני לא יימצא אשם על פי בית המשפט, הצד הנפגע לא מבוטח יישאר ללא פיצוי מאף גורם.
מה הסיכויים לקבל פיצויים בתביעת נזיקין?
במקרה שפורט לעיל בו אחד הנפגעים לא מחזיק בביטוח חובה על פי חוק יהיה עליו לתבוע את צד ג' בתביעה מסוג נזיקין. ייתכן והמשמעויות של תביעה מסוג זה לא יהיו לטובה המוחלטת של התובע משתי סיבות עיקריות. הסיבה הראשונה היא הדרישה מהנפגע לצרף חוות דעת רפואית פרטית לתביעה – מסמך זה עלול להיות יקר כיוון שבמקרים אחרים חברת הביטוח ממנת את חוות דעת אלה.
הסיבה השנייה לבעייתיות עבור התובע היא שגם אם בית המשפט הטיל את האחריות על הצד הנתבע, הוא רשאי להמשיך לבדוק רשלנות מהצד התובע. במרבית המקרים בית המשפט יפסוק את שני הצדדים כרשלנים במידה מסוימת. אם לדוגמא התובע קיבל סכום פיצויים של 100,000 שקלים ולאחר מכן בית המשפט ימצא מידה של שלושים אחוזי רשלנות בפעולות שלו הוא יגזור על התובע לשלם 30% מסכום התביעה בחזרה לנתבע.
האם צריך להיעזר בעורך דין עבור תשלום תכוף?
לאחר תאונת דרכים מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין לכל התקופה שבין התאונה ועד סוף התביעה. גם בנוגע לתשלום התכוף, על מנת שתמלאו את הבקשה בצורה מיטבית ותקבלו את המגיע לכם בהתאם לזכויות בחוק לא כדאי לעשות זאת לבד. עורך הדין יוכל לעמוד את גובה הפיצויים וכמות העבודה שיש להשקיע בתיק לפני תחילת התהליך כך שתוכלו להגיע מוכנים יותר להליך המשפטי שעלול להיות ארוך ומתיש.
ניתן לומר שהצלחת תביעות מסוג זה מבוססת ברובה על איסוף וארגון החומרים הרלוונטיים – אישורים, דוחות חקירה, עדויות, צילומים ממצלמות אבטחה שקיימות בסביבה וכדומה. החשיבות הגדולה ביותר של עורך דין במקרים אלו היא ידיעת החוק על פרטיו הקטנים והמיומנות שרכש בטיפולים במקרים דומים.
שאלות ותשובות בנושא תשלום תכוף
האם התשלום התכוף מחליף את האופציה לקבלת פיצויים?
ממש לא, התשלום התכוף הינו מצב ביניים המאפשר לנפגע שאיבד את יכולת התפרנסותו להתקיים ולקיים את בני משפחתו התלויים בהכנסתו. התשלום התכוף אומנם ינוקה מסכום הפיצויים שייפסק בסוף התביעה אך אינו מחליף אותו ואת זכאות הנפגע לממש את הפיצויים המלאים שמגיעים לו.
האם קבלת התשלום התכוף תלוי בגורם האשם באירוע?
כיוון שהתשלום התכוף הינו במסגרת החוק לפיצויים לנפגעי תאונת דרכים משמעות האשמה באירוע אינו משפיע על הזכות לקבל תשלום פיצוי עבור נזקי גוף שנעשו. לכן מגיע לכם לקבל את התשלום התכוף ואת הפיצויים מחברת הביטוח בין אם נמצאתם אשמים או לא בתאונה.
האם קיים הסדר דומה של תשלום תוכף בתביעות שאינן תאונות דרכים?
לא, בפקודת נזיקין בניגוד לחוק הפלת"ד לא קיים הסדר משפטי המאפשר תשלום תכוף לנפגעים. הסדר משפטי זהו הינו חשוב מאוד לעורכי דין שרוצים לסייע לנפגעים בתאונות דרכים להמשיך לקיים אורח חיים נורמלי ולטפל בפגיעותיהם ללא בעיה כספית.
האם שכר דירה ומשכנתא כלולים בתשלום התכוף?
התשלום התכוף מסייע רק בהקשרי מחייה וסיעוד ולכן גם תשלומי משכנתא או שכר דירה ייחשבו כחלק מהצורך של הנפגע במחייה.