פגיעות נפשיות כגון חרדה, פוסט טראומה ודיכאון, הן רק חלק מצומצם מרשימת הפגיעות הנפשיות שעלולות להופיע בקרב חיילים ומשרתי מילואים בעקבות שירותם בצה"ל או כפועל יוצא של תנאי השירות וסיטואציות שונות שאליהן החייל נחשף במהלך שירותו. הדבר נכון מתמיד בימים קשים אלו, שבהם טובי חיילינו נחשפים לתרחישי זוועה יוצאי דופן במסגרת מלחמת "חרבות ברזל". לכן המאמר הבא יוקדש לנושא החשוב של סקירת זכויות פגיעה נפשית לחייל במלחמת חרבות ברזל והדרך למימושן.
זכויות פגיעה נפשית לחייל במלחמת חרבות ברזל והדרך למימושן
חייל שנפגע מפוסט טראומה, חרדה או פגיעה נפשית אחרת בעקבות מלחמת חרבות ברזל ואירועי חדירת המחבלים ליישובי עוטף עזה באוקטובר האחרון, רשאי להגיש תביעה להכרה בנכות נפשית במשרד הביטחון כדי שיוכל לקבל פיצויים בשל נזקיו.
עם הפיצויים שלהם זכאי חייל שיוכר כנכה צה"ל בשל פגיעתו הנפשית, נכלל בין היתר גם תגמול כספי ראשוני שמשולם על ידי משרד הביטחון, שחלקו בא על חשבון התגמולים שישולמו לנפגע בהמשך הדרך במסגרת מענק נכות חד פעמי או תגמולי נכות חודשיים.
כמה אחוזי נכות יכולים להקבע לחייל שהגיש בקשה להכרה בנכה צה"ל בעקבות פגיעה נפשית ממלחמת חרבות הברזל?
חייל הסובל מפגיעה נפשית בצל אירועי המלחמה, יכול לקבל תגמולי נכות בהגשת תביעת נכות למשרד הביטחון, לפי הפירוט להלן
- עד 9 אחוזי נכות – ללא זכאות לפיצויי נכות כלל ממשרד הביטחון.
- מ- 10 ועד 19 אחוז נכות – זכאות לפיצויי בדמות מענק נכות חד פעמי מסכום של 57,353 ש"ח ל- 10 אחוז נכות ועד 216,933 ש"ח עבור 19 אחוזי נכות.
- מ- 20 אחוזי נכות והלאה – החייל זכאי לתגמול חודשי בסכום שבין 1,062 ל- 7,435 שקלים בחודש.
ישנן זכויות נוספות שחיילים בעלי פגיעה נפשית עקב מלחמת חרבות ברזל, זכאים להן, כולל החזרי הוצאות רפואיות, סיוע במימון הוצאות של קרובי משפחה שליוו את החייל אם אושפז בבית החולים בעקבות אירועי המלחמה ועוד. בנוסף לכך מגיעות לחיילים פגועי נפש הטבות נוספות כדוגמת זכאות לטיפול רפואי ונפשי על חשבון משרד הביטחון ושירותי סיוע שהיקף הזכאות לקבלם תלויה בגובה אחוזי הנכות שהוועדה הרפואית של משרד הביטחון תאשר לתובע.
התהליך להגשת תביעה למימוש זכויות פגיעה נפשית לחייל במלחמת חרבות ברזל
התהליך להגשת תביעה למימוש זכויות בגין פגיעה נפשית שנגרמה במסגרת שירות צבאי, מתחיל בהגשת תביעת נכות לגורם שנקרא קצין התגמולים במשרד הביטחון. לשם כך יש למלא טופס תביעה להכרה בנכה צה"ל, לצד תצהיר הכולל את פירוט האירועים שהובילו לפגיעה הנפשית וצירוף חוות דעת מקצועית מגורם מקצועי מתחום בריאות הנפש (כמו פסיכיאטר, פסיכולוג או עובד/ת סוציאלי/ת קליני/ת).
בהמשך להגשת תביעה זו, הנפגע יזומן לבדיקה של גורם מקצועי במשרד הביטחון שיבדוק האם ישנו קשר סיבתי ברור בין הפגיעה הנפשית של התובע לבין האירועים שלטענת החייל הובילו לפגיעה בשירות הצבאי שלו.
ועדה רפואית מטעם משרד הביטחון תבחן את חומרת פגיעתו הנפשית של החייל ובהתאם לה תקבע מה שיעור אחוזי הנכות המגיעים לו. בהתאם לאחוזי הנכות הללו, יוגדר היקף השירותים והתגמולים שהחייל יוכל לקבל ממשרד הביטחון בשל נכותו הנפשית.
הזכאות לסיוע נפשי לחייל הסובל מפגיעה נפשית על רקע אירועי חרבות ברזל
עם הזכויות המגיעות לחיילים הסובלים מפגיעות נפשיות על רקע מלחמת חרבות ברזל, ישנה הזכאות לקבלת טיפולים נפשיים המסובסדים בידי משרד הביטחון. חשוב מאוד לממש את הזכאות הזו כדי שההפרעה לא תלך ותחמיר עם הזמן עד כדי פגיעה בכושר התפקוד היומיומי והעבודה שלכם או של יקיריכם. למידע נוסף בנושא זכויות לסיוע נפשי לחייל שנפגע במלחמת חרבות ברזל – ניתן לפנות למוקד הסיוע של משרד הביטחון: *8150.
לסיכום
בדרך למימוש זכויות פגיעה נפשית לחייל במלחמת חרבות ברזל, עלולים למרבה הצער, להתעורר קשיים. חלק מהקשיים הללו נובעים לעיתים מהקושי לגלות את הפגיעה הנפשית בסמוך להיווצרותה ולגשת לבדיקה מקצועית וטיפול, שנחוצים להגשתה של תביעת נכות במשרד הביטחון.
אי לכך מומלץ שלא לחכות עם הפנייה לעזרה נפשית, אלא לבקש אותה בהקדם האפשרי עם החשיפה לאירועים הטראומטיים בשירות. בהמשך לכך, את תביעת הנכות מומלץ להגיש למשרד הביטחון ללא דיחוי היות וההכרה בנכותו של חייל שנפגע נפשית עקב אירועי המלחמה יכולה לקחת זמן לאור ריבוי הנפגעים בתקופה זו.
משרד עו"ד אימבר גולן פרטוש כאן לרשותכם בכל שאלה הנוגעת לתהליך מימוש זכויותיכם או זכויות יקיריכם בעקבות אירועי חרבות ברזל. ביכולתנו להעמיד לרשותכם סיוע משפטי מקצועי בהגשת התביעה למשרד הביטחון ולוודא כי תקבלו את הסיוע הנפשי, הרפואי והכספי המגיע לכם בשל פגיעתכם מאירועי המלחמה.
פנו למשרדנו עוד היום ועשו את הצעדים הראשונים אל עבר שיקומכם. הייעוץ הראשוני לנפגעי "חרבות ברזל", מוצע ללא עלות וללא התחייבות.
מהן ההשלכות הפוטנציאליות של פגיעה נפשית לחייל במסגרת שירותו הצבאי?
קשיי שינה, סיוטים, קשיי ריכוז, התקפי זעם, פלאשבקים וכיוצא באלו – הם רק חלק קטן מהסימפטומים שעשויים להופיע בקרב חיילים בעקבות סיטואציות של סכנת חיים וסיכון חריג במסגרת שירותם בצה"ל. הדבר נכון במיוחד בהקשר לזוועות שאליהן חיילים נחשפו במסגרת אירועי חרבות ברזל. התסמינים שחווים חיילים שנפגעו בנפשם בעקבות אירועים אלו, מובילים במקרים רבים לקשיי תפקוד משמעותיים עד כדי פגיעה קשה בכושר העבודה של הנפגע שעשויה ללוותו לשארית חייו – גם באזרחות.
מול איזה גוף חיילים יכולים לתבוע זכויות בעקבות פגיעה נפשית במלחמת חרבות ברזל?
תביעות בגין פגיעה נפשית שנגרמה במסגרת שירות צבאי, מוגשת אל הגוף הקרוי קצין התגמולים במשרד הביטחון, האחראי על הכרה בנכי המלחמה ונכי צה"ל בכלל.
איך מגישים תביעה למימוש זכויות פגיעה נפשית לחייל במלחמת חרבות ברזל?
על החייל להגיש אונליין טופס תביעה שנקרא בקשה "בקשה להכרת זכות בגין מחלה". יש למלא במדויק את פרטי הנכות, מועדי האירועים, הנזק הנפשי ולצרף מסמכים רפואיים התומכים בכך.
מה תהליך הטיפול בתביעת החייל פגוע הנפש במשרד הביטחון?
כשהתביעה מגיעה לקצין התגמולים במשרד הביטחון, היחידה בודקת אותה וקובעת אם יש מקום להעבירה להמשך בחינה בוועדה הרפואית של משרד הביטחון או לדחותה על הסף. במידה והמשך טיפול בתביעה אושר, הנפגע יוזמן להופיע בוועדה הרפואית לקביעת נכות במשרד הביטחון. שם הוא יידרש לפרט אודות תסמיני הפגיעה הנפשית שחווה, הטיפול שקיבל בהקשרה ולהציג מסמכים רפואיים כמו חוות דעת מפסיכיאטר או פסיכולוג התומכים בטענותיו.