חייל שנפגע בשירותו הצבאי עשוי להיות זכאי לפיצויים והטבות רבות ממשרד הביטחון. על מנת לקבל פיצויים אלו עבור חייל שנפגע – הגשת תביעה למשרד הביטחון היא הכרחית. במאמר זה נסביר על התהליך, גובה הפיצויים שניתן לקבל וחשיבות הסיוע המשפטי בהגשת תביעות אלו.
הידעתם? עבור חייל שנפגע – הגשת תביעה למשרד הביטחון חיונית למימוש זכויות רפואיות
במהלך השירות הצבאי, במיוחד ביחידות לוחמות ותומכות לחימה, חיילים רבים עלולים להיפצע או לחלות. בנוסף לכך, חיילים עלולים למצוא את עצמם במוקד של פעולות איבה, כפי שראינו באירועי התופת שהתרחשו בשביעי באוקטובר האחרון ובימים שבאו בעקבותיו.
בעוד שאזרחים ותושבים נפגעי איבה יכולים לתבוע את הביטוח הלאומי ואת חברות הביטוח הפרטיות, חיילים שנפגעו אינם יכולים לעשות זאת. לכן לצורך מימוש זכויותיהם, עליהם לתבוע את קצין התגמולים במשרד הביטחון. זהו הגורם האחראי על מתן פיצוי כספי והטבות לחייל שנפגע בשירותו או בעקבותיו, לרבות באירועי איבה ומלחמות.
אילו זכויות הגשת תביעה למשרד הביטחון יכולה להניב לפי חוק הנכים?
חוק הנכים בישראל מאפשר לכל חייל שנפגע – הגשת תביעה למשרד הביטחון לטובת קבלת פיצויים ושירותי שיקום, טיפול רפואי וסיוע נפשי. זאת לצד מערך של הטבות נוספות התומכות בשיקומו של החייל.
אילו חיילים זכאים להגיש תביעה למשרד הביטחון בעקבות פגיעה?
הן חיילים בשירות חובה, הן חיילים בשירות קבע, והן משרתי מילואים, זכאים להגיש תביעה למשרד הביטחון בעקבות פגיעה שנגרמה להם במסגרת שירותם. זכות זו קיימת בין שמדובר על פגיעה פיזית או פגיעה נפשית ובין אם היא תוצר של פעילות או אירוע ממוקד שהתרחשו בזמן השירות או תוצאה של תנאי השירות שהופיעה בעקבותיו.
הגשת תביעה למשרד הביטחון – לא רק לחיילי צה"ל
כדאי לדעת כי לא רק חיילי צה"ל זכאים להגיש תביעות למשרד הביטחון אלא גם שוטרים, סוהרים ומשרתי יחידות ביטחוניות נוספות. הגשת תביעה מאפשרת לאוכלוסיות אלו לבקש מקצין תגמולים במשרד הביטחון שיכיר במעמדם כנכי משרד הביטחון, אם נפצעו או נפגעו נפשית בעקבות תרומתם למדינה. כאמור, הגשת תביעות אלו חיונית ביותר כדי שנפגע יוכל לקבל סיוע כלכלי, עזרה במימון טיפולים רפואיים ונפשיים בעקבות פגיעתו, וסל של הטבות שונות, שיתמכו בשיקומו.
חייל שנפגע – הגשת תביעה למשרד הביטחון והצעדים הכרוכים באישורה
באופן כללי, הצעד הראשון בהגשת תביעת פיצויים של חייל שנפגע בשירותו בין אם עסקינן בתביעת נכות נפשית או תביעת נכות פיזית, הוא מילוי טופס תביעה שיוגש אל קצין תגמולים במשרד הביטחון. לטופס זה יש לצרף תיעוד רפואי רלוונטי להוכחת הפגיעה, לצד תצהיר שמפרט את נסיבות הפגיעה.
הצעד הבא הוא בדיקת הנפגע בידי רופא מומחה מטעם קצין התגמולים שבודק האם יש קשר סיבתי בין הנכות לשירות הצבאי.
לבסוף, הנפגע מופיע בפני ועדה רפואית שקובעת את דרגת נכותו על פי חומרת הפגיעה או הפגיעות שבהן הוא לוקה. זהו הבסיס לקביעת זכאותו של התובע לפיצויים ממשרד הביטחון והיקף התשלומים שלהם יהיה זכאי.
כמה תגמולים עבור חייל שנפגע – הגשת תביעה למשרד הביטחון תשיג?
חוק הנכים מאפשר לחייל שהוכח כי פגיעתו נגרמה במהלך ובעקבות השירות, לקבל קצבת נכות קבועה כל חודש, או מענק חד פעמי, כנגזרת של אחוז הנכות שנקבע במשרד הביטחון במסגרת הטיפול בתביעתו.
גובה התגמולים הוא כדלקמן:
- לחייל נכה צה"ל בדרגת נכות 20% ומעלה – משולם תגמול חודשי בסכום הנע בין 1,062 ₪ ל- 7,434 ₪ לחודש כתלות בשיעור הנכות ומועד הגשת התביעה.
- לחייל נכה צה"ל בדרגת נכות של 10%-19%– משולם מענק נכות חד פעמי בין 57,353 ₪ ל- 216,932 ₪.
נתונים אלו מעודכנים לשנת 2023.
לסיכום
קבלת הכרה כנכה צה"ל יכולה לאפשר קבלת טיפול רפואי, שירותי שיקום וסיוע כלכלי ממשרד הביטחון. מאחר שתהליך התביעה כנגד משרד הביטחון הוא לעיתים מסורבל, מומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה שיטפל בהגשת התביעה, ייצוג בוועדות הרפואיות ובהשגת ההכרה המלאה במעמדו של הנפגע כנכה צה"ל. אם אתם זקוקים להכוונה לקראת התהליך מול משרד הביטחון להכרה כנכה צה"ל או נתקלים באי אלו קשיים במימוש זכאותכם לפיצויים והטבות במשרד הביטחון, צוות משרד עו"ד אימבר גולן פרטוש ידאג לסייע לכם. אל תחששו לבקש את עזרתנו.
באיזה שלב משולמים בדרך כלל הפיצויים לחייל שנפגע והגיש תביעה למשרד הביטחון?
לרוב התגמולים משולמים החל ממועד השחרור משירות צבאי, במידה והתביעה הוגשה תוך שנה אחת ממועד זה. אם התביעה הוגשה לאחר יותר משנה מהשחרור, התגמולים ישולמו רק ממועד הגשת התביעה ואילך.
מה המשמעות של הגשת תביעה למשרד הביטחון במסלול "הירוק" לחייל שנפגע?
חייל שנפגע במלחמת "חרבות ברזל" זכאי להגיש תביעה למשרד הביטחון במסלול הירוק. מסלול זה מאפשר הגשת תביעה מהירה לאחר פגיעה באירוע מבצעי, במקרים בהם האבחנה ברורה, כולל פציעה פיזית או נפשית בעקבות אירועי המלחמה וכך ניתן לקבל במקרים רבים פיצויים במועד מוקדם יותר.
האם גם עבור חייל שנפגע נפשית הגשת תביעה למשרד הביטחון רלוונטית?
כן. חייל שנפגע נפשית בשירותו רשאי עם השחרור, לתבוע את משרד הביטחון במקביל לתביעת הביטוח הלאומי, ולבקש הכרה באחוזי נכות נפשית במשרד הביטחון לפי חוק הנכים. יש לבסס את התביעה באמצעות חוות דעת פסיכיאטרית שתוכיח את הקשר בין השירות הצבאי לבין התפרצות ההפרעה.
מה המשמעות של הגשת תביעה למשרד הביטחון בגין החמרה במצב קיים?
חייל שהוכר בעבר כנכה צה"ל ומצבו הוחמר במלחמה הנוכחית, יוכל להגיש תביעה נוספת למשרד הביטחון בגין החמרת מצבו. תביעת ההחמרה יכולה להביא להגדלת דרגת נכות שנקבעה לו במקור, ובכך להגדיל גם את הפיצויים שישולמו לו, בהתאם למצבו הרפואי העדכני.