מחלת הסוכרת היא מחלה כרונית הפוגעת באיכות החיים של החולים בה ומחייבת אותם להתמודד עם אתגרים בריאותיים רבים. המדינה מכירה בקשיים הייחודיים של חולי הסוכרת ומציעה להם הטבות מס שונות כדי להקל על נטל המיסים שישלמו. אחת ההטבות המשמעותיות ביותר היא פטור ממס הכנסה לחולי סוכרת העומדים בקריטריונים מסוימים. במאמר זה נסביר מהם התנאים לקבלת הפטור ממס הכנסה, כיצד ניתן להגיש בקשה לפטור וכיצד ניתן לקבל החזר מס רטרואקטיבי במקרים מסוימים.
מי זכאי לפטור ממס הכנסה לחולי סוכרת בישראל?
אנשים בעלי הכנסה חייבת במס, שהוגדרה להם נכות על בסיס חוק הנכים או חוק הביטוח הלאומי מתוקף היותם חולי סוכרת, עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה. עם זאת, תנאי הכרחי לקבלת ההטבה הוא שהנכות תוכר למשך תקופה מינימלית של 185 ימים. קביעת נכות לפרק זמן הקצר מ-185 ימים אינה מקנה פטור ממס.
הפטור תקף עד לתקרות הכנסה שמשתנות מדי שנה, הן להכנסה מעבודה (יגיעה אישית) והן להכנסה שמקורה אינו בעבודה. כמו כן, מי שהיו זכאים לפטור בשנים קודמות, יכולים לתבוע החזר מס רטרואקטיבית עד שש שנים אחורנית.
בנוסף לנכות ולהכנסה חייבת, נדרש שאחוזי הנכות שנקבעו יהיו ברף מינימלי בהתאם למועד הזכאות (לפני או אחרי 15.11.2021).
מהם אחוזי הנכות המזכים בפטור ממס הכנסה לחולי סוכרת?
ב-15.11.2021 נכנסו לתוקף כללים חדשים לזכאות לפטור ממס הכנסה בגין נכות ובכלל זה גם פטור ממס הכנסה לחולי סוכרת. יחד עם זאת, הכללים הקודמים ימשיכו לחול על שתי קבוצות:
- אנשים שהיו זכאים לפטור לפי הכללים הישנים לפני ה-15.11.2021 אך אינם עומדים בתנאי הזכאות המעודכנים. הם ימשיכו ליהנות מהפטור כל עוד הם עומדים באותם כללים שחלו קודם לכן.
- אנשים שהגישו עד ה-1.12.2021 בקשה להכרה בנכות על פי החוקים הרלוונטיים, והם עומדים בכללי הזכאות שהיו בתוקף לפני ה-15.11.2021.
הכללים החדשים שנכנסו לתוקף ב-15.11.2021 מעניקים פטור ממס הכנסה למי שנקבעה לו נכות בשיעור של 90% ומעלה, לפי אחד החוקים המזכים. במקרה של נכות משוקללת כתוצאה ממספר ליקויים, נדרשים 90% נכות גם כן אך חובה גם שלפחות אחד הליקויים יהיה בשיעור של 40% ומעלה. לעניין זה, בנכות כללית (לפי חוק הביטוח הלאומי) הכוונה היא לאחוזים של נכות רפואית ולא לאי-כושר.
כמו כן, גם מי שמקבל קצבת נכות לפי חוק הנכים או חוק נפגעי פעולות איבה זכאי לפטור אם יש לו נכות של 100% בגין ליקוי אחד, או לפחות 90% בחישוב משוקלל של כמה ליקויים (שבחישוב רגיל היו מגיעים ל-100% ומעלה).
טרם העדכון ב-15.11.2021, הפטור ניתן למי שנקבעו לו אחוזי נכות לפי החוקים הרלוונטיים בשיעור של 100% על ליקוי יחיד, או בשיעור מצטבר של 90% ומעלה כתוצאה ממספר ליקויים.
כיצד מגישים בקשה לפטור ממס הכנסה לחולי סוכרת?
כדי להגיש בקשה לפטור ממס הכנסה לחולי סוכרת, יש לפעול לפי השלבים הבאים:
איסוף מסמכים רפואיים רלוונטיים
יש לאסוף את כל המסמכים הרפואיים המעידים על מצב הסוכרת, כולל חוות דעת רפואיות, תיעוד ביקורים אצל רופאים מומחים, תוצאות בדיקות מעבדה ועוד. ככל שיש יותר מסמכים התומכים בבקשה, כך גדל הסיכוי לקבל את הפטור.
הגשת בקשה לוועדה רפואית
יש להגיש לפקיד השומה בקשה לזימון ועדה רפואית לצורך קביעת אחוזי הנכות. לבקשה יש לצרף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, וכן טפסים ייעודיים כגון טופס ויתור על סודיות רפואית וטופס בקשה לפטור ממס.
התייצבות בפני הוועדה הרפואית
לאחר הגשת הבקשה, יזמן המוסד לביטוח לאומי את החולה להתייצב בפני ועדה רפואית. בוועדה ייבחנו המסמכים הרפואיים, והחולה ייבדק על ידי רופאים מומחים שיקבעו את שיעור הנכות הרפואית שלו.
המתנה להחלטת הוועדה
לאחר הדיון תתקבל החלטת הוועדה בדבר שיעור הנכות הרפואית ומשך תקופתה. ההחלטה תימסר למס הכנסה, וזה ישלח לחולה הודעה בדבר קבלת הפטור ממס או דחיית הבקשה.
מהו היקף הפטור ממס הכנסה לחולי סוכרת שנמצאו זכאים לו?
גובה הפטור ממס הכנסה לחולה סוכרת שהוכר כבעל אחוזי נכות מזכים, תלוי בסוג ההכנסה ובמשך תקופת הנכות שנקבעה. החוק מגדיר תקרות שונות לפטור עבור הכנסות מעבודה (יגיעה אישית) ועבור הכנסות ממקורות אחרים. מי שהכנסותיו נמוכות מהתקרה הרלוונטית, פטור ממס על כל ההכנסה, ואילו מי שמרוויח יותר מהתקרה, יהיה זכאי לפטור חלקי בלבד – עד לגובה התקרה.
לפי נתוני 2024, נכים שמקבלים קצבה לפי חוק הנכים או חוק נפגעי פעולות איבה ונקבעה להם נכות לשנה ומעלה, פטורים ממס על הכנסה מעבודה של עד 684,000 ₪ בשנה.
במקרים אחרים של נכות מעל שנה, הפטור הוא על הכנסת עבודה של עד 445,200 ₪.
אם הנכות נקבעה ל-185 עד 364 ימים, הפטור על הכנסה מעבודה מוגבל ל-81,960 ₪.
בנוגע לפטור על הכנסות ממקורות שונים – גם מעבודה וגם שלא מעבודה (לא כולל ריבית מפיצויים על נזקי גוף), נקבעה תקרה אחידה של 81,960 ₪ בשנה לכל התקופות המזכות (מעל 185 ימים), אך בתנאי שההכנסה מעבודה לא עולה על 81,960 ₪ או שאין הכנסת עבודה כלל.
לסיכום
בקשת פטור ממס הכנסה לחולי סוכרת הוא הטבה משמעותית שיכולה לסייע רבות לחולים בהתמודדות עם הקשיים היומיומיים והנטל הכלכלי הכרוך במחלה. למרות שמדובר בתהליך מורכב שכרוך באיסוף מסמכים רבים והתייצבות בפני ועדה רפואית, מומלץ לכל מי שעונה לקריטריונים – לנסות ולממש את הזכאות לפטור ממס. בסופו של דבר מדובר בחיסכון של עשרות ואף מאות אלפי שקלים, שיכולים לסייע משמעותית בשיפור איכות החיים של החולה ובני משפחתו.
אם אתם חולי סוכרת המעוניינים לברר האם העומדים בתנאי הזכאות לפטור ממס הכנסה, אל תהססו להתייעץ עם משרד עו"ד אימבר גולן פרטוש כדי לבחון את האפשרות למימוש ההטבה ולקבל ליווי בתהליך.
לא, כדי לקבל פטור ממס הכנסה חולי סוכרת צריכים לעמוד בקריטריונים ברורים: נכות רפואית קבועה בשיעור מעל 90% או נכות זמנית בשיעור זה למשך יותר מ-185 ימים.
מי שהוכר כזכאי לפטור ממס הכנסה בגין נכות עקב סוכרת, רשאי לבקש החזר מס עד שש שנים אחורה מהמועד שבו נקבעה הזכאות. כדי לקבל החזר מס לחולי סוכרת רטרואקטיבית, על החולה להגיש לפקיד השומה בקשה מסודרת להחזר מס שאליה יצורפו פרוטוקול הוועדה הרפואית המעיד על הנכות המזכה בפטור ועל התקופה הרלוונטית, ואישורים על תשלום מס בפועל בשנות המס הרלוונטיות.
בהחלט. בתוך 45 יום מקבלת ההחלטה ניתן להגיש ערעור מנומק לוועדה רפואית לעררים. במקרים מסוימים יכול להיות בסיס ענייני לשינוי ההחלטה.
כן, יש לצרף לבקשת ההחזר את פרוטוקול הוועדה הרפואית שבה נקבעה הזכאות, וכן אישורים על תשלום המס בשנים הרלוונטיות, כגון טופסי 106 לשכירים.