תאונות דרכים הן אירוע טראגי ומצער שעלול לפגוע בכל אחד ואחת. מלבד הפגיעה הפיזית והנפשית הקשה, נפגעי תאונות דרכים ניצבים בפני אתגר לא פשוט נוסף – תביעת פיצויים. במאמר זה נסקור את הבסיס החוקי להגשת תביעת פיצויים בגין נזקי גוף ונפש מתאונות דרכים בארץ ונציג לכם מדריך מפורט להגשת תביעת פיצויים תאונת דרכים.
הגשת תביעת פיצויים תאונת דרכים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונת הדרכים
חוק הפלת"ד מ-1975 מעניק הגנה רחבה למי שנפגע בגופו עקב תאונת דרכים. החוק קובע כי חברת הביטוח שביטחה את הרכב האחראי לתאונה – חייבת לפצות את הנפגע על כל נזקי הגוף שנגרמו לו עקב התאונה, ללא צורך בהוכחת אשם או רשלנות של מי מהצדדים.
ההגנה שמספק החוק היא גורפת ומוחלטת, כאשר הנפגע זכאי לפיצוי מלא גם אם הוא עצמו אחראי לתאונה ברשלנותו. אין זה משנה אם מדובר בנהג, נוסע או הולך רגל ואין רלוונטיות לשאלת האשמה בהתרחשות התאונה, כל עוד לא הוכח כי הנפגע פעל בזדון מכוון.
השלב הראשון בהגשת תביעת פיצויים תאונת דרכים – איסוף ראיות ופתיחת תיק תביעה
מרגע שאירעה תאונה שגרמה לפגיעה גופנית, ראשית יש לדווח למשטרה ולעבור בדיקה רפואית מקיפה. המשטרה אמנם תחקור את התאונה, אך ראוי ומומלץ מאוד לאסוף עצמאית כל פרט וראיה שיכולים לתמוך בתביעה – למשל: צילום הרכבים הפגועים, פרטי עדים, ומיקום מצלמות אבטחה בזירה.
במקביל, יש להתחיל ולתעד כל בדיקה ופעולה רפואית שאתם עוברים בגין הפגיעה – החל מביקור במיון ועד לטיפולי שיקום ממושכים. מלבד הערכת חומרת הפגיעה, תיעוד רפואי מסודר יאפשר דרישת החזר על ההוצאות הכספיות הכרוכות בהן.
השלב הבא יהיה לפתוח "תיק תביעה" מול חברת הביטוח. מומלץ לעשות זאת בסיוע עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום תאונות הדרכים, שידאג למיצוי מלוא הזכויות מול חברת הביטוח. עורך הדין יגיש את כל המסמכים הדרושים ליצירת התיק, לרבות: דו"ח משטרתי על התאונה, חומר רפואי שנאסף עד כה, פרטי עדים, פרטים מזהים של הצדדים המעורבים ועוד.
קביעת שיעורי הנכות והערכת היקף הפיצויים בתביעת פיצויים תאונת דרכים
השלב הקריטי הבא בתביעה הוא ההליך הרפואי-משפטי לקביעת שיעור הנכות והפגיעה התפקודית שנגרמה בעקבות התאונה. קביעה זו תשפיע במישרין על גובה הפיצויים להם תהיו זכאים. לשם כך, חברת הביטוח תשלח את הנפגע ואת התיעוד הרפואי שהוגש מטעמו לבדיקה על ידי רופא מומחה לנזקי גוף.
על בסיס שיעור הנכות שנקבע, ובהתאם לחומרת הפגיעה בתפקוד היומיומי ואיכות החיים, תחשב חברת הביטוח את גובה הפיצויים שישולמו בגין מרכיבים שונים, כגון: הוצאות רפואיות, אובדן ימי עבודה, כאב וסבל, ירידה בכושר ההשתכרות העתידית ועוד. החישוב יעשה על פי נוסחה קבועה ומחייבת המעוגנת בחוק הפלת"ד.
עם זאת, חשוב להדגיש כי פעמים רבות חברות הביטוח מחשבות את שיעור הנכות והפיצוי באופן שמרני ולא נדיב, ועל כן תפקידו המרכזי של עורך הדין שייצג אתכם יהיה לבקר את הערכות אלו ולהילחם על הגדלת הפיצוי לרמה ההולמת את נזקיכם האמיתיים.
כיצד מתנהל המשא ומתן מול חברת הביטוח?
לאחר שעורך הדין יגיש את מלוא החומר התומך בתביעה לחברת הביטוח, ייפתח משא ומתן בין הצדדים לגבי שיעור הפיצויים שישולמו. בשלב זה, חברת הביטוח תציע בדרך כלל סכום נמוך משמעותית מהקבוע בחוק, ותפקיד עורך הדין לדחות הצעות לא ראויות ולהתעקש על הצעה סבירה שעולה בקנה אחד עם חומרת הנזק.
במצבים רבים, מוצע להגיע להסכם פשרה מבלי לפנות לבית המשפט. הסדר פשרה יכול לקצר משמעותית את משך הטיפול בתיק ולמנוע הוצאות משפט, אך דורש ויתור מסוים על חלק מהפיצוי המגיע. כאן ניסיונו של עורך דינכם יהיה קריטי בשיקול האם הפשרה המוצעת ראויה ומשתלמת בנסיבות העניין.
ככל שהמשא ומתן לא יניב הסכמה, יוגש כתב תביעה מסודר לבית המשפט, ובמקביל תימשך ההידברות עם חברת הביטוח בניסיון אחרון להגיע לפשרה. אם גם שלב זה לא יצלח, יתקיימו הוכחות וחקירות בפני שופט, אשר יכריע בסופו של דבר מהו שיעור הפיצוי הראוי לנפגע.
לסיכום
תאונות דרכים עלולות לגרום לנזקים פיזיים, נפשיים וכלכליים כבדים. כאמור, חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד) מעניק הגנה רחבה לנפגעים ומחייב את חברות הביטוח לפצותם. עם זאת, מימוש הזכויות וקבלת פיצוי הולם מחייבים לרוב ייצוג משפטי מקצועי של עו"ד נזקי גוף שיודע להתמודד עם מורכבות ההליך. אם לרוע המזל נפגעתם בתאונה – אל תהססו לפנות בהקדם למשרד עו"ד אימבר גולן פרטוש לקבלת ייעוץ מקיף על זכויותיכם ועל הדרך הנכונה לפעול כדי למקסם את הפיצוי המגיע לכם. משרדנו מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ומעניק מעטפת ליווי מלאה לאורך כל שלבי התביעה. לסיוע – חייגו אלינו כעת.
הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא לדווח על התאונה למשטרה ולעבור בדיקה ואבחון רפואי מקיף. במקביל, רצוי לאסוף מהזירה כל פרט וראיה שעשויים לתמוך בתביעה עתידית, כגון: צילומי הנזק לרכבים, פרטי עדים והימצאות מצלמות אבטחה סמוכות. בנוסף, חיוני להתחיל לתעד את כל ההליכים הרפואיים שעוברים בעקבות הפגיעה מהתאונה, החל מהמיון ועד לטיפולים מתמשכים. תיעוד זה יאפשר הערכה נכונה של חומרת הפגיעה והוצאותיה, ויגבה את דרישת הפיצוי בהמשך.
גובה הפיצויים נגזר בראש ובראשונה משיעור הנכות או הפגימה הרפואית שנקבע לנפגע על ידי רופא מומחה של חברת הביטוח. הרופא מעריך את הפגיעה על סולם של 0% עד 100% נכות, ועל בסיס שיעור זה, ובהתאם לחומרת הפגיעה בתפקוד ובאיכות החיים, מחושב סכום הפיצויים על פי נוסחה אחידה הקבועה בחוק הפלת"ד. התחשיב מביא בחשבון גם ראשי נזק נוספים כגון הפסד השתכרות, כאב וסבל, עזרת הזולת ועוד. חשוב לדעת כי חברות הביטוח נוטות להציע הערכות שמרניות של הנכות, ולכן ייצוג של עו"ד חיוני כדי להעריך נכונה את הנזק ולהיאבק על הפיצוי ההולם.
פתיחת תיק במועד קריטית גם בשל תקופת ההתיישנות על תביעות פיצויים בפלת"ד, שעומדת על 7 שנים מיום קרות התאונה, ורק במקרים חריגים ניתן להאריכה.
על אף שאין חובה מפורשת בחוק לייצוג משפטי, בפועל קשה מאוד לנהל ביעילות תביעת פיצויים מבלי להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום. מדובר בהליך משפטי מורכב מול חברת הביטוח, שדורש ידע בחוק הפלת"ד, איסוף ראיות רפואיות, הערכת שיעור נכות והיקף נזק, ומשא ומתן תקיף אל מול חברת ביטוח המעוניינת "לחסוך" בעלויות. עורך דין יוכל "לדבר בגובה העיניים" מול חברת הביטוח, למקסם את סכום הפיצוי שלכם, ולהימנע ממלכודות בירוקרטיות ומשפטיות. חשוב לציין כי שכר טרחתו של עורך הדין בתביעות מסוג זה יהיה אחוז מסוים מתוך סכום הפיצוי שישיג, כך שלא תצטרכו לשלם מראש ותוכלו להיות בטוחים שהוא ילחם עבורכם על התוצאה הטובה ביותר.