כנראה שהסיוט הגדול ביותר של מטופל בבית חולים, או כל חולה בבית, זה רשלנות רפואית באבחון. כלומר, התנהלות רשלנית כלשהי של רופא, אחות או כל מטפל אחר, שתגרום לאבחון שגוי. אין ספק שמדובר בסיוט לא קטן. מה זה אומר רשלנות רפואית באבחון? איך זה קורה? מה המקור של זה בחוק? ואיך בוחרים את עורך הדין המתאים לטפל בעניין? כל הפרטים במאמר שלפניכם
המקור החוקי
אז המקור החוקי באופן כללי לעוולת הרשלנות, נמצא בפקודת הנזיקין, שקובעת בסעיף 35 כך: " עשה אדם מעשה שאדם סביר ונבון לא היה עושה באותן נסיבות, או לא עשה מעשה שאדם סביר ונבון היה עושה באותן נסיבות, או שבמשלח יד פלוני לא השתמש במיומנות, או לא נקט מידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות – הרי זו התרשלות; ואם התרשל כאמור ביחס לאדם אחר, שלגביו יש לו באותן נסיבות חובה שלא לנהוג כפי שנהג, הרי זו רשלנות, והגורם ברשלנותו נזק לזולתו עושה עוולה."
מה זה אומר?
אם בית משפט רוצה לקבוע אם התקיימה רשלנות, הוא בעצם צריך לברר האם אכן, במקרה הנוכחי, התקיימו יסודות העוולה.
מה הם יסודות העוולה? קיומה של חובת זהירות של נתבע כלפי התובע, הפרה של אותה חובה, גרימת נזק בגין ההפרה, וקיום קשר סיבתי בין התנהגות הנתבע, הרשלנות שלו, לנזק. מה שכן, צריך לדעת שבסוף, בית המשפט פשוט יבחן את פרטי המקרה, את נסיבותיו, את המחלה שנגרמה, ואת הטיפול. ברור שכל מקרה ומקרה שונה.
הפרת חובת זהירות בתביעת רשלנות רפואית
במקרה של רשלנות רפואית, צריך לבחון את מידת הפרת חובת הזהירות של הרופא כלפי החולה. כאשר המבחן במקרה כזה הוא מה היה עושה הרופא הסביר בנסיבות המקרה. הקביעה היא שרופא מחשב את החלטותיו ופעולותיו לפי שיקולים סבירים ורמה מקובלת. כמובן על סמך ידע עדכני המצוי בספרות, ולפי הנורמות שמקובלות בעולם הרפואה. בנוסף, קיים מבחן הפרקטיקה המקובלת, האם פעולת הרופא, מתרימה לסטנדרט הרגיל שהוגדרה בנסיבות דומות, על ידי רופאים.
פעולה שהתבססה על אסכולה רפואית
אם הפעולה התבססה על העדפת אסכולה רפואית אחת על פני אחרת, זה כמובן לא יחשב כפעולה רשלנית, אלא אם התובע יצליח להוכיח שהייתה גם סטייה מהפרקטיקה המקובלת במצבים מעין אלה. רק סטייה משמעותית ביותר מרמת הטיפול המקובלת תהיה רשלנות. במקרה הזה, אבחון שהתבסס על תסמינים מסומנים, מקובלים, וכך גם אבחון שמתבסס על ידע מקצועי מסוים, אינם מהווים כמובן רשלנות.
שכיחות מקרי אירועי הרשלנות הרפואית באבחון
אם מדברים על מקרה רשלנות נפוצים, כנראה שרשלנות באבחון מחלות ומצבים מסכני חיים, נמצאת כמעט בראש הרשימה. בסוף, מדובר על רשלנות של מספר נותני שירות ראשוניים, אם זה מרפאת המשפחה או חדר המיון. נותני שירות אלה הם החולייה הראשונה של כל שרשרת טיפול. אם ישנה טעות באבחנה, ניתן למטופל טיפול שגוי שגורם לו לנזק. אחד הנזקים הנפוצים הוא אי נתינת טיפול בזמן. כמובן שבמקרים של מצבי חירום, אם למשל התרחש התקף לב והוא לא אובחן, כל זמן שאין אבחון או שהוא לא נכון, חייו של החולה יכולים להיות בסכנה.
חובת הרופא לבדוק
הפסיקה קבעה כי רופא לא יכול להסתפק רק במה שהוא רואה, אלא עליו לבצע את כלל הפעולות האקטיביות המקובלות במקרי חירום שונים. אם זה לקחת אנמנזה מהרופא, כמה שיותר מפורטת, ואם זה לשלוח את החולה לבדיקות מעבדה או בדיקות אחרות. ישנן גם בדיקות CT או MRI או כל בדיקה אחרת שהרופא חושב שצריך לבצע על מנת לשלול את מגוון האופציות האפשריות.
אבחנה מבדלת
הפסיקה קבעה כי הרופא צריך לבצע את שלילת המחלות שלו בצורה הבאה. עליו לכתוב רשימת מחלות או סתם מצבים רפואיים, שמסבירים את המצב של המטופל כרגע. מה זה אומר מצבו של המטופל? בעיקר הדיווחים שלו על מה שהוא מרגיש. לאחר מכן, הרופא מוריד כל פעם שורה של מחלה אחרת, ושולל אותן כאופציה לאור הסימנים, הוא עושה זאת עד שמגיע לאבחנה.
ההשלכות החמורות של טעות באבחון
- התקף לב – כאמור, אם מדובר במקרה חירום, כמו למשל התקף לב, שדורש טיפול מידי, וזאת כדי למנוע ביצוע הידרדרות נוספת, כל רגע הוא חשוב, ולכן אבחון שאינו נכון יכול להיות חמור ביותר. גם בגזרת מחלות הסרטן – ידוע שהגילוי המוקדם, כמה שיותר מוקדם, יותר טוב ומציל חיים.
- חולי סרטן – אם אתם מוגדרים כחולי סרטן, ואין לכם הפנייה לביצוע בדיקת סקר לגילוי מוקדם של מחלת הסרטן, אבל רק בקרב מטופלים שעומדים בקריטריונים אחרים, או שיש פענוח שגוי של הבדיקה, או כל דבר אחר, ולא דיווחתם, יכול להיות שאכן מדובר ברשלנות רפואית באבחון מחלת הסרטן. גם באירוע מוחי, אם זוהו הסימנים של אירוע מוחי, ואין אופציה לביצוע בירור מול העיניים של חולה השבץ, התייחסו אליו כאילו הוא סובל מאירוע מוחי.
- פענוח של תצלום – אם עברתם כל צילום, החל מרנטגן ועד אולטרסאונד וסריקת מערכות, דעו לכם שפענוח הצילומים חשוב מאוד. בין אם זה צילום רגיל שלכם ובין אם זה צילום סיטי גוש סרטני בריאה, שאובחן באיחור רב.
- כאבי חזה – חולה שמתלונן על כאבי חזה, ואומר שזה פעם ראשונה שזה קורה לו, מיד כדאי לקחת אותו לחדר מיון ולבדוק אופציה להתקף לב. זכרו, בין אם זה בדיקה לגילוי סרטן מוקדם, ובין אם זה אירוע חירום, בסוף תצטרכו ללמוד לעבוד עם מה שיש. זה חשוב יותר מהחיים של כל אחד ואחד פה.
האם רופא משפחה שלא הפנה לרופא מומחה, בזמן, נחשב כמתרשל?
החובה של רופא משפחה, בתור הרופא הראשון אותו פוגשים החולים, היא לחתור לדעת את האבחנה הנכונה כשהיא לא עולה בכפייה. רופא שלא נקט בכל הפעולות הנדרשות, יכול להישלח הביתה על ידי בית המשפט, כמובן זה כשהוא פעל בצורה בלתי סבירה ונחשב כרשלן.
מי עוקב אחר תוצאות הבדיקות?
לפי הבדיקות שערכנו, חובת מעקב אחר הוצאות פועלת על בדיקות שרופא ביקש שנבדוק את ביצוען. אם זה בדיקה חשובה מאוד, כך גם גדלה חובת המעקב. חובה זו תקפה גם לבדיקת CT, אך כמובן גם לבדיקות אחרות, כמו למשל בדיקות דם.
האם ניתן לבקש פיצויים במקרה של רשלנות רפואית באבחון של התקף לב?
בסוף, מדובר בהבדלים בין נסיבות המקרה, ואם אכן יש מצב חירום רפואי הרופאים צריכים להיות מאוד מאוד זהירים, ועליהם לדעת זו. עדיף להיות רופא לחוץ מדי, מאשר לעמוד מול התביעות בגין רשלנות רפואית לאחר מכן.
בית חולים, אפשר לתבוע על איחור באבחון זיהום?
אם החולה יציג סימני זיהוי, והצוות הרפואי לא הצטרף לסימנים כמו שצריך, או שפירש אותם לא בדרך הנכונה, יכולה לקום עילת תביעה למטופל, כמובן שיצורך להוכיח שהזיהום בספה גרם לו לנזק ואין מדובר בנזק אחר שהיה לפני. כמובן שכדאי מאוד שיתייעץ עם עורך דין שמבין ומתמחה בתחומים הללו, ובעל ניסיון של שנים בתחום.