הזכות לפטור ממס הכנסה היא אחת ההטבות המשמעותיות ביותר הניתנות לאנשים עם נכויות בישראל. מדובר בהכרה של המדינה בצורך לסייע כלכלית לאוכלוסייה זו להתמודד עם האתגרים והקשיים היומיומיים איתם הם מתמודדים. עם זאת, רבים עדיין אינם מכירים את האפשרות של אישור פטור ממס הכנסה לנכה, את התנאים לקבלתו ואת התהליך לממש את ההטבה. המאמר שלפניכם יעניק סקירה מפורטת וברורה על כל מה שצריך לדעת בנושא.
אישור פטור ממס הכנסה לנכה – למי עשויה להיות זכאות להטבה?
אישור פטור ממס הכנסה לנכה הוא הטבת מס הניתנת לאנשים עם מוגבלויות משמעותיות שנכותם מוכרת על ידי המדינה. מטרת הפטור היא לסייע כלכלית לאנשים אלה לנוכח העלויות הגבוהות הכרוכות במצבם הרפואי והקשיים הנלווים. הפטור ניתן רק למי שנקבע לו אחוז נכות צמיתה (קבועה) של 100%, או במקרים מסוימים גם 90% ומעלה. כשמדובר בפטור מלא, הנכה פטור לחלוטין מתשלום מס הכנסה על כל הכנסותיו מכל המקורות.
אילו הכנסות ברות אישור פטור ממס הכנסה לנכה?
הפטור ממס הכנסה לנכה חל על שני סוגים עיקריים של הכנסות:
- הכנסות ממשכורת, מעסק או מכל מקור אחר המוגדרות "הכנסות מיגיעה אישית". אלו הכנסות שמקורן בעבודה או בפעילות כלשהי של הנישום.
- הכנסות שאינן מעבודה, כלומר לא נכללות ב"הכנסות מיגיעה אישית". בקטגוריה זו נכללים בין היתר:
- קצבאות מהביטוח הלאומי
- פיצויים שונים
- פנסיה
- ריבית או דיבידנדים מהשקעות וחסכונות
במילים אחרות, פטור ממס הכנסה לנכה מכסה את כל סוגי ההכנסות האפשריים, הן אקטיביות והן פסיביות. זאת בניגוד להטבות מס אחרות שעשויות לחול רק על חלק מההכנסות. מדובר בהטבה רחבה שמקלה את התמודדות עם הקשיים הכלכליים שנכות גוררת לרוב.
כדאי לציין שהפטור ממס הכנסה מתחדש אוטומטית בכל שנה, כל עוד אחוז הנכות נשמר. כלומר, לא נדרש להגיש מחדש בקשה לפטור מדי שנה. עם זאת, אם חל שינוי באחוז הנכות כלפי מטה, יש לעדכן את רשות המסים על מנת שההטבה תעודכן או תבוטל בהתאם.
מהם התנאים למתן אישור לפטור ממס הכנסה לנכה?
ישנם מספר תנאים מצטברים לזכאות לפטור ממס הכנסה לנכים:
נכות בשיעור של 100% (או 90% במקרים מסוימים)
התנאי הראשון והבסיסי לפטור ממס הכנסה הוא שהנכות תהיה מוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי (או גורמים אחרים כמו משרד הביטחון) בשיעור של 100%. בחלק מהמקרים נכות של 90% ומעלה אף היא מזכה בפטור, בתלות בסעיף הספציפי לפיו נקבעה הנכות.
רק ועדה רפואית מוסמכת יכולה לקבוע את אחוז הנכות. בתהליך זה נבחנים בצורה מעמיקה ליקויי הבריאות של האדם לצד תפקודו היומיומי. לפעמים נדרש להתייצב מספר פעמים בפני הוועדה עד לקביעה. גם אם לתחושת האדם עצמו מצבו מצדיק נכות מלאה, רק קביעת הוועדה מחייבת לעניין זה.
נכות צמיתה (לצמיתות)
בשונה מקצבאות כמו דמי אבטלה, המיועדות לתקופה מוגבלת, פטור ממס הכנסה ניתן רק במקרה של נכות צמיתה. כלומר, הוועדה הרפואית חייבת לקבוע שהליקויים הרפואיים של הנישום מתמשכים וצפויים להימשך לכל חייו.
ישנם מקרים שבהם תיקבע נכות זמנית בשיעור של 100% לפרק זמן מסוים, כמו תקופת החלמה ממושכת. במצב כזה לא תהיה זכאות לפטור ממס הכנסה. רק נכות צמיתה מזכה בפטור ממס הכנסה, למעט חריגים של נכות זמנית של 90% ומעלה לתקופה רציפה של 185 ימים ויותר.
ימי נכות בשנת המס
גם כאשר נקבעת נכות של 100% לצמיתות, בפועל נדרש שזו תעמוד בתוקף למשך 185 ימים לפחות בשנת המס הרלוונטית על מנת לזכות בפטור ממס הכנסה באותה שנה.
במילים אחרות, אם בשנת 2022 נקבעה נכות מלאה צמיתה ב-1 בדצמבר, לא יינתן פטור ממס עבור שנה זו, משום שלא התקיימו 185 ימי נכות. הזכאות תחול מ-1 בינואר 2023. מצד שני, אם הנכות נקבעה ב-1 ביולי 2022, היא תעמוד בתנאי ותזכה בפטור לכל אותה שנה.
אילו ליקויים רפואיים עשויים להוות עילה לאישור פטור ממס הכנסה לנכה?
פטור ממס הכנסה מותנה באחוזי נכות רפואית בלבד, ולא בקיומם של ליקויים רפואיים ספציפיים. אולם, ישנם מצבים רפואיים שהסיכוי שיוכרו כנכות מלאה גבוה יותר. חלק מהמחלות והליקויים העיקריים שעשויים לזכות ב-100% נכות כוללים:
מחלות כרוניות קשות
כמו מחלות לב משמעותיות, סוכרת בשלבים מתקדמים, מחלות ריאה כרוניות, מחלות כבד, מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן, מחלות אוטואימוניות שונות ועוד. המשותף לרבות מהמחלות הכרוניות הללו הוא שהן גורמות לליקויים מתמשכים בתפקוד מערכות הגוף וקשות לטיפול.
מחלות נוירולוגיות
מצבים כמו פרקינסון, טרשת נפוצה, אלצהיימר ודמנציה, ניוון שרירים ועוד. מחלות אלו פוגעות בתפקודים מוטוריים וקוגניטיביים חיוניים, ולכן פעמים רבות מוכרות כנכות של 100%.
נכות פיזית קשה
לקויות כמו חוסר בגפיים, שיתוק, עיוורון כמעט מוחלט, ירידה קשה בשמיעה וכד'. כאשר יש פגיעה פונקציונלית ממשית וצמיתה ביכולות האדם לנוע ולתפקד פיזית בצורה עצמאית, בדרך כלל תהיה הכרה בנכות מלאה.
נכות נפשית או שכלית
מי שהתמודדות עם הפרעות פסיכיאטריות חמורות כמו סכיזופרניה, מחלה דו-קוטבית, חרדות חמורות שאינן מאפשרות תפקוד יומיומי בסיסי ועוד עשויים להיחשב נכים ב-100% בהיעדר יכולת לעסוק במשלח יד ולקיים עצמאות כלכלית וחברתית. גם פיגור ומוגבלות שכלית התפתחותית בדרגות קשות שמונעות תפקוד עצמאי בן קיימא יקבלו לרוב נכות מלאה.
חשוב לזכור שגם כאשר יש מספר ליקויים רפואיים ברמה בינונית, ייתכן שהם ישוקללו ביחד על ידי הוועדה כנכות מוחלטת. לכן גם במקרים פחות קיצוניים מומלץ לפנות לבדיקת זכאות, בפרט בהדרכת עורך דין מומחה לביטוח לאומי. לא פעם האחוז הסופי גבוה ומפתיע מהערכת האדם עצמו את מצבו.
איך מגישים בקשה לאישור פטור ממס לנכים?
התהליך לקבלת פטור ממס לנכה מתחיל בהגשת בקשה על גבי טופס 1516 של רשות המיסים. הגשת הבקשה כרוכה במספר צעדים חשובים:
- מילוי פרטים אישיים ופרטי ההכנסות של מגיש הבקשה.
- צירוף אישורים רפואיים מתאימים – יש לצרף לטופס הבקשה את פרוטוקול הוועדה הרפואית שבה נקבע אחוז הנכות המעודכן. חשוב להקפיד על צירוף עותק מלא, ברור ומאומת כנאמן למקור. ללא צירוף מסמך זה, הבקשה לא תוכל להיבחן לגופה.
- תשלום אגרה – יש לשלם אגרה בסך 679 ₪ עבור הגשת הבקשה. ניתן לבצע את התשלום באתר רשות המיסים או במשרדי השומה או סניפי הביטוח הלאומי.
לאחר השלמת כל המסמכים הנדרשים והגשתם, הבקשה תועבר לבחינה ואישור. רק אם הכל תקין והתנאים מתקיימים, יוענק הפטור ממס הכנסה בהתאם לאחוז הנכות שהוכר על ידי הוועדה הרפואית. כדאי מאוד להיעזר בעורך דין מומחה כבר בשלב מוקדם זה של הגשת הבקשה, כדי להבטיח עמידה מדויקת בכל הדרישות ולייעל את התהליך.
לסיכום
פטור ממס הכנסה הוא הטבה מהותית לאנשים עם נכויות קשות, הפוטרת את כל הכנסותיהם ממס. לזכאות נדרשת נכות רפואית מוכרת של 100% לפחות לצמיתות. יש להגיש בקשה מסודרת לרשות המיסים בצירוף מסמכים רפואיים. מומלץ להיעזר בעו"ד מנוסה שילווה את התהליך מול הוועדה הרפואית, יגיש את הבקשה בצורה מיטבית ואף ייצג בערעורים במידת הצורך.
כן, במידה ונקבעה נכות צמיתה בשיעור הנדרש לפני שנת המס הנוכחית, ניתן לדרוש פטור מס רטרואקטיבית עד לשש השנים האחרונות מייד שבו הוכרה הנכות. כלומר, בנסיבות מסוימות ניתן לקבל החזרי מס גם על תקופה שקדמה להגשת הבקשה.
גם אם יש לאדם נכות תפקודית של 100%, הוא לא יהיה זכאי אוטומטית לפטור ממס הכנסה. רק נכות רפואית בשיעור הנדרש, כפי שנקבעה על ידי ועדה רפואית מוסמכת, מקנה זכאות לפטור. גם אם הנכה מרגיש שלא קיבל יחס הוגן והערכה נכונה של מצבו התפקודי, עדיין נכות רפואית נמוכה מהסף לא תזכה אותו בהטבת המס. במקרים כאלה כדאי להתייעץ עם עורך דין מומחה כדי לבדוק אפשרות להגדלת אחוזי הנכות הרפואית.
לא. הפטור ממס הכנסה לנכה הוא מלא וגורף. אם עומדים בתנאי הזכאות, כל ההכנסות באותה שנת מס פטורות לחלוטין – הן מעבודה והן פסיביות. לא ניתן לבקש פטור רק על חלק מן ההכנסות.
כן. במידה והנכה נפטר טרם קבלת הפטור, היורשים החוקיים יכולים לקבל את הכספים שהיו אמורים להיות משולמים לנפטר. כלומר, גם לאחר הפטירה, עדיין ניתן לקבל את הפטור ממס הכנסה רטרואקטיבית דרך היורשים.