השאלה "נסעתי לעבודה ועשיתי תאונה – האם מגיעים לי פיצויים?" מגיעה לא אחת למשרדנו, כאשר עובדים נפגעים בתאונות דרכים בדרך למקום עבודתם. אולם כאשר מתרחשת תאונה במסגרת הנסיעה לעבודה או ממנה – על הנפגע לדעת שלא מדובר אך ורק בתאונת דרכים. במקרה כזה, התאונה מוגדרת גם כתאונת עבודה – עובדה בעלת השלכות מהותיות על הזכויות והפיצויים להם זכאי הנפגע, כפי שנפרט בסקירה זו.
נסעתי לעבודה ועשיתי תאונה – האם מדובר בתאונת עבודה מבחינת החוק?
תאונת עבודה מוגדרת בחוק הביטוח הלאומי כתאונה שקרתה בזמן העבודה, אצל המעסיק או מטעמו, לרבות בדרך לעבודה או בחזרה הביתה.
הפגיעה בתאונת עבודה יכולה להיות פיזית, כגון שבר או מחלה, או נפשית, כגון התמוטטות עצבים או התקף לב הנגרמים בשל העבודה.
גם עובד עצמאי יכול להיחשב כנפגע בתאונת עבודה, בתנאי שהפגיעה אירעה במהלך עיסוקו במסגרת עבודתו או בנסיעותיו לעבודתו.
בהתאם לאמור לעיל, גם עובד שעבר תאונת דרכים בעת נסיעתו לעבודתו, ייחשב כמי שנפגע בתאונת עבודה, ויהיה זכאי לפיצויים וזכויות רפואיות בביטוח הלאומי,
לעניין זה מן הראוי לציין כי החוק מכיר במצב שבו עובד מועסק במקביל במספר מקומות עבודה.
אם אותו עובד נפגע בתאונה בעת הנסיעה ממקום עבודה אחד לשני – החוק יראה בכך תאונת עבודה.
את מי תובעים בעקבות תאונת דרכים שקרתה בנסיעה לעבודה?
עובד שהיה מעורב בתאונת דרכים בדרך לעבודה או בחזרה הביתה ממנה, נחשב הן כנפגע בתאונת דרכים והן כנפגע בתאונת עבודה על פי החוק בארץ.
לסיווג זה השלכות חשובות – העובד יכול כעת לתבוע פיצויים הן מחברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה, המבטחת את הרכב בביטוח החובה, והן מביטוח לאומי בגין תאונת העבודה.
כלומר, העובד זכאי במקרה זה להגיש תביעת פיצויים לשני גורמים במקביל, שכן האירוע מוגדר הן כתאונת דרכים והן כתאונת עבודה על פי החוק. כך יוכל למצות את זכויותיו באופן מיטבי.
איזה פיצוי מגיע לאדם שנפגע בנסיעה לעבודה מהמוסד לביטוח לאומי?
עובד שנפגע בתאונת עבודה זכאי לפיצויים מביטוח לאומי לפי הפירוט הבא:
בתחילה משולמים לעובד פיצויים שנקראים " דמי פגיעה" – פיצוי על אובדן הכנסה בתקופה שבה העובד אינו מסוגל לעבוד. ב-91 הימים הראשונים משולמים 75% מממוצע השכר ב-3 החודשים שקדמו לפגיעה.
בהמשך, אם ועדה רפואית מטעם ביטוח לאומי קבעה לנפגע אחוזי נכות מסוימים, הוא יכול להיות זכאי גם לתגמולים נוספים כדוגמת קצבת נכות או מענק נכות חד פעמי.
כלומר, החוק מעניק לנפגע בתאונת דרכים בדרך למקום העבודה, זכויות שונות לפיצויים מביטוח לאומי, בהתאם לחומרת הפגיעה.
אילו פיצויים מגיעים לנפגע מחברת הביטוח?
במקרה של תאונת דרכים שאירעה לעובד בדרך לעבודה או ממנה, ניתן לתבוע פיצויים גם מחברת הביטוח של כלי הרכב המעורב בתאונה.
זאת בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, שקובע כי במקרה של תאונת דרכים ניתן לתבוע את ביטוח החובה של בעל הרכב בגין נזקי גוף לנפגע.
האם ניתן לקבל פיצוי כפול בגין התאונה בנסיעה לעבודה?
על פי החוק, לא ניתן לקבל כפל פיצויים עבור אותה תאונה שהיא גם תאונת דרכים וגם תאונת עבודה.
אם מקבלים פיצוי מביטוח לאומי בגין תאונת העבודה, ולאחר מכן מגישים תביעה כנגד חברת הביטוח של הרכב המעורב – סכום הפיצוי שכבר התקבל מביטוח לאומי יקוזז מהסכום שייפסק בתביעת הביטוח.
כלומר, החוק מונע כפל פיצוי עבור אותו נזק משני מקורות שונים.
לסיכום
נסיעה לעבודה היא חלק בלתי נפרד משגרת היום של רבים מאיתנו. אולם לעיתים, שגרה זו נקטעת באופן פתאומי עקב מעורבות בתאונת דרכים.
כפי שראינו במאמר זה, תאונה שאירעה בדרך לעבודה או ממנה מוגדרת הן כתאונת דרכים והן כתאונת עבודה. להגדרה כפולה זו יש השלכות מהותיות על הזכויות והפיצויים להם זכאי הנפגע.
על כן, במידה ומצאתם את עצמכם במצב זה – חשוב ביותר לפנות בהקדם לסיוע משפטי, על מנת להבין ולמצות את מלוא הזכויות המגיעות לכם.
משרד עו"ד אימבר גולן פרטוש עומד לרשותכם בכל הקשור לייעוץ וייצוג משפטי בנושא פיצויים ודמי פגיעה לנפגעי תאונות דרכים המהוות תאונות עבודה. התקשרו עכשיו או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
האם עובד שעבר תאונת דרכים בנסיעתו בין מקום עבודה אחד לשני ייחשב גם כנפגע עבודה?
כן. גם אם התאונה אירעה בין שני מקומות העבודה, היא עדיין מסווגת כתאונת עבודה עבור עובד המועסק בכמה מקומות. החוק מבין שמדובר בהקשר של עבודה, ולכן מעניק הגנה במקרה כזה.
מי זכאי לקבלת פיצוי על פגיעת עבודה עקב תאונת דרכים בנסיעה לעבודה?
כל אדם שנפגע בתאונת דרכים שהתרחשה במהלך הדרך לעבודה או חזרה ממנה, עשוי להיות זכאי לפיצוי כספי. הדבר נכון לגבי נהגים, נוסעים והולכי רגל שנפגעו מרכב ממונע. זאת בין אם הלכו ברגל לעבודה, נסעו באוטובוס/רכבת או ברכב פרטי/של המעסיק.
נסעתי לעבודה ועשיתי תאונה כשעצרתי בדרך - האם עדיין אהיה זכאי לפיצוי על תאונת עבודה?
החוק מכיר בכך שלעיתים יש צורך ב"סטייה" קלה מהנסיעה הישירה לעבודה או ממנה. אולם, לא כל עצירה תיחשב לגיטימית לצורך סיווג התאונה כתאונת עבודה. לדוגמה: עצירה בסופר או בחדר כושר בדרך חזרה מהעבודה לא תחשב כתאונת עבודה, אלא רק כתאונת דרכים.
באילו מקרים סטייה מהדרך לעבודה כן תיחשב קבילה להגדרת תאונת הדרכים כתאונת עבודה?
ישנם מקרים בהם כן תוגדר התאונה כתאונת עבודה, כמו: כאשר המעסיק ביקש מהעובד במפורש לבצע רכישה כלשהי בדרך, בעת הסעת הילדים לגן/בית הספר בדרך לעבודה או ממנה, או אם נעשתה עצירה לתפילה בדרך לעבודה.