כאשר אנו נמצאים בשיאנו, איננו מעלים על דעתנו כי ייתכן מצבו בו נאבד את כושר העבודה שלנו. אך המציאות מוכיחה כי אף אחד אינו חסין מפני סיטואציה בה הוא נאלץ לעבור ניתוח, אשר עלול להשפיע על יכולתו לעבוד באופן זמני או חמור מכך. אובדן כושר העבודה הזמני הנובע ממצב שכזה יכול להימשך שבועות ואף חודשים, ומחייב היערכות נכונה מבחינה כלכלית ותעסוקתית. לכן את המאמר שלפניכם בחרנו להקדיש למימוש הזכויות הביטוחיות במקרה של אובדן כושר עבודה זמני עקב ניתוח. שלא תצטרכו!
מהו אובדן כושר עבודה זמני בעקבות ניתוח?
אובדן כושר עבודה זמני בעקבות ניתוח מתייחס למצב בו אדם שעבר ניתוח אינו מסוגל באופן זמני לעבוד ולהשתכר כפי שנהג לפני מכן. זהו מצב שעלול להימשך תקופה משמעותית, ותלוי בגורמים רבים כגון סוג הניתוח, מורכבותו, בריאותו הכללית של המטופל וקצב ההחלמה האינדיבידואלי.
בדרך כלל, אובדן כושר עבודה זמני עקב ניתוח יוגדר ככזה רק כאשר מדובר במצב המונע מהמטופל לעבוד למשך תקופה מינימלית של 90 יום לפחות. במקרים כאלה, חשוב להבין את הזכויות המגיעות למטופלים ולפעול לממשן, על מנת לצלוח את תקופת אי הכושר בצורה מיטבית מבחינה כלכלית ונפשית.
התנאים לקבלת פיצוי בגין אובדן כושר עבודה זמני מביטוח לאומי לאחר ניתוח
על מנת שעובד יוכר כמי שזכאי לפיצוי על אובדן כושר עבודה זמני מביטוח לאומי בעקבות ניתוח, עליו לעמוד במספר תנאים מצטברים:
ראשית, על המבקש להיות מבוטח בביטוח לאומי ולהימצא בטווח הגילאים שבין 18 לגיל פרישה. שנית, נדרשת הכרה בנכות רפואית בשיעור משמעותי – 60% לאדם עובד ו-50% לעקרת בית, כאשר במקרים מסוימים גם 40% נכות עשויים להספיק. הקריטריון השלישי מתייחס להכנסות המבקש, אשר חייבות להיות מתחת לתקרה של 6,331 ₪ בחודש. לבסוף, נדרשת קביעה של דרגת אי-כושר בשיעור 60% לפחות על ידי פקיד התביעות.
חשוב לציין כי הזכאות לקצבה מתחילה רק 90 ימים לאחר מועד הניתוח, ולכן במקרים של החלמה מהירה יותר, הגשת תביעה עשויה להיות חסרת תועלת.
דרכי התמודדות עם אובדן כושר עבודה זמני לאחר ניתוח
כאשר נקבע כי לאדם יש אובדן כושר עבודה זמני בעקבות ניתוח, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט על מנת להתמודד עם המצב בצורה מיטבית.
פנייה לביטוח הלאומי
הדרך הראשונה והמרכזית היא פנייה למוסד לביטוח לאומי והגשת תביעה לקצבת נכות כללית. במידה והתביעה תאושר ותיקבע למבוטח נכות זמנית, ניתן יהיה לקבל קצבת נכות כללית זמנית בשיעור התואם את דרגת הנכות שנקבעה למנותח, למשך תקופת החלמתו מההליך הניתוחי.
הגשת תביעה לקצבת נכות מעבודה מהביטוח הלאומי מהווה אפשרות נוספת להתמודדות עם מצב של אובדן כושר עבודה בעקבות ניתוח. אפשרות זו רלוונטית באופן בלעדי למקרים בהם הניתוח נדרש כתוצאה ישירה מפגיעה במסגרת העבודה (תאונת עבודה) או ממחלת מקצוע.
למרות שאפשרות זו זמינה רק לקבוצה מצומצמת של נפגעים, היא מציעה יתרונות משמעותיים בהשוואה לקצבת נכות כללית – הן בגובה הקצבה והן בהכרה באחוזי נכות נמוכים יותר.
תהליך התביעה מחייב שני שלבים: ראשית, על העובד להגיש תביעה לדמי פגיעה מעבודה. רק לאחר אישור תביעה זו, ובמידה שנותרה נכות (זמנית או קבועה), יוכל העובד להתקדם לשלב השני – הגשת תביעה לקצבת נכות מעבודה.
ביטוח אובדן כושר עבודה
מעבר לקצבה מהביטוח הלאומי, חשוב לבדוק האם בבעלות המנותח יש פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה פרטית או כיסוי כזה המהווה רכיב בביטוח המנהלים או קרן הפנסיה. ביטוח אובדן כושר עבודה מגיע במגוון מסלולים, כשכל פוליסה מציעה תנאי כיסוי שונים. ההבדל המהותי ניכר בין פוליסות קרן הפנסיה הרגילה לבין אלו הכלולות בביטוח מנהלים – בעוד הראשונות מעניקות פיצוי רק כאשר המבוטח אינו מסוגל לעסוק בכל עבודה התואמת את רמת השכלתו וכישוריו, האחרונות מספקות הגנה רחבה יותר ומכסות מצבים בהם המבוטח אינו יכול לחזור לתפקידו הספציפי.
לגבי תקופת הכיסוי, ברוב המקרים הפוליסות מתחילות לשלם החל מהיום ה-91 לאירוע המזכה, בדומה למדיניות הביטוח הלאומי. עם זאת, קיימות תכניות המציעות כיסוי מהיום הראשון – פרט חשוב במיוחד למי שצופה תקופת החלמה קצרה משלושה חודשים. חשוב לציין שגם במקרים של אובדן כושר עבודה מלא (100%), התגמול החודשי מוגבל ל-75% מממוצע השכר בשנה שקדמה לניתוח.
מיצוי זכויות במקום העבודה
במידה והאובדן הזמני של כושר העבודה נובע מתאונת עבודה או ממחלת מקצוע, ישנה אפשרות לתבוע את המעסיק בגין הפגיעה בעבודה. חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה ונזיקין כדי לברר את האפשרויות העומדות בפני הנפגע.
לסיכום
אם אתם מתמודדים עם אובדן כושר עבודה זמני עקב ניתוח, זכרו שאינכם לבד. פנו ללא היסוס אל משרד עורכי דין אימבר גולן פרטוש כדי לקבל סיוע משפטי מקצועי, אכפתי ואמין להתמודדות מיטבית עם האתגרים שניצבים בפניכם. אל תוותרו על מה שמגיע לכם על פי חוק. נשמח ללוות אתכם ולסייע לכם לעבור את התקופה המורכבת הזו בדרך הטובה והיעילה ביותר.
אובדן כושר עבודה זמני מתייחס למצב שבו אדם אינו מסוגל לעבוד למחייתו באופן זמני, כתוצאה מבעיה בריאותית או פציעה. במקרה של ניתוח, מדובר על תקופת ההחלמה הנדרשת לאחר הניתוח, שבמהלכה המטופל אינו יכול לחזור לעבודתו הרגילה. משך הזמן המדויק תלוי בסוג הניתוח ובגורמים נוספים, אך על פי הגדרות הביטוח הלאומי, מדובר בתקופה של 90 ימים לפחות.
הצעד הראשון והעיקרי הוא לפנות למוסד לביטוח לאומי ולהגיש תביעה לקבלת קצבת נכות כללית. יש למלא טופס מתאים, לצרף אישורים רפואיים רלוונטיים ולעמוד בתנאי הזכאות. במקביל, כדאי לבדוק האם יש ברשותכם פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה, ואם כן – לפנות לחברת הביטוח ולתבוע את המגיע לכם על פיה. בהתאם לנסיבות, ייתכן שתוכלו גם לתבוע את מעסיקכם (למשל במקרה של תאונת עבודה) או לממש זכויות נוספות.
ככלל, מעסיק לא יכול לפטר עובד בשל מצב בריאותי או היעדרות מוצדקת בגין אובדן כושר עבודה זמני. יש לאפשר לעובד לנצל את ימי המחלה שצבר, ובסיומם לחזור לעבודה בהתאם להמלצות הרפואיות. עם זאת, אם מדובר בהיעדרות ממושכת במיוחד העולה על המכסה המותרת בחוק, או שיש נסיבות חריגות, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה כדי לברר את המצב המשפטי במקרה הספציפי.
תחילה, חשוב למצות את מלוא הזכויות להן אתם זכאים – קצבת נכות מהביטוח הלאומי, תגמולים מביטוח אובדן כושר עבודה (אם יש ברשותכם), ימי מחלה ממקום העבודה וכו'. בהמשך, מומלץ להכין תקציב מותאם למצב החדש, תוך התחשבות בהכנסות המופחתות והוצאות הרפואיות הצפויות. במידת האפשר, כדאי לצמצם הוצאות שאינן חיוניות, לדחות תשלומים או לפרוס אותם לתקופה ארוכה יותר, ולשמור על משמעת פיננסית עד לחזרה המלאה לעבודה.