רופא תעסוקתי הוא רופא בעל תחום מומחיות ספציפי מאוד: הקשר בין עבודה לבין בריאות. רופאים תעסוקתיים מייעצים למעסיקים כיצד להבטיח סביבת עבודה בטוחה כך שהעובדים לא יהיו חשופים לפגיעות ולמחלות, בודקים התאמת מועמדים לתפקידים שונים בהיבט הבריאותי, בוחנים את כושר העבודה הנוכחי של כל אדם שזקוק לקביעה שכזו ובפרט לצורך תביעה בגין אובדן כושר עבודה ועוד.
בהתאם מדובר באנשי מקצוע שמהווים במקרים רבים מרכיב מרכזי בתהליך הגשת תביעה לאחר תאונת עבודה או במקרה של מחלת מקצוע / מיקרוטראומה. למשרד עוה"ד אימבר גולן פרטוש היכרות ארוכת שנים עם מומחים מובילים בתחום – היכרות אשר מסייעת במיצוי הזכויות של עובדים ועובדות שהיכולת שלהם להתפרנס נפגעה תוך כדי עבודה.
איך פונים לרופא תעסוקתי?
בקופות החולים מועסקים רופאים תעסוקתיים, והפנייה אליהם היא בהתאם למיקום הגאוגרפי של מקום העבודה (ולא כתובת העובד או העובדת). בנוסף ישנם מומחים לרפואה תעסוקתית שעובדים באופן פרטי. כמו בכל תחום התמחות ספציפי ברפואה (וכמובן גם במקצועות אחרים) ישנה חשיבות רבה מאוד לניסיון של הרופא התעסוקתי אליו פונים.
באילו מקרים נדרשים שירותיו של רופא תעסוקתי?
רופאים תעסוקתיים מספקים כאמור שירותים הן למעסיקים והן לעובדים (בין אם באופן ישיר ובין אם דרך עורכי דין שמייצגים אותם – עורכי דין מומחים לתאונות עבודה, אובדן כושר עבודה, מחלות מקצוע ומיקרוטראומה).
שירותים למעסיקים
* ייעוץ מקצועי בנוגע להיבטי הבטיחות והגיהות בסביבת העבודה.
* בדיקות תקופתיות לעובדים וגם למועמדים לעבודה על-מנת לוודא יכולת לבצע תפקיד מסוים בתנאים נתונים.
שירותים לעובדים
אם המעסיקים פונים אל הרופאים התעסוקתיים על-מנת למנוע תאונות ומחלות, העובדים זקוקים לשירות אנשי מקצוע אלה אחרי שכבר נפגעו. חשוב לציין כי רופא תעסוקתי לא מטפל בהשלכות הבריאותיות של תאונת עבודה או מחלת מקצוע – לשם כך יש לפנות אל רופא רלוונטי (למשל מומחה ריאות כשמדובר על מחלת ריאות שהתפתחה עקב חשיפה לכימיקלים מסוכנים).
מטרת הבדיקה של עובדים שנפגעו ע"י רופא תעסוקתי היא הערכת כושר העבודה הנוכחי שלהם. חוות הדעת מאפשרת לעובד או עובדת שנפגעו להבין מהן אפשרויות התעסוקה העכשוויות שלהם, ובמידת הצורך לתבוע את המוסד לביטוח לאומי ו/או חברת ביטוח פרטית ו/או את המעסיק, בגין אובדן כושר עבודה / תאונת עבודה / מחלת מקצוע / מיקרוטראומה. מומלץ להגיש תביעות מהסוגים הנ"ל לאחר קבלת ייעוץ משפטי ועם ליווי צמוד של עורכי דין מומחים בתחום ספציפי זה.
כמו כן מספק רופא תעסוקתי אישורי מחלה. אם עובד רוצה להתפטר עקב בעיות בריאות כך שמבחינה חוקית המהלך ייחשב כאילו פוטר (מצב שמוגדר "התפטר בדין מפוטר" ומקנה זכאות לפיצויים), נדרש גם כן אישור של רופא תעסוקתי.
רופא תעסוקתי – ידע רחב היקף ובקיאות מעמיקה
סביבת העבודה במקומות עבודה רבים מתאפיינת במורכבות רבה. בנוסף הולך ומצטבר ידע בהיקפים עצומים לגבי השפעת אלמנטים שונים על הבריאות. בהתאם חשוב לבחור רופא תעסוקתי מנוסה, בקיא מאוד וכזה שלא מפסיק ללמוד ולהתעדכן בנושאים השונים שנכללים תחת ההגדרה רפואה תעסוקתית.
ביניהם: השפעת חומרים כימיים שנעשה בהם שימוש במקומות שונים על בריאות האדם, ההשפעות האפשריות של קרינה, אפידמיולוגיה תעסוקתית ומניעת חשיפה לחיידקים ולנגיפים, נזקים כתוצאה ממפגעי רעש ומיקרוטראומה (נזק מצטבר עקב פעולה שחוזרת על עצמה כחלק בלתי נפרד מהעבודה, עד שנגרמת פגיעה ממשית שמפחיתה את כושר העבודה). מעבר לידע הרפואי, נדרשים רופאים תעסוקתיים להתמצא גם בתקנות הרלוונטיות (כמובן לא ברמה של עורך דין מומחה לאובדן כושר עבודה ומחלות מקצוע), להבין לעומק כיצד מתנהלים מקומות עבודה במגוון רחב של ענפים, לבחון גורמים התנהגותיים וסוציאליים ועוד.
מה כוללת חוות הדעת של רופא תעסוקתי במקרים של תאונת עבודה, מחלת מקצוע או מיקרוטראומה?
הבסיס של חוות דעת של רופא תעסוקתי עבור אדם שנפגע במהלך עבודתו ובגללה הוא כאמור הערכה של כושר העבודה הנוכחי.
בנוסף, מספק מומחה זה את דעתו – על בסיס ניסיון ובקיאות כמובן – לגבי הקשר הסיבתי בין מצבו הבריאותי של האדם לבין תאונת העבודה שעבר, מחלת המקצוע או המיקרוטראומה. קשר סיבתי כזה נדרש על-מנת שהתביעות השונות שמוגשות למוסד לביטוח לאומי ולחברות ביטוח יתקבלו.
כשעובד מבקש לתבוע מעסיק בגין רשלנות שהובילה לתאונת עבודה או לפגיעה אחרת, מרכיב חיוני אחר בחוות הדעת של רופא תעסוקתי הוא סקירת סביבת העבודה ותשובה לשאלה האם אכן המעסיק לא התנהל באופן שמצופה ממעסיק אחראי.
כיצד מתנהל התהליך מול המוסד לביטוח לאומי?
תביעה בגין אובדן כושר עבודה אשר מוגשת לביטוח לאומי כרוכה בהתייצבות בפני ועדה רפואית של מוסד זה. ניתן כמובן להגיע לוועדה עם חוות דעת של רופא תעסוקתי מומחה, ולהציג אותה בפני חברי הוועדה. כמו כן מאפשר החוק להתייצב עם עורך דין, שמורשה להציג את כל המסמכים ואת המקרה בכללותו וכן להשיב על שאלות בשם האדם שאיבד את כושר העבודה.
הוועדה הרפואית קובעת נכות רפואית. אם נקבעה נכות של 60% ומעלה, יחשב פקיד תביעות את דרגת אי הכושר לעבוד. גם כשהנכות היא פחות מ-60% אבל 40% ומעלה, ומתוכה ישנו ליקוי שעבורו נקבעה נכות רפואית של 25% או יותר, תחושב דרגת אי הכושר. אם דרגת אי הכושר לעבוד היא לפחות 50%, תשולם קצבה חודשית בהתאם לדרגת אי הכושר.
איך לוודא בחירה ברופא תעסוקתי מתאים?
בקופות החולים ישנם רופאים תעסוקתיים, ובזכות חוק ביטוח בריאות ממלכתי השירות שלהם ניתן ללא תשלום – על בסיס הפניה מרופא מטפל או ממקום העבודה. יחד עם זאת לצורך חוות דעת שתוגש לחברת ביטוח, למוסד לביטוח לאומי ו/או לבית משפט, נדרשת לעיתים פנייה למומחה בכיר בתחום.
במקרים אלה כדאי להיעזר בשירות של עו"ד דיני עבודה עם ניסיון רב. אחד המרכיבים השירות – בנוסף לייצוג בוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי, ניהול התביעה ובמידת הצורך גם ייצוג בבית משפט – הוא איתור מומחה מתאים. הניסיון הרב של עורכי הדין במשרד אימבר גולן פרטוש מבטיח בחירה נכונה וניהול יעיל של כל תהליך.
רופא תעסוקתי – שאלות ותשובות
מה ההבדל בין תאונת עבודה, מחלת מקצוע ומיקרוטראומה?
תאונת עבודה מוגדרת כאירוע חד-פעמי, פתאומי, שהתרחש תוך כדי העבודה ועקב העבודה. מחלת מקצוע היא מחלה מתוך רשימת מחלות שמפורטת בתקנות הביטוח הלאומי ושנגרמה או החמירה עקב העיסוק במשלח היד. מיקרוטראומה מוגדרת כפגיעה פיזית כתוצאה מהצטברות מתמשכת של נזקים קטנים עקב פעולה שהייתה חלק בלתי נפרד מהעבודה (למשל פגיעה בשורש כף היד אצל קלדניות או פריצת דיסק אצל מובילים).
האם בכל מקרה של אובדן כושר עבודה נדרשת חוות דעת של רופא תעסוקתי?
לא. במקרים הפשוטים יחסית ייתכן שהמוסד לביטוח לאומי וחברת הביטוח יאשרו מיד את התביעה גם ללא חוות דעת שכזו. במקרים מורכבים יותר קשה מאוד למצות את הזכויות ללא חוות דעת של רופא תעסוקתי מנוסה.
האם המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח רשאיות לדרוש חוות דעת מרופא תעסוקתי ספציפי?
הגופים הנ"ל מעסיקים אנשי מקצוע מטעמם, ועשויים כמובן לייחס משקל נכבד לחוות דעתם. יחד עם זאת כל אדם רשאי להציג גם חוות דעת מקצועית של רופא תעסוקתי מומחה שאליו בחר לפנות. במידת הצורך, יכריע בית משפט בסוגיה, ובמקרים אלה ועם עו"ד מומחה בנושא, לחוות דעת של המומחה האובייקטיבי יש השפעה משמעותית.
מהי העלות של חוות דעת של רופאים תעסוקתיים?
העלות משתנה בהתאם למורכבות המקרה, היקף חוות הדעת הדרוש והמוניטין של הרופא.