תאונות עבודה יכולות לקרות בכל גיל, גם אחרי גיל הפרישה החוקי מעבודה. למרבה הצער, אנשים רבים אינם מודעים למלוא הזכויות המגיעות להם במקרה כזה ועל כן מוותרים על סכומי כסף בהיקפים ניכרים, כלאחר יד. במאמר זה נסקור את הזכויות המגיעות לנפגעי תאונת עבודה לאחר גיל פרישה, כולל קצבאות, פיצויים, הטבות נלוות והגורמים שאותם ניתן לתבוע.
עברתם תאונת עבודה לאחר גיל פרישה? אל תוותרו על הכספים המגיעים לכם!
עובדים רבים אינם מודעים למלוא הזכויות שלהם במקרה של תאונת עבודה לאחר גיל הפרישה, מה שעלול לגרום להם לוותר על סכומי כסף ניכרים. לכן אם אתם או קרוביכם הייתם מעורבים בתאונת עבודה, חשוב להכיר את הזכויות המגיעות לכם.
עובדים שנפצעו בעבודתם יכולים לתבוע את המוסד לביטוח לאומי עבור ימי ההחלמה ולקבל דמי פגיעה, כמו גם מענק נכות חד פעמי או קצבת נכות חודשית במקרים של נכות קבועה, שאותה הם זכאים לקבל מדי חודש, עד יום מותם. סוג התגמולים נקבע בהתאם לחומרת הפציעה. חשוב להכיר את הזכויות הללו ואת הדרך למצות אותן במלואן, שכן רבים מוותרים בשוגג על כספים ניכרים.
יתר על כן, חשוב להיות ערים לעובדה שפגיעה בתאונת עבודה מאפשרת לנפגע לקבל מספר קצבאות במקביל ממקורות שונים, בהתאם לחומרת הפגיעה. רבים בוחרים לתבוע רק את המוסד לביטוח לאומי מבלי לדעת שבמקרים רבים הם יכולים לתבוע גם את המעסיק.
בקצרה, אם נפצעתם בתאונת עבודה, חשוב להכיר את מלוא הזכויות המגיעות לכם, גם אם עברתם את גיל הפרישה החוקי מהעבודה.
מה נחשב כגיל פרישה חובה מעבודה לפי החוק בישראל?
גיל הפרישה בישראל הוא 67 עבור גברים ו-62 עבור נשים. נשים יכולות לבחור לפרוש בגיל 62 ולקבל קצבת זקנה, או להמשיך לעבוד עד גיל הפרישה המחייב שהוא 67.
האם אדם רשאי להמשיך לעבודה גם לאחר גיל הפרישה הרשמי הקבוע בחוק?
בהגיע העובד לגיל הפרישה המחייב, המעסיק רשאי לסיים את העסקתו. אולם אם העובד מעוניין להמשיך לעבוד, על המעסיק לשקול זאת לגופו של עניין. ההחלטה צריכה להתבסס על שיקול דעת פרטני תוך התחשבות בנתונים אישיים של העובד כגון ותק, מצב כלכלי, תרומה למקום העבודה ועוד. רק לאחר בחינה זו המעסיק יכול לקבל החלטה מנומקת אם לאפשר המשך העסקה מעבר לגיל הפרישה. לאור זאת, מעסיק שמכריח אישה לפרוש לפני גיל 67 למעשה מפטר אותה, וחייב בתשלום פיצויי פיטורין.
הזכאות לקבלת קצבת זקנה מביטוח לאומי לאחר גיל הפרישה
עם הגיעו לגיל הפרישה המחייב שהוא 67, עובד זכאי לקצבת זקנה מביטוח לאומי, שנועדה לאפשר לו את המשך קיומו בכבוד. הקצבה מכונה גם "קצבת אזרח ותיק" והיא ניתנת למי שפרש מעבודתו לאחר שהגיע לגיל הפרישה המחייב. אולם תנאי לקבלת קצבה זו הוא עמידה במבחן הכנסות. לכן עובד שהמשיך לעבוד בהגיעו לגיל הפרישה החוקי ומקבל משכורת – לא בהכרח יהיה זכאי לקצבה זו.
מהן זכויותיו של עובד שהמשיך בעבודתו מעבר לגיל הפרישה ועבר תאונת עבודה?
עובד שהמשיך בעבודתו מעבר לגיל הפרישה, ונפגע בתאונת עבודה, זכאי לכל הזכויות המגיעות לנפגעי עבודה, לרבות גמלת נכות מעבודה. אולם לפי חוק הביטוח הלאומי, מי שזכאי הן לקצבת נכות מעבודה והן לקצבת זקנה, חייב לבחור רק באחת מהן.
האם אדם שעבר תאונת עבודה לאחר גיל פרישה יכול לקבל קצבת נכות במקביל לקצבת זקנה?
אדם שעבר תאונת עבודה לאחר גיל פרישה איננו יכול לקבל קצבת נכות מעבודה במקביל לקצבת זקנה, משום שקצבת זקנה וקצבת הנכות מעבודה נועדו לאותה מטרה של אפשרות קיום בכבוד, ולכן לא ניתן ליהנות משתי קצבאות אלה במקביל. אולם העובד שבחר לקבל את קצבת הנכות מעבודה במקום קצבת הזקנה המגיעה לו בשל גילו ועמידתו במבחן ההכנסות, יהיה זכאי לקבלת קצבת נכות בסכום שלא יפחת מקצבת הזקנה המגיעה לו כחוק.
הדרך ליישב את ה"התנגשות" בין הזכאות לקצבת זקנה וקצבת נכות בגין תאונת עבודה בגיל פרישה
כאן המקום לציין כי עובד שזכאי ליותר מקצבה אחת מהביטוח הלאומי, יכול בדרך כלל לבחור ולקבל רק אחת מהן. אך יוצא מן הכלל הוא המקרה של עובד שנפגע בתאונת עבודה לאחר הגיעו לגיל פרישה. אדם כזה שזכאי הן לקצבת נכות מעבודה והן לקצבת זקנה, יכול לבקש לקבל מענק חד פעמי במקום קצבת הנכות החודשית, ובד בבד להמשיך וליהנות מקצבת הזקנה השוטפת שלו.
עובד כזה פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ובריאות על קצבת הנכות, ומשלם דמי ביטוח בריאות רק מקצבת הזקנה שהוא מקבל. עליו להוכיח למעסיק שאושרה לו גם קצבת זקנה, על מנת לממש פטור זה בתשלומים.
מה תנאי הסף להגשת תביעת פיצויים כנגד המעסיק במקרה של תאונת עבודה לאחר גיל פרישה?
ניתן לתבוע את המעסיק במקרה של פציעה בעבודה כאשר מתקיימים שני תנאים:
- המעסיק התרשל בחובתו לשמור על בטיחות העובדים, למשל על ידי אי ביצוע בדיקות בטיחות או אי החלפת ציוד מסוכן. הוכחת התרשלות דורשת ראיות ולא פשוטה.
- על העובד שנפגע להוכיח כי עבד כראוי ולא התרשל בעצמו, שכן התרשלות מצדו תקשה על האשמת המעסיק.
עורך דין מלווה את הנפגעים בכל שלבי התביעה. חשוב לבחור עורך דין מקצועי שיידע לסייע במיצוי הזכויות.
לסיכום
כפי שראינו במאמר זה, תאונת עבודה היא אירוע שעלול לקרות בכל גיל. לכן גם לאחר גיל הפרישה מעבודה, ניתן לקבל פיצויים בגין תאונות מסוג זה, קצבאות וזכויות רפואיות נלוות. חשוב לדעת כי ליווי משפטי מקצועי חיוני למיצוי מיטבי של מלוא ההטבות המגיעות לנפגע לפי החוק. לכן אם נפגעתם בתאונת עבודה, מומלץ ליצור קשר עוד היום עם משרד עורכי הדין אימבר גולן פרטוש להכוונה אישית בתהליך למימוש זכויותיכם.
האם כל הזכויות לאחר תאונת עבודה נשמרות גם אחרי גיל הפרישה הרשמי?
כן, בהחלט. עובדים שנפגעו בתאונת עבודה לאחר גיל הפרישה הקבוע בחוק, זכאים לאותן זכויות ופיצויים כמו עובדים צעירים יותר, כולל קצבאות נכות, דמי החלמה, וכיוצא באלו.
האם אפשר לקבל גם קצבת זקנה וגם קצבת נכות מעבודה במקביל?
לפי חוק הביטוח הלאומי, מי שזכאי הן לקצבת נכות מעבודה והן לקצבת זקנה, חייב לבחור רק באחת מהן. זאת משום שקצבאות אלה נועדו לאותה תכלית – לאפשר למבוטח לחיות בכבוד. לכן אין אפשרות לכפל קצבאות.
מה עושים אם הקצבאות משפיעות זו על זו?
במקרים בהם יש חשש שקצבאות מסוימות עלולות להשפיע זו על זו, ניתן לפנות לביטוח לאומי ולבקש הסדר של מענק נכות חד פעמי במקום אחת הקצבאות. כך ניתן יהיה ליהנות משני סוגי התגמולים באופן מלא ללא כל השפעה הדדית ביניהן.
מי עוד אחראי מלבד המוסד לביטוח לאומי לפיצוי נפגעי עבודה אחרי גיל הפרישה החוקי?
מלבד המוסד לביטוח לאומי, גם המעסיק נושא באחריות ישירה כלפי עובד שנפגע כתוצאה מהתרשלות בבטיחות מצדו. במקרים אלה ניתן גם לתבוע את המעסיק ישירות אם התקיימו כל התנאים המאפשרים זאת.