למחלות מקצוע יכולה להיות השפעה עמוקה על עובדים שנפגעים מהן, בשל יכולתן להשפיע על בריאותם, רווחתם וכשירותם לעבוד. מתוך הכרה באתגרים העומדים בפני מי שחלו במחלות הקשורות לעבודה, הביטוח הלאומי מספק ערוץ עבור אנשים שנפגעו מהן, לבקשת פיצוי וזכויות רפואיות שונות. עם זאת, התהליך להגשת תביעות נכות עקב מחלת מקצוע והניווט בין נבכי המערכת, עלול להיות מרתיע. לכן במאמר זה נעמיק במידע החיוני הנוגע להליך התביעה במוסד לביטוח לאומי – החל מהבנת הקריטריונים לזכאות ועד לבחינת הצעדים הדרושים, כדי להקל עליכם בהשגת הפיצוי והסיוע המגיעים לכם.
על מקור הזכות להגשת תביעות נכות עקב מחלת מקצוע
סעיף 85 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 מגדיר מחלות מקצוע, בתור נזקי גוף הנגרמים לעובדים במהלך עבודתם או כתוצאה מעבודתם. מחלות אלו יכולות לנבוע מגורמים שונים, כגון חשיפה ממושכת לחומרים מסוכנים, קרינה או פעולות חוזרות ונשנות המתבצעות על פני תקופה ממושכת, המצטברות לכדי פגיעה ממשית.
בגין אילו מחלות אפשר להגיש תביעות נכות עקב מחלת מקצוע?
את הרשימה המקיפה של מחלות מקצוע ניתן למצוא בתקנות הביטוח הלאומי, בסעיף ספציפי המוקדש למחלות מקצוע. הקטגוריות השכיחות ביותר של מחלות מסוג זה כוללות מחלות עור, נזקי שמיעה, סרטן הנובע מחשיפה לחומרים מסרטנים, בעיות שלד ושרירים ומחלות בדרכי הנשימה הנגרמות מחשיפה לחומרים רעילים.
במקרים מסוימים, מחלת עובד עלולה להיחשב כמחלת מקצוע גם אם היא לא רשומה במפורש באסופת הליקויים הנ"ל. בתי המשפט הרחיבו את פרשנות ההגדרה של מחלת מקצוע לשני מצבים נוספים: תאונות שנגרמו מסיבות בלתי גלויות לעין ומיקרוטראומות.
לצורך מימוש זכויותיהם, עובדים הסובלים ממחלת מקצוע צריכים לשמור את כלל הרישומים הרפואיים הקשורים למצבם ולהתייעץ עם רופאים מומחים המתמחים בתחום הרלוונטי לביסוס הקשר שבין מחלתם לעבודתם.
נגד מי ניתן להגיש תביעות נכות עקב מחלת מקצוע?
במקרה של מחלת מקצוע, עובד יכול להגיש שתי תביעות נפרדות: אחת נגד הביטוח הלאומי ואחרת נגד המעסיק. ניתן להגיש תביעות אלו בו-זמנית, שכן הן אינן תלויות זו בזו. קבלת תביעה במוסד לביטוח לאומי אינה תומכת אוטומטית בתביעת העובד כלפי המעסיק, ולהיפך. כך או כך, ישנה חשיבות מכרעת לפנות לייעוץ משפטי מעורך דין מומחה ולהעסיק מומחים רפואיים מתאימים בתחילת ההליך המשפטי כדי להגדיל את הסיכויים להצלחת התביעה.
יתר על כן, לעובדים שלקו במחלת מקצוע ומצבם הוכר בידי הביטוח הלאומי יש מספר זכויות המעוגנות בחוק. בהתאם לזאת, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע הבקיא בתחום על מנת להבטיח שתקבלו מהמדינה את מלוא הפיצויים המגיעים לכם על פי חוק.
באילו זכויות עשויות לזכות תביעות נכות עקב מחלת מקצוע?
אנשים המוכרים בידי הביטוח הלאומי כחולים במחלת מקצוע, זכאים לזכויות והטבות שונות.
זכויות אלו מטרתן לספק אפשרויות ריפוי, החלמה ושיקום רפואי לפציעותיהם, תוך מענה לצרכים הספציפיים שאותרו בידי הביטוח הלאומי. שירותי הריפוי כוללים אשפוז, טיפול סיעודי בבית חולים או בבית, הליכים ניתוחיים, ציוד רפואי וכל טיפול אחר הנדרש להחלמה.
כמו כן, הביטוח הלאומי מעניק קצבאות ופיצויים למטופלים הזכאים, הכוללים:
- דמי פגיעה: עובדים שאיבדו את כושרם לעבוד עקב מחלת מקצוע זכאים לתשלום דמי פגיעה. כדי לזכות בפיצויים הללו, על המבוטח לבקש מרופא להמציא תעודת אי-כושר המעידה במפורש על פגיעה העומדת בחוק הביטוח הלאומי. דמי הפגיעה עומדים על 75% משכרו היומי של החולה, ומחושבים על פי שכרו הממוצע ב- 3 החודשים שלפני מועד הפגיעה לחלק ל- 90 ימים.
- קצבת נכות מעבודה: אנשים עם נכות צמיתה הגבוהה מ- 20 אחוזים או נכות זמנית הגבוהה מ- 5% זכאים לקצבת נכות מעבודה. החישוב כרוך בהכפלת 75% משכר העובד משלושת החודשים שקדמו לפגיעה, באחוזי הנכות.
- מענק נכות: פיצוי חד פעמי שמשולם לעובדים שנקבעה להם נכות קבועה בשיעור שנע בין 5 ל- 19 אחוזים. שיעור מענק זה מחושב על סמך 75% משכר העובד ב- 3 החודשים שלפני פגיעתו, כמכפלת אחוז הנכות שנקבע לו.
- שיקום מקצועי: תמיכה ברכישת מיומנויות מקצועיות חדשות לנכים בעלי דירוג נכות גבוה מעשרה אחוזים.
- מענקים מיוחדים עבור בעלי דרגת נכות גבוהה: אנשים בעלי דירוג נכות של 65-74%, הסובלים מקשיים בניידות, ומי שהוכר עם מוגבלות הגבוהה מ- 75% – זכאים למענקים מיוחדים לתמיכה בבעלות ברכב, בטיפולים אישיים, התאמות בביתם ועוד.
- הנחה בארנונה: אנשים עם דירוג נכות הגבוה מ- 90% זכאים להנחה בארנונה. הביטוח הלאומי מספק מדי שנה רשימה של זכאים נכים לרשויות המקומיות.
האם במדינת ישראל חלה תקופת התיישנות על הגשת תביעות נכות עקב מחלת מקצוע?
מועדי ההתיישנות על הגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי, לביטוח פרטי ונגד המעסיק, משתנים כתלות בגוף אליו התביעה מוגשת:
- לשם אישור תביעה המוגשת למוסד לביטוח לאומי בגין מחלת מקצוע, על העובד לעשות זאת תוך 12 חודשים לכל היותר ממועד הפגיעה.
- לגבי תביעת פיצויים נגד המעסיק בגין מחלת מקצוע, עומדות לרשות העובד עד 7 שנים ממועד גילוי הנזק להגיש תביעה.
- בתביעות המבוססות על פוליסות ביטוח, כמו ביטוח חיים, ביטוח מנהלים או ביטוח תאונות אישיות, יש מגבלת זמן קצרה יותר ותקופת ההתיישנות פוקעת לאחר 3 שנים בלבד.
חשוב להיות מודעים לתקופות התיישנות אלו ולנקוט פעולה מיידית על מנת להבטיח הגשת תביעות בזמן כדי להגן על זכויותיו של המבוטח.
לסיכום – תביעות נכות עקב מחלת מקצוע
אם אתם או אדם קרוב, לקיתם במחלת מקצוע או בפגיעת מיקרוטראומה, דעו כי אינכם חייבים להתמודד בגפכם עם גופי הביטוח השונים כדי לקבל את הזכויות המגיעות לכם על פי החוק.
משרד עורך דין אימבר גולן פרטוש יוכל לסייע לכם בתהליך להגשת תביעת הסיעוד שלכם בביטוח לאומי ומול חברות הביטוח הפרטיות, ולתמוך במימוש זכויותיכם הרפואיות והסיעודיות באופן מיטבי.
אל תהססו לפנות לסיוע משפטי מעורך דין ביטוח לאומי עוד היום, על מנת להבטיח שתקבלו את מירב הזכויות המגיעות לכם במסגרת הזמן הרלוונטית.
שאלות ותשובות בנושא תביעות נכות עקב מחלת מקצוע
מה ההבדלים בין תביעות נכות עקב מחלת מקצוע לתביעות בגין תאונות עבודה?
חשוב להבחין בין מחלת מקצוע לתאונת עבודה. תאונת עבודה היא אירוע פתאומי וחד פעמי המתרחש לעובד במהלך עבודתו או בעת נסיעה למקום העבודה וממנו. לעומת זאת, מחלת מקצוע היא מחלה ספציפית הרשומה בתקנות הביטוח הלאומי. רק אם עובד סובל מאחת מהמחלות המפורטות, הוא יהיה זכאי לקצבת נכות מהביטוח הלאומי.
מה יש להוכיח כדי להקים זכאות לפיצויים בגין מחלת מקצוע במוסד לביטוח לאומי?
המחלה חייבת להימצא ברשימת המחלות המוכרות לפי תקנות הביטוח הלאומי, עליה להיות קיימת לתקופה המוכרת כמחלת מקצוע, ויש לקבוע קשר סיבתי בין המחלה לעבודה.
מהו המועד האפשרי להגשת תביעת פיצויים בגין מחלת מקצוע?
קיימת מסגרת זמן של שנה לעובדים שנפגעו ממחלת מקצוע שבה הם רשאים להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. השנה נספרת החל ממועד גילוי הפגיעה או מועד היווצרה המשוער. כמו כן, עובד יכול להגיש תביעת פיצויים נגד מעסיקו תוך 7 שנים לכל היותר ממועד גילוי הנזק. מנגד, העילה להגשת תביעות נכות עקב מחלות מקצוע לחברת הביטוח, פוקעת לאחר 3 שנים.
מהו ההליך להגשת תביעת הפיצויים במוסד לביטוח לאומי בגין מחלת מקצוע?
על העובד לפנות מיד לרופא תעסוקתי בקופת החולים שלו אם הוא חושד שיש לו מחלת מקצוע. לאחר האישור לקיומה, על העובד להגיש את הטפסים והמסמכים הרפואיים הדרושים למוסד לביטוח לאומי. לאחר מכן הוא יופיע בפני ועדה רפואית כדי להציג את טענותיו. אם זכאותו תאושר, הפיצויים שישולמו לו יכללו דמי פגיעה ובמידת הצורך קצבת נכות לפי דרגת הנכות שקבעו לו ומשכורתו לפני המחלה.