למרבה הצער, המנהג הישראלי של שימוש בנפצים בחגים כמו פורים או יום העצמאות טרם חלף מן העולם. ילדים לא תמיד מבינים שמה שנועד לשמח עלול להפוך ברגע אחד של חוסר זהירות לאירוע טראומטי, המסתיים בנזקי גוף חמורים. הפגיעות ממוצרים אלו, שחלקם הגדול נמכר ומופעל באופן לא חוקי וללא אמצעי זהירות, עלולות לפגוע לא רק במשתמשים עצמם, אלא גם בעוברי אורח תמימים שנקלעו למקום הלא נכון בזמן הלא נכון. אם אתם או יקיריכם נפגעתם כתוצאה מזיקוקים או נפצים, אלו הצעדים שניתן לקחת.
המסגרת החוקית
בפתיחת הדברים שווה להבהיר: מכירת נפצים היא אסורה בישראל. צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (איסור ייצור, יבוא ומכירה של צעצועים מסוכנים), תשמ"ז-1986 אוסר מפורשות על נפצים, חזיזים, וכל שאר המוצרים בקטגוריה של "צעצוע נפיץ הגורם להתפוצצות". לפיכך, עצם המכירה של נפצים מהווה עבירה פלילית, שיכולה להביא לעד שנת מאסר (מכוח סעיף 9(ג) לחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים).
בכל הנוגע לתביעות נזיקין, כאשר מתרחש נזק הדבר מהווה הפרת חובה חקוקה לפי פקודת הנזיקין. תביעה בגין הפרת חובה חקוקה שונה מעט בתביעה ברשלנות. ההבדל המרכזי בין תביעת רשלנות לתביעה בגין הפרת חובה חקוקה הוא מקור החובה שהופרה. בתביעת רשלנות, החובה היא כללית ומופשטת: מבחן האדם הסביר. לעומת זאת, בתביעה על הפרת חובה חקוקה, החובה היא ספציפית וברורה, ונובעת ישירות מסעיף בחוק, בתקנה או בצו. הנטל המשפטי המוטל על התובע בנזיקין במקרה כזה הוא לרוב פשוט יותר.
משום כך, אם חלילה ילדכם נפגע כתוצאה מרכישת נפצים ממוכר כזה או אחר, ניתן לתבוע את אותו מוכר בנזיקין, ולעתים אף להביא לכך שיוטל עליו קנס ועונש מאסר.
פוליסת תאונות אישיות
ללא קשר לשאלת התביעה בנזיקין, יתכן ובמצב של נזקי גוף מנפצים יש אפשרות להפעלת פוליסת תאונות אישיות לתלמידים. למי שאינו יודע, כל תלמיד בישראל, מגיל גן ועד סוף כיתה י"ב, מבוטח באופן אוטומטי בפוליסת תאונות אישיות. התשלום עבורה נגבה מההורים כחלק מתשלומי החובה השנתיים, והיא מופעלת על ידי הרשות המקומית שבתחומה נמצא מוסד הלימודים.
נקודה חשובה בהקשר הזה, היא שהביטוח הזה תקף 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, ובכל ימות השנה (365 ימים). משמעות הדבר היא שהפוליסה מכסה את התלמיד לא רק בזמן שהותו בבית הספר, אלא גם בבית, בחופשות, בפעילות אחר הצהריים, בחגים (כמו פורים, שבו השימוש בנפצים נפוץ) וכדומה.
|
⭐חשוב לציין⭐ פוליסת תאונות אישיות לתלמידים מתעלמת משאלת האשמה של הניזוק: העובדה שהילד שיחק בנפצים אסורים, אינה מונעת ממנו קבלת פיצויים לפי הפוליסה. |
לכן, פגיעה מנפץ נחשבת ל"תאונה" לכל דבר ועניין, והיא מכוסה במסגרת הפוליסה. הפוליסה יכולה להעניק פיצוי במקרים של נכות (קבועה או זמנית), החזר עבור הוצאות רפואיות שאינן מכוסות בסל הבריאות, ועוד.
הילד נפגע כתוצאה מנפצים? צרו קשר עם עורך דין בהקדם
במקרה מצער של פגיעת גוף כתוצאה מנפצים, קיימים שני אפיקי פעולה מרכזיים ובלתי תלויים לקבלת פיצוי. האפיק הראשון הוא הגשת תביעת נזיקין כנגד מוכר הנפצים, כאשר עילת התביעה מתבססת על "הפרת חובה חקוקה" – עובדה שמקלה על נטל ההוכחה הנדרש מהתובע. האפיק השני, שאינו תלוי כלל באיתור האחראי לנזק, הוא הפעלת פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים, המעניקה כיסוי ביטוחי לכל תלמיד בישראל לאורך כל שעות היממה ובכל ימות השנה. מומלץ לבחון את שתי הדרכים במקביל על מנת למצות את מלוא הזכויות ולקבל פיצוי הולם על הנזק שנגרם. צרו קשר עם עורך דין המתמחה בנזיקין, על מנת לעמוד על האופציות המשפטיות שלכם.
