תושבי ישראל שנפגעו ממחלה, תאונה או לקות מולדת ואיבדו את יכולתם להתפרנס, זכאים לקצבאות שונות מהמוסד לביטוח לאומי. שתי הקצבאות העיקריות שניתן לקבל מביטוח לאומי במצב זה אי כושר עבודה, הן קצבת נכות כללית או קצבת נכות מעבודה. אולם בנוסף לכך, עובדים שברשותם פוליסת ביטוח פרטית או קרן פנסיה עם כיסוי נכות, זכאים לתבוע תגמולי אובדן כושר עבודה גם מהן. במקרים אלו מתעוררת התהייה המתבקשת: האם ניתן לקבל גם קצבת נכות כללית וגם אובדן כושר עבודה במקביל. זוהי הסוגייה שבה נעסוק בשורות הבאות.
האם ניתן לקבל גם קצבת נכות כללית וגם אובדן כושר עבודה במקביל?
תושבי ישראל שנפגעו בגופם או בנפשם יכולים לקבל סיוע כלכלי באמצעות קצבת נכות כללית או קצבת אובדן כושר עבודה. חשוב להכיר את ההבדלים בין שתי הקצבאות ואת התנאים לקבלתן. עם ההבנה הזו, ניתן לשקול תביעה של הקצבאות במקביל.
קצבת נכות כללית מביטוח לאומי – מי זכאי לקבלה ובמה זה כרוך?
זכאים לקצבת נכות כללית תושבי ישראל בגילאי 18 ומעלה שעקב ליקוי פיזי, נפשי או שכלי, אובדן כושר ההשתכרות שלהם עומד על לפחות 50% והם בעלי נכות רפואית בשיעור 60% ומעלה או נכות רפואית משוקללת של 40% (עם ליקוי אחד ומעלה בשיעור של 25% לפחות). עקרות בית זכאיות לקצבה אם איבדו 50% לפחות מיכולתן לתפקד.
לצורך קבלת קצבת הנכות הכללית יש להגיש תביעה באתר הביטוח הלאומי ולהתייצב בפני ועדה רפואית. הוועדה הרפואית תקבע את אחוזי הנכות על בסיס חוות דעת ומסמכים רפואיים שמגיש התובע, כמו גם בדיקת מצבו הרפואי בפועל. אם נקבעו לתובע אחוזי נכות של 60% ומעלה או 40% ומעלה כאשר יש ליקוי אחד בשיעור 25% לפחות, הוא רשאי לתבוע דרגת אי כושר.
דרגת אי כושר נבחנת על ידי פקיד תביעות, בהתבסס על אחוזי הנכות והמידע על מצבו והכנסותיו של התובע. המבחן נועד להעריך את המגבלות שיש לו בהשתלבות בשוק העבודה ואת הסיוע הדרוש לו לגשר על הפערים. הדרגה המינימלית היא 60%, המזכה בקצבה חודשית של 2,476 ₪. דרגה מרבית של 75%-100% מקנה קצבה מלאה של 4,291 ₪ לחודש (נכון לשנת 2024).
בנוסף על קצבת הנכות הכללית, ניתן בתנאים מסוימים לקבל גם תוספת עבור בן/בת זוג וילדים (תלויים). תוספת זו תינתן אם בן הזוג משתכר פחות מ-7,146 ₪ ברוטו, בגין 2 הילדים הראשונים.
מהי קצבת אובדן כושר עבודה, מי משלם אותה ומהם תנאי הזכאות לה?
קצבת אובדן כושר עבודה ניתנת למבוטחים שעקב תאונה או מחלה איבדו את היכולת לעבוד והכנסתם נפגעה. זהו כיסוי ביטוחי הנרכש במסגרת ביטוח פנסיוני בקרנות פנסיה או בביטוח מנהלים. הקצבה עומדת על עד 75% מהשכר המבוטח. היא אינה תלויה במקורות הכנסה אחרים של הזכאים.
על מנת לקבל קצבת אובדן כושר עבודה, יש לפנות לחברת הביטוח או קרן הפנסיה שדרכה נרכש הכיסוי ולהגיש תביעה בצירוף מסמכים רפואיים מתאימים. התביעה תיבחן בידי רופא מטעם הגוף המבטח והחלטה על זכאות וגובה הקצבה תתקבל לפי תנאי הפוליסה.
בדרך כלל, הזכאות לקצבת אובדן כושר עבודה (נכות) מקרן הפנסיה, מותנית באובדן של לפחות 25% מכושר העבודה, להבדיל מהדרישה ל-60% לפחות בקצבת נכות כללית. גובה הקצבה יחושב כ- 75% מסוים מתוך השכר של המבוטח טרם הפגיעה.
במקרה של קצבת אובדן כושר עבודה המשולמת בידי ביטוח המנהלים, הזכאות מותנית באובדן 75% מהיכולת לעבוד, אלא אם המבוטח רכש כיסוי ביטוחי לאובדן כושר חלקי. גם בביטוחים אלו, הקצבה מכסה עד 75% משכר העובד טרום אובדן הכושר.
האם ניתן לקבל גם קצבת נכות כללית וגם אובדן כושר עבודה ללא קיזוזים?
החוק בישראל מאפשר לקבל במקביל קצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי ופנסיית נכות (או קצבת אובדן כושר עבודה) מחברת ביטוח או קרן פנסיה. כלומר, אין מניעה חוקית לשלב בין שתי הקצבאות.
יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון קיזוזים אפשריים. המוסד לביטוח לאומי רואה בפנסיית הנכות הכנסה פסיבית ועשוי לקזז אותה מהתוספת לקצבה בגין תלויים (בן/בת זוג וילדים). למרות זאת, קצבת הנכות הכללית כשלעצמה, לא תושפע מכך.
בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין אובדן כושר עבודה וביטוח לאומי, כדי לקבל ייעוץ בהתאם לנסיבות האישיות ולהבטיח מיצוי מלוא הזכויות. עורך הדין יוכל גם לסייע בהגשת ערעור במקרה של קיזוז בלתי מוצדק לדעת התובע.
לסיכום
במאמר זה עסקנו במאפייניהן של קצבת נכות כללית וקצבת אובדן כושר עבודה בקווים כלליים.
כאמור אלו הן שתי קצבאות נפרדות המיועדות לסייע לאנשים שנפגעו ביכולתם להתפרנס. כפי שציינו, על אף ההבדלים ביניהן מבחינת תנאי הזכאות ואופן חישוב הקצבה, החוק בישראל מאפשר לקבל אותן במקביל, בכפוף לקיזוזים מסוימים.
יש לציין כי על מנת להבטיח מיצוי מרבי של הזכויות ולהתמודד עם מורכבות הנושא בהצלחה, מומלץ להיוועץ עם עורכי דין מנוסים בתחום תביעות אובדן כושר עבודה ומימוש זכויות רפואיות.
צוות משרד עו"ד אימבר גולן פרטוש, ישמח ללוות אתכם, לספק מענה מקצועי לשאלותיכם ולסייע בתהליך התביעה מול הביטוח הלאומי או חברות הביטוח. למידע נוסף – חייגו אל משרדנו כעת.
לא, מדובר בשתי קצבאות נפרדות עם מאפיינים שונים. קצבת נכות כללית ניתנת על ידי הביטוח הלאומי לבעלי נכות רפואית של 60% ויותר (או 40% נכות משוקללת) ודרגת אי כושר של 50% ומעלה. לעומת זאת, קצבת אובדן כושר עבודה היא כיסוי ביטוחי הנרכש באופן פרטי דרך ביטוח פנסיוני או ביטוח מנהלים, והיא מחושבת כשיעור מהשכר של המבוטח לפני הפגיעה.
כדי לקבל קצבת נכות כללית, יש להיות תושב ישראל מעל גיל 18 עם נכות רפואית בשיעור 60% ומעלה (או 40% נכות משוקללת עם ליקוי אחד ומעלה בשיעור של 25% נכות ויותר), לצד יכולת השתכרות מופחתת של לפחות 50%. יש להגיש תביעה באתר הביטוח הלאומי ולהתייצב בפני ועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות. לאחר מכן, ייקבעו אחוזי אי כושר ההשתכרות על ידי פקיד תביעות.
כן, במסגרת קצבת הנכות הכללית ניתן לקבל תוספת תלויים עבור בן/בת זוג שמשתכר פחות מ- 7,146 ₪ ברוטו ועבור שני ילדים מתחת לגיל 18 או כאלה המשרתים בצבא או בשירות לאומי. גובה התוספת נקבע בהתאם לדרגת אי הכושר שנקבעה.
לא בהכרח. על פי החוק בישראל, ניתן לקבל במקביל קצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי וקצבת אובדן כושר עבודה מביטוח פרטי או מקרן פנסיה. עם זאת, יש לקחת בחשבון שעשויים להתבצע קיזוזים מסוימים. למשל, הביטוח הלאומי עלול לקזז את פנסיית הנכות מתוספת התלויים, אך לא מקצבת הנכות האישית עצמה.