רבים מחיילי המילואים שגויסו לשירות במהלך מלחמת חרבות ברזל, נפגעו פיזית או נפשית במלחמה, ועתידים להתמודד עם קשיים רפואיים, תפקודיים וכלכליים רבים בשל כך. חוק הנכים (תגמולים ושיקום) שנחקק בשנת 1959, מכיר בצורך לפצות את הנפגעים הללו ולהעמיד לרשותם הטבות ושירותי סיוע שונים שיתמכו בשיקומם. לצורך כך, עליהם לעבור תהליך להכרה במעמדם כנכי צה"ל, מול משרד הביטחון. במאמר זה נפרט אילו זכויות חייל מילואים שנפגע – הגשת תביעה למשרד הביטחון מאפשרת לממש, ועל מה חשוב להקפיד בתהליך כאשר התהליך מתבצע בזמן האשפוז.
חייל מילואים שנפגע – הגשת תביעה למשרד הביטחון לקבלת הכרה בנכה צהל
חיילים, אנשי מילואים ואנשי כוחות הביטחון שנפצעו בעקבות מלחמת חרבות ברזל, זכאים להגיש תביעה לאגף השיקום של משרד הביטחון כדי להיות מוכרים כנכי צה"ל. באמצעות תביעה זו ניתן לקבל תגמולי נכות חודשיים או מענק נכות חד פעמי ממשרד הביטחון, החזר על הוצאות רפואיות והוצאות של קרובי משפחה ומגוון הטבות נלוות, כתלות בדרגת הנכות שתיקבע לתובע. בנוסף לכך, חיילי מילואים שנפצעו במלחמה, זכאים גם לקבל פיצוי ראשוני ממשרד הביטחון, כפי שיפורט להלן.
באילו מענקים תזכה את חייל המילואים הגשת התביעה למשרד הביטחון?
חיילים בחובה, בקבע ובמילואים שנפצעו או נפגעו נפשית במלחמת חרבות ברזל, זכאים להגיש תביעה להכרה במעמדם כנכי צה"ל. אישור תביעה זו תזכה אותם בראש ובראשונה במענקים ראשוניים אשר בהמשך הדרך, יקוזזו מתגמולי הנכות הקבועים שמשרד הביטחון ישלם להם.
מענק לפצועים קל
זכאות למענק חד פעמי בסך 1,800 ש"ח ומקדמה על חשבון תגמולי הנכות בסך 1,593 ש"ח.
מענק לפצועים קל שאושפזו
זכאים למענק חד פעמי בסך 1,800 ש"ח וכיסוי הוצאות האשפוז עד סכום של 2,635 ש"ח.
זאת בנוסף לזכאות למקדמה על חשבון תגמולי הנכות בסך 1,593 ש"ח ותוספת בגין האשפוז בסך 4,228 ש"ח.
לפצועים אלו מגיע גם החזר הוצאות לבני משפחה המלווים אותם באשפוז בסך 8,571 עד 17,141 ש"ח בגין אובדן של ימי עבודה, הוצאות נסיעה, לינה וכלכלה.
מענק לפצועים בדרגה בינונית או קשה
זכאים למענק חד פעמי בסך 1,800 ש"ח וכיסוי הוצאות האשפוז עד סכום של 2,635 ש"ח.
זאת בנוסף לזכאות למקדמה על חשבון תגמולי הנכות בסך 4,248 ש"ח ותוספת בגין האשפוז בסך 5,270 ש"ח
גם לפצועים אלו מגיעים החזרי הוצאות לבני משפחה המלווים אותם באשפוז בסך 8,571 עד 17,141 ש"ח בגין אובדן של ימי עבודה, הוצאות נסיעה, לינה וכלכלה.
האפשרות לקבלת תגמולי נכות לחייל מילואים שנפגע בהגשת תביעה למשרד הביטחון
סכום הפיצוי למשרתי המילואים שנפצעו במלחמה תלוי באחוז הנכות שיקבעו לכל אחד מהם בידי הוועדה הרפואית של משרד הביטחון:
- מ- 10 עד 19 אחוז נכות – מקבלים פיצוי בסכום חד פעמי המתחיל ב- 57,353 ש"ח בעבור 10% נכות ו- 216,933 ש"ח בעבור 19% נכות.
- החל מ- 20 אחוז נכות והלאה – נכה צה"ל מקבל קצבת נכות חודשית בסכום שנע בין 1,062 ועד 7,435 שקלים לחודש כתלות באחוזי הנכות שנקבעו עבורו.
איזו תוספת לגמלה יקבל חייל מילואים שנפגע בהגשת תביעה למשרד הביטחון?
אנשי מילואים יכולים להגיש בקשה מיוחדת לקבלת תוספת לגמלה המחושבת על בסיס שכרם באזרחות. התוספת הנ"ל מגדילה משמעותית את סכום הפיצוי הבסיסי שמקבלים נכי משרד הביטחון שאינם אנשי מילואים, ולכן חשוב מאוד להכיר בזכות זו ולדרוש אותה במועד.
מה חיוני לוודא כשמגישים בעזרת נציגי משרד הביטחון תביעה לחייל מילואים שנפגע בחרבות ברזל?
במרבית המקרים, בחלוף כמה ימים מהאשפוז, נציגי משרד הביטחון יופנו אליכם במטרה לסייע לכם להגיש את התביעה. במידת הצורך הם גם ימלאו עבורכם את התביעה אם הינכם מתקשים לעשות זאת בשל פציעתכם.
חשוב לציין בפניהם את כלל האיברים שנפגעו במסגרת אירועי המלחמה, לדווח על כלל הכאבים והבעיות מהם אתם סובלים כרגע עקב פציעותיכם במלחמה, ולא להשמיט אף פרט.
הדבר קריטי לקביעת דרגת הנכות הגבוהה ביותר האפשרית עבורכם במשרד הביטחון. ככל שדרגת הנכות שתקבע עבורכם תהיה גבוהה יותר – כך תגדל זכאותכם לפיצוי נכות וזכויות נלוות לחיילי מילואים שנפצעו במלחמה. לכן מומלץ שלא להשמיט אף בעיה וכאב במילוי מסמכי התביעה להכרה בנכה צה"ל במשרד הביטחון.
בנוסף לכך, קריטי גם לבקש מנציגי משרד הביטחון המסייעים לכם להגיש את תביעתכם, שימסרו לכם עותק מטופס התביעה, מאחר ולאחר שהתביעה מוגשת, אין גורם מערכתי שממשיך ללוות אתכם בתהליך מול משרד הביטחון. לכן במידה ותתעורר בעיה במיצוי זכויותיכם, טוב שיהיה בידיכם תיעוד מלא של הטפסים שהוגשו כחלק מהליך התביעה.
לסיכום
כפי שראינו במאמר זה, חייל מילואים שנפגע במהלך שירותו זכאי להגשת תביעה למשרד הביטחון לקבלת פיצויים. אולם לשם כך יש להוכיח כי הפגיעה אכן נגרמה כתוצאה משירות המילואים.
בהתאם לכך, לצורך הגדלת הסיכויים לאישור התביעה חיוני להסתייע בשירותי עו"ד לתביעות משרד הביטחון. אנו במשרד עו"ד אימבר גולן פרטוש נשמח לייעץ לכם בתהליך למימוש זכויותיכם ולפעול למענכם כדי להבטיח שתקבלו את כל מה שמגיע לכם. לייעוץ משפטי אישי ואכפתי – פנו אלינו עוד היום.
מול איזה גוף במשרד הביטחון תתבצע הגשת תביעת חייל מילואים שנפגע במלחמת חרבות ברזל?
אנשי מילואים אשר נפצעו במלחמה, יגישו את תביעתם אל אגף שיקום במשרד הביטחון על מנת להיות מוכרים כנכי צה"ל ולקבל את הסיוע הכלכלי, הרפואי, הנפשי והשיקומי הדרוש להם.
מדוע לא כדאי להתעכב עם הגשת תביעה למשרד הביטחון עבור חייל מילואים שנפגע?
אם אתם אנשי מילואים ונפצעתם במלחמת חרבות הברזל, כדאי להגיש את התביעה למשרד הביטחון על הפציעה בהקדם האפשרי. הגשה מוקדמת של התביעה תאפשר הגשה של בקשות נוספות כמו בקשות לטיפולים, סיוע, עזרה באשפוז וכו' על חשבון משרד הביטחון.
מה מועד תחילת הזכאות לחייל מילואים שנפגע בהגשת תביעה למשרד הביטחון?
חייל מילואים שנפגע ומגיש את תביעתו במשרד הביטחון בתוך עד שנה ממועד הפגיעה – תחילת זכאותו במשרד הביטחון למימוש זכויותיו, תחל ממועד הפגיעה או ממועד השחרור מהשירות.
מה זה המסלול הירוק להגשת תביעות למשרד הביטחון?
כיום ניתן להגיש תביעות נכות במסלול הירוק – שהוא מסלול מהיר ומקוצר שזמין לחיילים וחיילי מילואים שנפגעו במלחמת חרבות ברזל, להגשת תביעות נכות משרד הביטחון.