שתיית אלכוהול ונהיגה הן שילוב מסוכן ביותר העלול להוביל לתאונות דרכים קטלניות.
במאמר זה נדון בסוגיית היכולת לתבוע פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו במסגרת תאונות דרכים כתוצאה משתיית אלכוהול, ובשאלת הקשר בין אחריות הנהג השתוי לקרות התאונה וזכאותו לפיצוי.
תאונות דרכים כתוצאה משתיית אלכוהול – הנתונים המדאיגים
צריכת אלכוהול משפיעה באופן משמעותי על היכולות הקוגניטיביות והמוטוריות הנדרשות לנהיגה בטוחה. ככל שרמת האלכוהול בדם עולה, כך גדל הסיכוי למעורבות בתאונות דרכים. האלכוהול פוגע בשיקול הדעת, בזמן התגובה, בקואורדינציה ובריכוז, ובכך מגביר את הסיכון לטעויות קריטיות בנהיגה.
הסכנות הנובעות מנהיגה תחת השפעת אלכוהול הן מגוונות ורחבות היקף. נהגים שיכורים נוטים לנהוג בפזיזות ובחוסר זהירות, לעבור על מהירות המותר ולהתעלם מתמרורים ומרמזורים. הם מתקשים לשמור על נתיב הנסיעה, לבצע פניות ולשמור מרחק בטוח מכלי רכב אחרים. במצבים קיצוניים עלולים נהגים שיכורים אף להירדם על ההגה או לאבד שליטה מוחלטת על הרכב.
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2020 היו מעורבים נהגים ששתו אלכוהול ב-7.5% מתאונות הדרכים הקטלניות בישראל. מדובר בנתון מדאיג המצביע על הצורך בהגברת האכיפה והמודעות לסכנות הנהיגה תחת השפעת אלכוהול.
עם זאת, חשוב לזכור שהנתונים הרשמיים אינם משקפים את מלוא היקף הבעיה, שכן לא כל מקרי הנהיגה בשכרות מדווחים או מתגלים. ישנן עדויות רבות לכך שתופעת הנהיגה תחת השפעת אלכוהול נפוצה הרבה יותר ממה שמשתקף בסטטיסטיקות, ומהווה סיכון יומיומי בכבישים רבים ברחבי המדינה.
זכויות הנפגעים בתאונות דרכים כתוצאה משתיית אלכוהול
נפגעי תאונות דרכים שנגרמו כתוצאה משתיית אלכוהול, זכאים בדרך כלל לקבל פיצויים מחברת הביטוח של הרכב הפוגע. פוליסת ביטוח חובה מחייבת לכסות נזקי גוף שנגרמו לכל המעורבים בתאונה, ללא תלות ברמת אשמתם או אחריותם לתאונה.
יחד עם זאת, תהליך קבלת הפיצויים אינו תמיד פשוט או מהיר. לעיתים קרובות הנפגעים נתקלים בקשיים ובסרבול בירוקרטי מצד חברות הביטוח, שמנסות להקטין או להשהות את תשלום הכספים. חשוב מאוד להכיר את מלוא הזכויות ולדעת כיצד לפעול על מנת לקבל את מלוא הפיצוי המגיע על הנזקים שנגרמו.
האם גם נהג שנפגע בתאונת דרכים כתוצאה משתיית אלכוהול זכאי לפיצוי מכוח הפלת"ד?
על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, נהג שנפגע בתאונת דרכים הקשורה לצריכת אלכוהול, עדיין זכאי לקבל פיצויים כספיים על הנזקים הגופניים שנגרמו לו. יחד עם זאת, במידה והנהג עצמו נפגע, קיימת אפשרות שתשלל ממנו הזכות לפיצוי.
במקרים מסוימים חברת הביטוח עשויה לטעון שהתאונה נגרמה במכוון על ידי הנהג השיכור, ולנסות להימנע מתשלום פיצויים. טענות כאלו עלולות להעמיד את הנפגעים במצב מורכב ולהקשות עליהם עוד יותר את ההתמודדות עם השלכות התאונה. לכן במצבים אלו ישנה חשיבות עליונה בקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין מנוסה בתחום תאונות הדרכים, כדי להבטיח הגנה על הזכויות וקבלת הפיצויים המגיעים.
על הקשר בין אחריות הנהג השתוי לקרות התאונה וזכאותו לפיצוי
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים משנת 1975 קובע שכל מי שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי, אלא אם כן התאונה נגרמה בכוונת זדון. עולה התהייה האם ניתן להגדיר תאונה שנגרמה על ידי נהג שיכור כתאונה שבוצעה במתכוון. במקרים אלו, החוק אינו נותן מענה חד משמעי, וישנם תקדימים משפטיים סותרים – בחלקם חברת הביטוח מנעה תשלום פיצויים, ובאחרים אישרה תגמולים לנהגים שהיו תחת השפעת אלכוהול בעת התאונה.
לאור האמור לעיל, בכל מצב של תאונת דרכים הקשורה לאלכוהול, הצעד המתאים ביותר הוא להסתייע בשירותיו של עורך דין בעל מומחיות בתחום דיני הנזיקין. עורך דין כזה מכיר לעומק את המורכבות המשפטית, את נהלי הפעולה של חברת הביטוח הרלוונטית, ואת פסקי הדין התקדימיים בנושא. הוא יפעל במרץ למימוש זכויותיכם ולהשגת הפיצוי הכספי המגיע לכם. מומלץ לערב את עורך הדין כבר משלב הכנת התביעה, כדי להימנע מטעויות אפשריות בניסוח עצמאי של המסמכים. עם זאת, גם אם פנייתכם הראשונית תהיה בשלב מאוחר יותר, עדיין תוכלו לקבל סיוע משפטי יעיל.
האם תאונות דרכים כתוצאה משתיית אלכוהול תמיד ייחשבו כתאונות שבוצעו בכוונת מכוון?
לא קיימת תשובה ברורה וחד משמעית לשאלה האם תאונות דרכים הנגרמות כתוצאה משתיית אלכוהול מהוות תאונות שבוצעו בכוונה תחילה. ייתכן שחברות הביטוח יטענו שנהג אשר בחר לנהוג לאחר שתיית אלכוהול, עשה זאת ביודעין שהוא מגביר את הסיכון למעורבות בתאונה, ולכן פעל מתוך כוונה מודעת.
עם זאת, כדי ששלטונות החוק ישללו מהנהג שגרם לתאונה את זכאותו לפיצויים, על חברת הביטוח לספק הוכחות המעידות על רשלנות מצדו ועל כוונה ברורה לגרום לתאונה. מכיוון שהליך זה מורכב, הן מבחינת מתן הפיצוי לנהג והן מבחינת איסוף הראיות על ידי חברת הביטוח, מומלץ מאוד לפנות לסיוע של עורך דין מנוסה ומקצועי בתחום תאונות הדרכים בכל מקרה של תאונה הקשורה לשתיית אלכוהול.
לסיכום
תאונות דרכים כתוצאה משתיית אלכוהול הן טרגדיה מיותרת הפוגעת קשות בנפגעים, במשפחותיהם ובחברה כולה. למרות מאמצי האכיפה והחוק, התופעה עדיין נפוצה ומובילה לאובדן חיים ולהרס רב. על כולנו מוטלת האחריות לנקוט בצעדי מניעה ולשים סוף לשילוב ההרסני של אלכוהול ונהיגה.
במקרה שנפגעתם חלילה בעצמכם בתאונת דרכים עקב שתיית אלכוהול, או שאדם קרוב אליכם נפגע, פנו בהקדם להתייעצות במשרד עו"ד אימבר גולן פרטוש, המתמחה בתחום תאונות הדרכים. בכוחנו לסייע לכם למצות את זכויותיכם, להתמודד עם חברות הביטוח ולקבל את הפיצוי המגיע לכם.
אלכוהול משפיע באופן דרמטי על היכולות הנדרשות לנהיגה בטוחה. הוא פוגע בשיקול הדעת, בזמן התגובה, בקואורדינציה ובריכוז, ומעלה את הסיכון לטעויות חמורות בנהיגה. נהגים שיכורים נוטים לנסוע במהירות מופרזת, לעבור על תמרורים ורמזורים, לסטות מנתיב הנסיעה ולהתנהג בפזיזות. במקרים קיצוניים הם אף עלולים להירדם על ההגה או לאבד לחלוטין את השליטה על הרכב. ככל שרמת האלכוהול בדם גבוהה יותר, כך עולה הסיכון למעורבות בתאונה.
התוצאות של תאונות דרכים הנגרמות מאלכוהול הן לעיתים קרובות הרסניות וטרגיות. נהגים, נוסעים והולכי רגל מעורבים נפגעים פיזית ונפשית. פגיעות ראש וחזה, חבלות מוחיות ודימומים פנימיים הן בין הפציעות השכיחות ועלולות להוביל לנכות קשה. גם כשהפגיעה הגופנית פחותה, הטראומה הנפשית מהתאונה היא עמוקה. רבים מאבדים את חייהם ומשפחות שלמות נותרות ספוגות באבל וכאב על אובדן יקיריהן בנסיבות מיותרות.
הפיצויים עבור פגיעות גוף כתוצאה מתאונות דרכים משולמים על ידי חברת הביטוח שמספקת את כיסוי החובה לרכב המעורב. פוליסת ביטוח החובה, אשר רכישתה השנתית היא דרישה חוקית, מעניקה כיסוי הן לנזקים פיזיים והן לנזקים נפשיים שנגרמו כתוצאה מהתאונה. כיסוי זה תקף לכל האנשים שנפגעו בתאונה, לרבות נהגים, נוסעים, הולכי רגל ורוכבי אופניים, וזאת ללא תלות ברמת האחריות או האשמה שלהם בגרימת התאונה.
הפיצויים הכספיים במקרים של תאונות דרכים הקשורות לשתיית אלכוהול עשויים להגיע לסכומים של עשרות ומאות אלפי שקלים, זאת מאחר שהם מורכבים ממגוון היבטים של נזק אפשרי. קיים קשר ישיר בין חומרת הפגיעה שנגרמה לבין גובה סכום הפיצויים – ככל שהנזק קשה ומשמעותי יותר, כך הסכום שישולם יהיה גבוה יותר.