תאונת דרכים יכולה לקרות לכל אחד, ברגע אחד של חוסר תשומת לב. מעבר לטראומה הפיזית והנפשית, נפגעי תאונות צריכים גם להתמודד עם אתגר לא פשוט – הגשת תביעת ביטוח חובה לאחר תאונה. במאמר זה נסקור את המסגרת החוקית המגנה על זכויות הנפגעים, ונפרט את הצעדים הקריטיים בדרך לקבלת פיצוי הולם מחברת הביטוח.
הבסיס החוקי להגשת תביעת ביטוח חובה לאחר תאונה
בשנת 1975 נחקק בישראל חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד), המבטיח לכל מי שנפגע גופנית בתאונת דרכים פיצוי מלא על הנזקים שנגרמו לו. החוק מטיל אחריות על חברת הביטוח של הרכב הפוגע לשלם לנפגע פיצויים, ללא צורך להוכיח אשם או רשלנות של הנהג.
היקף ההגנה שמעניק החוק לנפגעים הוא נרחב ביותר, וכולל כל אדם שנחבל בתאונה, בין אם הוא נהג, נוסע או הולך רגל, ואפילו אם הוא עצמו אשם בקרות התאונה. הקריטריון היחיד הוא שהפגיעה תהיה פיזית ולא תהיה תוצאה של פעולה בזדון מצד הנפגע.
נקודת הפתיחה להגשת תביעת ביטוח חובה לאחר תאונה
נקודת ההתחלה לכל תביעת ביטוח לאחר תאונה היא דיווח למשטרה וביצוע בדיקה רפואית מקיפה בבית חולים או אצל רופא מומחה. חשוב במקביל לדאוג לתיעוד מוקדם ככל הניתן של הראיות בזירת התאונה, כולל צילומי הנזקים לרכבים, איסוף פרטי עדים שהיו במקום ובדיקת הימצאות מצלמות אבטחה שיכולות לספק זוויות צילום נוספות של האירוע.
בהמשך הדרך חיוני לשמור על רצף תיעודי קפדני של כל ההליכים הרפואיים שעוברים בעקבות התאונה, כולל טיפולים מיידים וטיפולי המשך, שיקום ואשפוזים. תיעוד שוטף של הנזקים הרפואיים הוא בסיס חיוני להערכה אמינה של חומרת הפגיעה על ידי המומחים הרפואיים בשלבים מתקדמים יותר של ההליך.
לאחר ריכוז חומר הראיות הראשוני, הגיע הזמן ליצור "תיק תביעה" פורמלי מול חברת הביטוח. נקודה זו היא קריטית, ומכאן שכדאי מאוד להסתייע בעורך דין מומחה לתביעות ביטוח שיבטיח את השלמת כל המסמכים הדרושים ויניע את התהליך בצורה המיטבית שתבטיח את מיצוי זכויותיכם.
קביעת נכות ופיצויים – השלב הרפואי-משפטי בתביעה
תחנה מרכזית נוספת בהליך התביעה היא הערכת שיעור הנכות, או במילים אחרות – המדד הרפואי-משפטי לחומרת הפגיעה הגופנית ולהשלכותיה התפקודיות והכלכליות על חייו של הנפגע. את הערכת הנכות מבצע לרוב רופא מטעם חברת הביטוח, המסווג את מצב הנפגע על סקאלה של 0% (ללא נכות) ועד 100% (נכות גבוהה ביותר).
חשיבות הליווי המשפטי בהגשת תביעת ביטוח חובה לאחר תאונה
על בסיס שיעור הנכות שנקבע, ובהתאם לפגיעה באיכות חייו ובתפקודו היומיומי של הנפגע, חברת הביטוח אמורה לחשב את סכום הפיצויים לו זכאי על פי נוסחה סטנדרטית שנקבעה בחוק הפלת"ד. אלא שבפועל, חברות הביטוח נוטות פעמים רבות לקבוע שיעורי נכות נמוכים ולהציע פיצויים שמרניים ביחס לנזק האמיתי.
לכן, תפקידו החשוב של עורך הדין המלווה את התובע הוא לוודא כי חוות הדעת הרפואיות שהוגשו משקפות נאמנה את חומרת הפגיעה שנגרמה לו, ולמקסם את הפיצוי דרך משא ומתן נוקשה ובמידת הצורך אף דרך פנייה לערכאות משפטיות.
לסיכום
תהליך תביעת ביטוח חובה לאחר תאונת דרכים הוא מסע משפטי מורכב המצריך התנהלות נכונה מול חברות הביטוח כדי לממש את מלוא הזכויות ולקבל פיצוי הולם. החוק בישראל אמנם מגן היטב על נפגעי תאונות הדרכים, אך כדי לתרגם את ההגנה הזו לפיצוי ממשי, רצוי להיעזר בליווי צמוד של עורך דין מנוסה בתחום תביעת ביטוח חובה לאחר תאונה.
אם לצערכם נפגעתם בתאונת דרכים, אל תהססו לפנות למשרד עורכי הדין אימבר גולן פרטוש המתמחה בתביעות נזיקין וביטוח, לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות. המשרד המקצועי והמנוסה ילווה אתכם בכל שלבי הדרך, יסייע במיצוי זכויותיכם ובהשגת הפיצוי המקסימלי המגיע לכם.
בישראל חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד) מבטיח פיצוי לכל אדם שנפגע גופנית בתאונת דרכים. החוק מחייב את חברות הביטוח של הרכבים המעורבים בתאונה לשלם פיצויים לנפגע על הנזקים שנגרמו לו, גם ללא צורך להוכיח אשם או רשלנות של הנהגים. החוק מעניק הגנה נרחבת מאוד לנפגעים ומכסה כל אדם שנחבל בתאונה, בין אם הוא היה נהג, נוסע או הולך רגל. הקריטריון המרכזי לקבלת הפיצוי הוא שתהיה פגיעה פיזית שלא נגרמה בזדון על ידי הנפגע עצמו.
לאחר תאונה קריטי להגיש דיווח במשטרה ולעבור בדיקה רפואית. במקביל, יש לאסוף ראיות מזירת התאונה כמו צילומי נזקים לרכבים, פרטים של עדים שהיו במקום ומיקום מצלמות אבטחה סמוכות שיכולות לתעד את האירוע. בהמשך חשוב לשמור תיעוד מפורט של כל הטיפולים הרפואיים שעוברים בעקבות הפגיעה בתאונה, החל מהמיון ועד טיפולי שיקום ארוכי טווח. תיעוד הנזקים הרפואיים הוא בסיס חיוני לצורך הערכת חומרת הפגיעה בשלבים מאוחרים יותר של תביעת הביטוח. לאחר איסוף הראיות הראשוני כדאי לפנות לעורך דין לתביעות ביטוח כדי לפתוח באופן פורמלי ויעיל תביעה מול חברת הביטוח.
אחת התחנות המרכזיות בהליך תביעת ביטוח היא הערכת שיעור הנכות של הנפגע, או במילים אחרות – המדד הרפואי-משפטי לחומרת הפגיעה הגופנית ולהשפעותיה על איכות חייו ותפקודו. הערכת הנכות מבוצעת על ידי רופא מטעם חברת הביטוח, המדרג את מצבו של הנפגע על סולם שבין 0% ל-100% נכות. על בסיס דירוג הנכות, ובהתאם למידת הפגיעה בתפקוד ובאורח החיים, חברת הביטוח מחשבת את סכום הפיצוי על פי נוסחה קבועה המוגדרת בחוק הפלת"ד. יחד עם זאת, חברות הביטוח פעמים רבות נוטות להציע סכומי פיצוי נמוכים יחסית לנזק בפועל. לכן תפקידו של עורך הדין המייצג את התובע הוא לוודא שחוות הדעת הרפואיות משקפות במדויק את חומרת הנזק, ולנהל משא ומתן עיקש מול חברת הביטוח כדי להשיג את הפיצוי המרבי.
לאחר שהוערך שיעור הנכות של הנפגע, מתחיל תהליך של משא ומתן בין עורך הדין של התובע לבין חברת הביטוח על הסכום הסופי שישולם כפיצוי. חברות הביטוח מנסות בדרך כלל להוזיל ככל הניתן את סכום הפיצוי בהצעות פשרה נמוכות. לעומת זאת עורך הדין צריך להפעיל מיומנות ולחץ כדי להביא אותן להעלות את ההצעות לרמה הוגנת המשקפת את הנזק שנגרם. במצב האופטימלי, אם חברת הביטוח מכירה בצדקת התביעה, ניתן יהיה להשיג הסדר פשרה סביר מבלי להגיע כלל לכותלי בית המשפט. הסדר כזה חוסך זמן ועלויות של התדיינות משפטית, אך מצריך לרוב ויתור על חלק מסכום הפיצוי המגיע. כאן נדרש שיקול דעתו של עורך הדין כדי להעריך את כדאיות הפשרה בהתאם לנסיבות. במידה ולא מושגת הבנה בין הצדדים, עורך הדין יפנה לבית המשפט בכתב תביעה רשמי, תוך ניסיון אחרון להגיע להסדר לפני פתיחת משפט. אם גם זה לא יצלח, שני הצדדים יידרשו להציג את עמדתם בפני שופט שיכריע בסוגיית הפיצוי.