ישנם אלפי אנשים בישראל המוגדרים כעיוורים או לוקים בלקויות ראייה חמורות. מצב זה מגביל בצורה משמעותית את יכולתם לתפקד ולהתנהל באופן עצמאי. החוק בישראל מעניק לאוכלוסייה זו שורה ארוכה של זכויות והטבות מיוחדות מהמדינה, במטרה לשפר את איכות חייה. במאמר זה נסביר כיצד הגשת תביעת נכות כללית בגין עיוורון תומכת במימוש הזכויות הללו.
מי רשאי להגיש תביעת נכות כללית בגין עיוורון? תנאי הסף בחוק ביטוח לאומי
אוכלוסיית היעד להגשת תביעה לקצבת נכות כללית הם תושבי ישראל בגילאים 18 עד גיל הפרישה.
הקריטריונים לקביעת סוג הליקויים ואחוזי הנכות עבור כל אחד מהם מפורטים בתוספת לתקנות הביטוח הלאומי לעניין קביעת נכות לבעלי לקויות.
במקרים בהם למבוטח יש הן ליקוי ראייה או מחלת עיניים והן ליקויים או מחלות נוספות, ניתן לקבוע עבורו נכות משוקללת על סמך כלל הליקויים.
האפשרות להגשת תביעת נכות כללית בגין עיוורון לצורך הכרה בנכות רפואית ללא זכאות לקצבה
מי שמעוניין שתיקבע לו נכות רפואית במוסד לביטוח לאומי מבלי להגיש תביעה לקצבה, יכול להגיש בקשה לרשות המסים ולעבור בדיקה בוועדה רפואית לצורך פטור ממס הכנסה. לדוגמה, גבר שחלה במחלה המוכרת כנכות לאחר שכבר הגיע לגיל פרישה ואינו יכול עוד להגיש תביעה לקצבת נכות בגלל גילו, אך מעוניין בהטבות הניתנות לבעלי נכות רפואית שאינן תלויות בקבלת קצבה.
אילו מצבים נחשבים כעיוורון על פי החוק בישראל?
בישראל חיים עשרות אלפי אנשים המוגדרים כעיוורים. הגדרה זו דורשת עמידה בלפחות אחד משלושת הקריטריונים הבאים:
- חוסר ראייה מוחלט.
- חדות ראייה של 3/60 או פחות בעין הבריאה יותר.
- זווית ראייה מרבית הנמוכה מ-20 מעלות בעין הבריאה יותר.
העיוורון, בין אם מולד ובין אם נרכש במהלך החיים, מגביל באופן משמעותי את היכולת לתפקד באופן עצמאי.
משום כך, החוק בישראל מעניק לסובלים מעיוורון שורה של זכויות והטבות מהמדינה. על מנת לממש זכויות אלה יש צורך בהנפקת תעודת עיוור מטעם משרד הרווחה.
אילו פיצויים מגיעים לעיוורים בביטוח לאומי?
להלן הזכויות לפיצויים למי שהוכרו כלוקים בעיוורון במוסד לביטוח לאומי:
- עיוור בעל תעודת עיוור שנקבעה לו נכות של 80% ומעלה, זכאי לקצבת נכות כללית בשיעור 100% מטעם המוסד לביטוח לאומי.
- בנוסף, עיוור עם נכות של 90% ומעלה, המתגורר לבדו או עם בן/בת זוג עיוור/ת, זכאי גם לקצבת שירותים מיוחדים, הניתנת אף היא מהמוסד לביטוח לאומי.
בנוסף לכך, עיוור מעל גיל 18, שעיוורונו לא נגרם מתאונת עבודה והתרחש לפני גיל הפרישה, זכאי גם לסיוע כספי מיוחד הנקרא "דמי ליווי לעיוורים". מטרת דמי הליווי היא לסייע לעיוור להשתלב בקהילה. גובה דמי הליווי נקבע בהתאם למצבו הרפואי של העיוור ואופן התנהלותו היום יומית.
הטבות נוספות המיועדות להקל על התנהלותם היומיומית של עיוורים
בנוסף לקצבאות, כל עיוור זכאי גם לשורה ארוכה של הטבות נוספות המיועדות להקל על התנהלותו היומיומית, ביניהן:
- שיקום מקצועי חינם מטעם משרד העבודה והרווחה, כולל שירותי השמה ומעקב השתלבות בתעסוקה.
- קבלת כלב נחייה ללא תשלום לתקופה מוגבלת או לצמיתות, בתוספת קצבה כספית למימון הוצאות הכלב.
- פטור מתשלום או הנחה בנסיעות בתחבורה ציבורית וברכבת ישראל.
- סבסוד והחזר בגין עזרי הליכה.
זוהי רשימה חלקית בלבד. לקבלת פרטים מלאים על כלל ההטבות לעיוורים – ניתן לפנות למשרד העבודה והרווחה.
כיצד נקבעת דרגת הנכות למגישי תביעת נכות כללית בגין עיוורון?
כחלק מבחינת הזכאות לקצבת נכות כללית, נקבעים אחוזי נכות רפואית עבור אנשים הסובלים מליקויי ראיה או מחלות עיניים. הערכה זו מבוצעת על ידי ועדה רפואית לנכות כללית בהתאם לרשימת הליקויים המפורטת בתקנות הביטוח הלאומי משנת 1956.
כדי לקבוע דרגת אי כושר המאפשרת קבלת קצבת נכות, נדרש מינימום של 60% נכות רפואית, או 40% כאשר יש מספר ליקויים ואחד מהם הוא לפחות 25%, או 50% עבור עקרת בית.
בנוסף לקביעת אחוז הנכות, רופא הוועדה קובע גם את תאריך תחילת הנכות והאם היא זמנית או קבועה.
זכויות שונות הניתנות בגין נכות רפואית של בעלי עיוורון גם למי שלא נמצא זכאי לקצבת נכות
ישנן זכויות שונות הניתנות בגין נכות רפואית, גם למי שלא נמצא זכאי לקצבת נכות.
אנשים שנקבעה להם נכות רפואית קבועה בשיעור של לפחות 20% זכאים לקבל שירותי שיקום מקצועי וסיוע במימון לימודיהם האקדמיים או המקצועיים. כמו כן, אנשים עם 100% נכות רפואית קבועה (או למעלה מ-89% נכות לפי חישוב מיוחד) עשויים להיות זכאים לפטור מתשלום מס הכנסה.
אילו הכנות נחוצות מצד התובע לצורך הגשת תביעת נכות כללית בגין עיוורון בביטוח הלאומי?
לצורך התביעה, יש להכין מסמכים ובדיקות רפואיות רלוונטיים, בהם:
- בדיקות שדה ראייה עדכניות.
- מכתב רפואי עדכני מרופא עיניים המפרט את הבעיות הרפואיות הנוכחיות, אשפוזים וניתוחים בעבר.
- תיעוד רפואי המאשר גלאוקומה או קטרקט.
- מי שסובל ממספר מחלות או ליקויים, מומלץ להכין מסמכים ובדיקות רפואיים הרלוונטיים לכל אחד מהם, שכן הדבר עשוי להגדיל את אחוזי הנכות שייקבעו.
ניתן להיעזר במחשבון הביטוח הלאומי על מנת לקבל רשימה מפורטת של המסמכים הרפואיים המומלצים לצרף בהתאם לאבחנה.
לדוגמה, חולה לב המגיש תביעה לקצבת נכות בהקשר למחלת הלב, מומלץ ביותר שיבדוק האם הוא סובל מליקויים נוספים שיכולים להגדיל את אחוזי הנכות הרפואית שייקבעו לו.
אם למשל, בנוסף למחלת הלב, הוא סובל גם מסוכרת, עליו לצרף לתביעה גם מסמכים הקשורים לסוכרת.
בהנחה שהוועדה הרפואית תקבע עבורו 40% נכות רפואית בגין מחלת הלב ו-20% בגין הסוכרת, ייתכן שתיקבע לו נכות רפואית משוקללת של 52% על בסיס שני הליקויים.
האם לקויי ראייה ועיוורים חייבים לעבור בדיקת ראיה לצורך אישור תביעתם?
על פי חוזר הביטוח הלאומי, עיוורים אינם נדרשים עוד לעבור בדיקת ראיה הן במוסד לביטוח לאומי והן בשירות רש"ט שבמינהל המוגבלויות. כעת, מספיקה אחת משתי האפשרויות הבאות:
- בדיקת זכאות לקבלת תעודת עיוור או תעודת לקויי ראיה משירות רש"ט.
- בדיקת זכאות לקצבאות מהביטוח הלאומי (קצבת ילד נכה, קצבאות נכות כללית, גמלת שירותים מיוחדים).
לתשומת לבכם: מי שפונה תחילה לבדיקה במוסד לביטוח לאומי, אם נקבעת לו נכות של 90% ומעלה בגין ליקוי ראייה, יוכל להעביר את הבדיקה לשירות רש"ט שיפעל על פיה.
במקרה של פנייה תחילה לבדיקת שירות רש"ט, ניתן יהיה להעביר את חוות הדעת של רופא השירות למוסד לביטוח לאומי. הרופא יחווה דעתו גם לגבי קביעת דרגת הנכות הכללית. המוסד לביטוח לאומי יחליט על המשך הטיפול ללא צורך בזימון התובע לוועדה נוספת.
על מנת לאפשר העברת מידע רפואי בין הגופים, הנבדק נדרש לחתום על הסכמה לכך.
לסיכום
תהליך תביעת נכות כללית בגין ליקויי ראייה או עיוורון כולל הגשת מסמכים רפואיים רלוונטיים ומעבר בדיקות שדה ראייה על מנת לקבוע את אחוזי הנכות. הזכאות לקצבת נכות תלויה בעמידה באחוז נכות מינימלי שנקבע בחוק, אולם עיוורים זכאים גם לשורה ארוכה של הטבות וזכויות נוספות מהמדינה.
בכל מקרה, מומלץ להיעזר בליווי של עורך דין המתמחה בליווי מגישי תביעת נכות כללית בגין עיוורון, על מנת למקסם את הסיכויים להכרה בנכות ולזכות בקצבה ובזכויות המגיעות על פי חוק לעיוורים בישראל. ניתן לפנות אל משרד עו"ד אימבר גולן פרטוש לייעוץ מקצועי ואיכותי בנושא.
מהם הקריטריונים להגדרה כעיוור בישראל?
על מנת להיות מוגדר כעיוור בישראל, יש לעמוד באחד משלושת הקריטריונים הבאים: חוסר ראייה מוחלט, חדות ראייה של 3/60 או פחות בעין הבריאה יותר, או זווית ראייה מרבית של עד 20 מעלות בעין הבריאה יותר.
האם עיוור שנפגע בתאונת עבודה זכאי לפיצוי כספי מהמעביד?
כן, אם עובד איבד את מאור עיניו כתוצאה מתאונת עבודה, באופן חלקי או מלא, מדובר בעילה לתביעה משפטית כנגד המעביד שיחויב בתשלום פיצויים גבוהים לנפגע. הסיבה לכך היא שהמעביד מחויב לספק לעובדיו סביבת עבודה בטוחה.
מהן ההטבות העיקריות להן זכאי מוגדר כעיוור בישראל?
עיוור בישראל זכאי לקצבאות נכות ושירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי, דמי ליווי לסיוע בהשתלבות קהילתית, שיקום מקצועי חינם, כלב נחייה ועוד הטבות רבות נוספות כגון פטורים והנחות בתחבורה ציבורית.
האם די בבדיקה אחת כדי לקבוע אחוזי נכות של עיוור במוסד לביטוח לאומי ובשירות רש"ט?
לא. מספיקה בדיקה אחת בלבד – או במוסד לביטוח לאומי לבחינת זכאות לגמלאות, או בשירות רש"ט לבדיקת זכאות לתעודת עיוור/לקוי ראייה. אם נקבעו 90% נכות ומעלה במוסד לביטוח לאומי, אפשר להעביר את הבדיקה לשירות רש"ט.